Δελτίο Τύπου από τη συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά
13/02/17

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με επικεφαλής την πρόεδρο, Παγώνη Ματίνα. Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ έθεσε στο ΓΓ της ΚΕ την ανάγκη πρόσληψης γιατρών και άλλου προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία, το οποίο πρέπει να είναι μόνιμο, με επίσπευση των διαδικασιών κρίσεως, καθώς σήμερα λείπουν 6000 γιατροί και 25000 από το υπόλοιπο προσωπικό. Αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί την πολιτική μείωσης του προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και αύξησης του προσωπικού που εργάζεται ως επικουρικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι από τις 2000 προσλήψεις μόνιμων γιατρών για το 2017 που εξήγγειλε, στην πράξη προωθείται η πρόσληψη 756 επικουρικών γιατρών.

Σοβαρό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι το ότι παραμένουν κλειστά 151 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, λόγω έλλειψης προσωπικού με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής για ασθενείς με σοβαρά νοσήματα π.χ. το καλοκαίρι καθημερινά υπάρχει λίστα αναμονής 75-80 ασθενών.

Αντίστοιχα είναι και τα σοβαρά προβλήματα, λόγω υποστελέχωσης στα ογκολογικά νοσοκομεία, όπως ο Αγ. Σάββας και το Μεταξά, όπου η αναμονή για ακτινοθεραπεία των καρκινοπαθών φθάνει και τους 4 μήνες. Κρίσιμο ζήτημα για την λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων είναι αυτό της αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ανέφερε στο Δημήτρη Κουτσούμπα το πρόβλημα της μετανάστευσης των γιατρών, ειδικευμένων και για απόκτηση ειδικότητας που συνολικά υπολογίζει ότι είναι 17200, ενώ έθεσε και τα  προβλήματα του ασφαλιστικού και του ειδικού μισθολογίου των γιατρών. Ανέφεραν ότι κέρδισαν με απόφαση του Αρείου Πάγου την επιστροφή των ποσών που έχουν περικοπεί και διεκδικούν να εφαρμοστεί η απόφαση από την κυβέρνηση. Τέλος τόνισαν τα ζητήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση των γιατρών και τον έλεγχο της από τη φαρμακοβιομηχανία.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα για άμεση ανακούφιση και αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ανάπτυξη των υποδομών και εξασφάλιση συγχρόνου ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων, με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, όμως αυτός ο αγώνας πρέπει να εντάσσεται στην κατεύθυνση των ριζικών αλλαγών στην κοινωνία και την οικονομία οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών στην υγεία.

 

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr