Υγεία - Πρόνοια

article thumbnailΑνακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ για την υγεία του λαού και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα σε όλο το λαό, στους εργαζόμενους, στους επαγγελματοβιοτέχνες, στους αγρότες, στις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών, στα εκατομμύρια των ανέργων και των ανασφάλιστων, στους εργα  .... 

Απόσπασμα ανακοίνωσης του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα μέτωπα πάλης στην υγεία - πρόνοια
14/10/09

Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα βάρη της κρίσης.

Να πληρώσουν τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο.

Να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Με ενιαίο μέτωπο πάλης να διεκδικήσουν τη βελτίωση των όρων ζωής και δουλειάς, να διεκδικήσουν λύση στα δίκαια αιτήματά τους.

Να υπερασπισθούν τα συμφέροντα της χώρας από τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ

-- Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, με πανελλαδικά ανεπτυγμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο, δημόσιο - δωρεάν ΕΚΑΒ. Η χρηματοδότηση να γίνεται αποκλειστικά από το κράτος και την εργοδοσία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια.

-- Το σύστημα Υγείας - Πρόνοιας να εξειδικεύεται στη νεολαία και τις γυναίκες στα πλαίσια της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της λαϊκής οικογένειας.

-- Ανάπτυξη προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής και μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, μέσα από το Δημόσιο, Δωρεάν σύστημα Υγείας. Το υποβαθμισμένο και παραδομένο σε μεγάλο μέρος στους ιδιώτες σύστημα πρόληψης και δημόσιας υγείας αναδεικνύεται σήμερα σε μείζον ζήτημα με αφορμή τη «νέα γρίπη» και τις συνέπειες της πανδημίας.

-- Πλήρης παροχή υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας, σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις (εργασιακή σχέση και χρόνος εργασίας, ύψος αποδοχών, αριθμός ενσήμων, ανεργία και εθνικότητα), χωρίς καμία πληρωμή, άμεση ή έμμεση, από το κρατικό - δημόσιο σύστημα. Να αρκεί η κάρτα υγείας, η οποία πρέπει να εκδίδεται για όλους και να έχει το χαρακτήρα «υγειονομικής ταυτότητας» και μόνο. Σε κάθε περίπτωση, δε σχετίζεται με οικονομικούς όρους, πιστωτικές μονάδες ή άλλους περιορισμούς.

-- Πλήρης στελέχωσή του δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας, που, σε συνδυασμό με την επάρκεια σε σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, να καλύπτει όλο τον πληθυσμό και να μην εξαναγκάζεται να προσφεύγει στον ιδιωτικό τομέα, όσο αυτός υπάρχει.

-- Να προσληφθεί στο δημόσιο σύστημα όλο το απαραίτητο προσωπικό, με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Σταθερός χρόνος απασχόλησης για όλους και έως μια εφημερία τη βδομάδα στους γιατρούς. Να μετατραπούν οι παντός είδους ελαστικές σχέσεις εργασίας, μερικής, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε μόνιμη σχέση εργασίας. Η σημερινή ανεπαρκής σε αριθμό παραγωγή νοσηλευτικού προσωπικού μπορεί να αντιμετωπιστεί εν μέρει, με την ένταξη στο σύστημα των νοσηλευτών - νοσηλευτριών που εργάζονται σαν αποκλειστικοί, αποκλειστικές.

-- Να αυξηθεί δραστικά η παραγωγή νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και άλλων ειδικοτήτων, όπως γιατροί Γενικής Ιατρικής, Εργασίας, Κοινωνικής Ιατρικής.

-- Το πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας με πυρήνα το Δημόσιο Δωρεάν Κέντρο Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του, να αναπτύσσεται σε κάθε πόλη και δήμο, με κριτήρια πληθυσμιακά, επιδημιολογικά κ.ά., σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες.

-- Όλες οι μονάδες και υπηρεσίες Πρόνοιας, Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και των δήμων, να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα, με τις υποδομές, τον εξοπλισμό τους, το προσωπικό τους, που πρέπει να έχει μόνιμη και αποκλειστική σχέση εργασίας.

-- Όσο υπάρχουν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας είτε στους δήμους, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία, αυτές πρέπει να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν, ώστε να καλύπτουν όλους όσοι έχουν ανάγκη και όχι όπως σήμερα έναν περιορισμένο αριθμό. Να χρηματοδοτούνται από το κράτος και την εργοδοσία και να παρέχονται τελείως δωρεάν, χωρίς μετακύλιση της δαπάνης με οποιονδήποτε τρόπο στους εργαζόμενους. Οι υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας των ασφαλιστικών ταμείων και των δήμων να καλύπτουν δωρεάν όλους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και Πρόνοια, ανεξαρτήτως ταμείου - ασφάλισης, ανασφάλιστους και μετανάστες.

-- Να απαγορευτούν οι συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.

-- Κρατική φροντίδα και παροχή ανάλογων σύγχρονων, δωρεάν υπηρεσιών για τα ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους και τους χρόνιους πάσχοντες.

-- Να καταργηθεί ο ΦΠΑ σε όλα τα είδη που σχετίζονται με ιατρικές, εργαστηριακές, φαρμακευτικές, προνοιακές παροχές. Να αναγνωριστούν και να καλυφθούν από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, για όσο διάστημα διατηρούν τον κλάδο Υγείας, χωρίς καμία επιβάρυνση στους εργαζόμενους, όλες οι ιατρικές, εργαστηριακές, διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις που σήμερα δεν αναγνωρίζονται, όπως και κάθε νέα εφαρμογή που επιστημονικά είναι αποδεκτή.

-- Να καταργηθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στη φαρμακευτική δαπάνη. Τα φάρμακα να παρέχονται με τη συνταγή του γιατρού με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια χωρίς καμία εξαίρεση με λίστες συνταγογραφούμενων ή μη φαρμάκων.

-- Η προστασία της Δημόσιας Υγείας να συνδεθεί με αντίστοιχες δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες και δράσεις για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, την προστασία του περιβάλλοντος, την υγιεινή των τροφίμων, της παραγωγής φαρμάκων, καθώς στο συγκεκριμένο κλάδο κυριαρχούν επίσης τα μονοπώλια. Ολες αυτές οι δραστηριότητες είναι ευθύνη του κράτους και χρειάζεται εξειδίκευση γεωγραφική, επιδημιολογική, επίσης κατά φύλο και ηλικία.

 

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ 

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr