Τροπολογία της ΚΟ του ΚΚΕ: Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών ως συντάξιμου χρόνου ασφάλισης
04/09/17

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις».

Θέμα: Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών ως συντάξιμου χρόνου ασφάλισης

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία στη χώρα μας τον Μήνα Μάιο 2017 αγγίζει το 21,7% και ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε τους 1.040.000.

Το πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει τους εργαζόμενους και πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία (ανεργία στις ηλικίες 15-24 ετών στο 45,5% και στις ηλικίες 25-34 ετών στο 27,6%) και τις γυναίκες (ανεργία στο 26,2%), δεν είναι πρόσκαιρο και προσωρινό φαινόμενο, ούτε σύμπτωμα των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης.

Για την ανεργία ευθύνεται το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που ζει και αναπνέει για το κέρδος. Το σύστημα που αντιμετωπίζει την εργατική δύναμη ως εμπόρευμα και αξιοποιεί την ανεργία για να ασκηθεί πίεση από το κεφάλαιο και την μεγαλοεργοδοσία στους εργαζόμενους για να προωθούνται με όλο και μεγαλύτερη σφοδρότητα τα πρωτοφανή αντεργατικά μέτρα, όπως η απελευθέρωση των απολύσεων, ο περιορισμός και η κατάργηση των αποζημιώσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η συνεχής επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, με όλες τις πραγματικά ευφάνταστες μορφές που αξιοποιεί το κεφάλαιο. Και όλα αυτά για να μειωθεί ακόμα περισσότερο η τιμή της εργατικής δύναμης, να μειωθούν δραματικά οι μισθοί και συνεπώς οι συντάξεις των εργαζομένων.

Αντίστοιχα σοβαρά προβλήματα, εμφανίζονται και στους πιο φτωχούς αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες και επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες.

Σήμερα δεν υπάρχει εργατική-λαϊκή οικογένεια που να μην έχει τουλάχιστον ένα άνεργο. Χιλιάδες εργαζόμενοι συνθλίβονται στην πρέσα της ανεργίας, της ανασφάλειας. Για όσους εργάζονται το φάσμα της ανεργίας αποτελεί καθημερινό άγχος.

Η εκτόξευση της ανεργίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που τη διαιωνίζουν και την ανακυκλώνουν, ούτε τις ενεργητικές πολιτικές  απασχόλησης που στηρίζει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, ούτε άλλα διαχειριστικού τύπου προγράμματα που προωθούνται στα πλαίσια της Ε.Ε., που ουσιαστικά επιδοτούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα και πιο πρόσφατα τον Μάρτιο του 2016 κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου, που περιλαμβάνει  μια σειρά μέτρων με επείγοντα και επιτακτικό χαρακτήρα, για την ανακούφιση των ανέργων.

Την ψήφιση ενός από τα μέτρα που περιέχονταν στην από 30.3.2016 πρόταση νόμου του ΚΚΕ, προτείνουμε με την παρούσα τροπολογία και αφορά στην αναγνώριση του διαστήματος ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου ασφάλισης, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση των ανέργων. Η όποια επιβάρυνση πρέπει να καλύπτεται από το κράτος και την εργοδοσία.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις».

Το χρονικό διάστημα παραμονής στην ανεργία, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών, αναγνωρίζεται και υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων.

 

Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2017

 

Οι προτείνοντες βουλευτές

Κατσώτης Χρήστος

Στεργίου Κώστας

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κανέλλη Λιάνα

Συντυχάκης Μανώλης

Βαρδαλής Αθανάσιος

 

 

 

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr