Βουλή

ΕΡΩΤΗΣΗ : ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ ΛΟΓΩ ΕΝΤΟΝΗΣ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΡΟΔΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
01/11/17

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Η σφοδρή χαλαζόπτωση της Τετάρτης 25 του Σεπτέμβρη 2017 που έπληξε την τοπική κοινότητα Ροδιάς του Δήμου Μαλεβιζίου, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, σε περίπου 1.000 στρέμματα ελαιόδεντρων. Ειδικοί εκτιμητές του ΕΛΓΑ, σε μια πρώτη εκτίμηση, αναφέρουν ότι οι συνολικές ζημιές κυμαίνονται μεταξύ του 40% και του 90% της φετινής παραγωγής. Η ολοκληρωμένη καταγραφή βρίσκεται ακόμα στην εξέλιξή της και η ολοκλήρωση της θα αναδείξει πολλαπλάσιες καταστροφές στην παραγωγή. Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο εισόδημα αρκετών μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής, μόλις λίγες ημέρες πριν από τη συγκομιδή της σοδιάς τους.

Την ίδια ώρα ο ΕΛΓΑ έχει μετατραπεί σε ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Δεν καλύπτει το σύνολο της ζημιάς και το σύνολο των παραγωγών. Με βάση τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί που επλήγησαν δεν θα αποζημιωθούν. Ακόμα και αυτοί που θα αποζημιωθούν θα πληρωθούν ετεροχρονισμένα και θα πάρουν ψίχουλα. Την ίδια στιγμή η διαδικασία της καταγραφής δυσχεραίνεται από το γεγονός πως οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για να ανταποκριθούν στο έργο τους είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν με δικά τους έξοδα ακόμα και τις μετακινήσεις που χρειάζονται.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

-Τι μέτρα θα πάρει για πλήρη και έγκαιρη εκτίμηση της ζημιάς στην κοινότητα Ροδιάς από τους εμπειρογνώμονες του ΕΛΓΑ, να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι μικρομεσαίοι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν οι σοδιές, για οποιοδήποτε ποσοστό κατεστραμμένης παραγωγής ανεξάρτητα από το ποσοστό του κατεστραμμένου ελαιόκαρπου.

 

Οι βουλευτές

Μανώλης Συντυχάκης

Νίκος Μωραϊτης

Σταύρος Τάσσος

 

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr