Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου σχετικά με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για την «κάλυψη» των ανασφάλιστων στον κλάδο Υγείας
12/04/16

«Άνθρακες ο θησαυρός» της πολυδιαφημισμένης δήθεν «καθολικής υγειονομικής κάλυψης» των ανασφαλίστων. Γιατί τι άλλο σημαίνει για τα εκατομμύρια αυτών που τους αφαίρεσαν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα λόγω ανεργίας ή χρεοκοπίας των μικροεπιχειρήσεων των αυτοαπασχολουμένων, που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας να έχουν υγειονομική «κάλυψη» όπως και οι ασφαλισμένοι;  Σημαίνει άνθρωποι που πολλοί δεν έχουν να φάνε να πληρώνουν εξ ολοκλήρου για την αγορά 2500 εξετάσεων που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ ούτε για τους ασφαλισμένους. Σημαίνει να πληρώνουν συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων και 1€ χαράτσι ανά συνταγή. Ένα τμήμα χρονίως πασχόντων που χρειάζονται τακτικά θεραπείες και φάρμακα θα οδηγηθούν αναγκαστικά να εγκαταλείπουν τη θεραπεία τους  ή να συνεχίζουν με τις υποτυπώδεις υπηρεσίες των «κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων» αφού δε θα έχουν να πληρώσουν με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία ή ακόμα και τη ζωή τους.

Η μόνη εξαίρεση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη αφορά τους πλέον εξαθλιωμένους με ατομικό εισόδημα 200€ το μήνα και αυτό συνδυαστικά με περιουσιακά και οικογενειακά κριτήρια. Με ανάλογα κριτήρια θα επιλέγονται ακόμα και οι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% ή κάποιες κατηγορίες χρόνιων πασχόντων.

Για τη χρηματοδότηση ακόμα και αυτών των πενιχρών παροχών η κυβέρνηση δεν προβλέπει ούτε καν τη κρατική χρηματοδότηση των 100 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε εξαγγείλει σε προηγούμενη περίοδο. Δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ επιπλέον κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των ιατρείων του ΠΕΔΥ για τη κάλυψη αυτών των αναγκών.

Η δαπάνη θα «καλύπτεται» από τον ΕΟΠΥΥ και όχι από το κράτος. Δηλαδή θα χρηματοδοτείται από τα ασφαλιστικά ταμεία, που κύριοι αιμοδότες τους είναι οι υπέρογκες εισφορές και τα χαράτσια που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα.

Τα μέτρα «ασπιρίνες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τους ανασφάλιστους είναι συνέχεια των αντίστοιχων μέτρων της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και πλήρως εναρμονισμένα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για δραστική μείωση των παροχών στο λαό.

Όλοι οι ανασφάλιστοι και οι οικογένειές τους πρέπει να έχουν πλήρεις, δωρεάν και σύγχρονες παροχές στην πρόληψη και στην αποκατάσταση της Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με αποκλειστικό κριτήριο την κάλυψη των αναγκών τους και όχι το «κόστος».

Η πλήρης χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών και παροχών Υγείας πρέπει να γίνεται από το κράτος, με αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου, χωρίς καμία πληρωμή από τους ανασφάλιστους και τις οικογένειές τους.
 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr