Τέχνη - Δημιουργία

article thumbnailΟμιλία του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση τιμής της ΚΕ του ΚΚΕ για το Μάνο Κατράκη

Αγαπητοί προσκαλεσμένοι, Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, Η ΚΕ του Κόμματός μας διοργανώνει τη σημερινή εκδήλωση τιμής στο σύντροφο Μάνο Κατράκη με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του το φετινό Σεπτέμβρη  .... 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ-ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
29/10/18

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα 29 Οκτώβρη, εκδήλωση για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, καθώς και για την απονομή των βραβείων του διαγωνισμού πρωτότυπου λογοτεχνικού έργου, που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Εκατόν εξήντα μέλη, οπαδοί, φίλοι του Κόμματος, αλλά και άνθρωποι χωρίς προηγούμενη επαφή με αυτό, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ορισμένοι σε δυο από τις πέντε κατηγορίες του διαγωνισμού.

Στην κατηγορία της ποίησης συγκεντρώθηκαν 102 συμμετοχές, η κάθε μία με περισσότερα από ένα ποιήματα, που ξεπέρασαν τα 200.

Στην κατηγορία του διηγήματος συμμετείχαν 41 διαγωνιζόμενοι με 47 διηγήματα, από τα οποία τα 11 ήταν παιδικά.

Στην κατηγορία της νουβέλας υπήρξαν 12 συμμετοχές και στην κατηγορία του θεάτρου 13.

Την εκδήλωση άνοιξε, εκ μέρους του ΚΚΕ, η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Ακολουθούν σημεία της ομιλίας της:

"Οι διαγωνιζόμενοι ήταν από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου και άλλες χώρες του εξωτερικού, ακόμη και από τη μακρινή Αυστραλία. Το εύρος των ηλικιών ξεκινούσε από τα 16 χρόνια και έφταναν ως τα 95. Στα δύο αυτά ηλικιακά άκρα βρίσκονται ο 16χρονος μαθητής Νίκος Γιόφτσος, που διαγωνίστηκε στο Θέατρο, με το γεμάτο φρεσκάδα και χιούμορ έργο του "Ο Καραγκιόζης ... Κουκουές" και ο 95χρονος Λευτέρης Σκορδίλης, που διαγωνίστηκε στην κατηγορία Ποίηση.

Η Κεντρική Επιτροπή ιδιαίτερα ευχαριστεί κι εκείνους, που απέστειλαν έργα τους, με μοναδικό σκοπό να αποτίσουν τιμή στο Κόμμα, χωρίς να διαγωνιστούν. Πρόκειται για: 1] την καταξιωμένη και πολυγραφότατη πεζογράφο και μεταφράστρια ξένης λογοτεχνίας Ιωάννα Καρατζαφέρη, η οποία έστειλε τρία πρωτότυπα παιδικά διηγήματα, γραμμένα με την ξεχωριστή σπιρτάδα και νεανικότητα του λόγου της και 2] τον Βασίλη Φιτσιλή, Επονίτη μαχητή του ΔΣΕ και πρώην πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που μας έστειλε μια μικρή επιλογή από τα γεμάτα ευαισθησία και υπερηφάνεια αντιστασιακά έργα του.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει ανάγκη από όλους που, με την τέχνη τους, φιλοδοξούν να συμβάλουν στην πάλη για το δίκιο και τη χειραφέτηση του λαού, αλλά και από όσους είχαν την ίδια επιθυμία, αλλά για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν ή δίστασαν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό.

Το ΚΚΕ έχει ανάγκη από τη λογοτεχνία που εκφράζει τα συμφέροντα της πρωτοπόρας κοινωνικής τάξης, της εργατικής. Σήμερα, που η λογοτεχνία αυτή -κάτω από το βάρος του πισωγυρίσματος της ιστορίας- εκλείπει, δεν πρέπει να ξεχνάμε την τεράστια συμβολή της στη διέγερση και την οργάνωση του λαϊκού αισθήματος, για την αλλαγή της κοινωνικής πραγματικότητας, μέσα στην ιστορία του ΚΚΕ. Στα γράμματα και τις τέχνες κουβαλάμε μια πολύτιμη και βαριά κληρονομιά, που πρέπει να βρει τη συνέχειά της όχι αναπολώντας το παρελθόν, αλλά ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες προτεραιότητες και ανάγκες της ταξικής πάλης.

Έπειτα η αληθινή λογοτεχνία -η λογοτεχνία που δεν απευθύνεται μονάχα στο συναίσθημα, αλλά κινητοποιεί πάνω απ' όλα τη σκέψη- θέτει ακόμη υψηλότερες απαιτήσεις στους στρατευμένους στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης εκπροσώπους της".

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής, που έκαναν και την απονομή των βραβείων, ήταν:

Ο διαπρεπής λαογράφος, φιλόλογος και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Μερακλής, γνωστός και για τις πάμπολλες κριτικές προσεγγίσεις του στη νεοελληνική λογοτεχνία, που θα βραβεύσει τους διαγωνιζόμενους στις κατηγορίες Διήγημα και Νουβέλα.

Ο καταξιωμένος ποιητής, πεζογράφος και εικαστικός, γνωστός και από την αρθρογραφία του στο Ριζοσπάστης, Γιώργος Κακουλίδης, που θα βραβεύσει τους διαγωνιζόμενους στην Ποίηση.

Η διακεκριμένη, ιδιαίτερα στην παιδική λογοτεχνία, συγγραφέας, κριτικός και διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Ζωή Βαλάση, που θα βραβεύσει τους διαγωνιζόμενους στο Παιδικό Διήγημα και τέλος

Ο γνωστός ηθοποιός και συγγραφέας, Βασίλης Κολοβός, που θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού στην κατηγορία του Θεάτρου.

Ακολουθούν, αναλυτικά, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού:

Κατηγορία Ποίηση

1ο βραβείο

Νικόλας Μιτζάλης - 1946

2ο βραβείο

 • Νίκος Σαλπιστής - Σ' εσάς που ήρθατε

 • Αλέξανδρος Βαλσαμής - Η σπειροειδής εξέλιξη, Ο εμπρηστής

3ο βραβείο

 • Νίκος Βεχλίδης - Συνεχίζουμε

 • Βαρβάρα Καγιούλη - Μακρόνησος, εικόνες φωτιάς

 • Δανάη Κατσαμένη - Φωνές

Κατηγορία Διήγημα

1ο βραβείο

Μαριάνθη Χαλβατζή - Χωρίς πατρίδα

2ο βραβείο

 • Νίκος Κατσούρος - Άτιτλο

 • Γιούλη Μπάχρερ - Η απόλυση

3ο βραβείο

 • Δήμητρα Καραμολέγκου - Η επιβίβαση

 • Σταύρος Κουτράκης - Ο Πήγασος στο όνειρό μου

 • Κωνσταντίνος Λίχνος - Οι πορτοκαλιές

Κατηγορία Παιδικό Διήγημα

1ο βραβείο

Γιούλη Μπάχρερ - Τα μυστικά του φεγγαριού

2ο βραβείο

Ελένη Κίλιμπα - Παπουτσωμένοι δράκοι

3ο βραβείο

Αναστασία Δεληκάρη - Το μουσείο που άνοιξε επειδή έκλεισε

Κατηγορία Νουβέλα

1ο βραβείο

 • Νίκη Κυριαζή - Παλέτα ζωής

 • Αλέξανδρος Βαλσαμής - Τα φτερά δε μένουν πάντα τσακισμένα

2ο βραβείο

ΔΕΝ ΑΠΟΝΕΜΕΤΑΙ

3ο βραβείο

Θωμάς Κασελούρης - Η ανάδυση

Κατηγορία Θέατρο

Δεν απονέμονται βραβεί

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr