Υγεία - Πρόνοια

article thumbnailΑνακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ για την υγεία του λαού και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα σε όλο το λαό, στους εργαζόμενους, στους επαγγελματοβιοτέχνες, στους αγρότες, στις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών, στα εκατομμύρια των ανέργων και των ανασφάλιστων, στους εργα  .... 

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία
08/05/06

ΠΡΟΣ ΤΗ

ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

 

ΘΕΣΕΙΣ  ΤΟΥ  Κ.Κ.Ε.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ,

 

Εισαγωγική  τοποθέτηση

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας θεωρεί ότι σήμερα υπάρχει μια τέτοια αύξηση του παραγόμενου πλούτου, μια τέτοια γιγάντωση των κατακτήσεων της επιστήμης και της τεχνικής, της παιδαγωγικής, της ιατρικής, των κοινωνικών επιστημόνων γενικότερα, που αν ήταν στην υπηρεσία της εξασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων ανθρώπων, των αναπήρων και των οικογενειών τους θα είχαν λυθεί πάρα πολλά από τα προβλήματα που τους βασανίζουν.

Πρώτα απ' όλα θα είχαμε πολύ λιγότερους ανάπηρους και ιδιαίτερα των βαρύτερων κατηγοριών. Γιατί οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου πληρώνουν - σε μεγάλο βαθμό - με την ίδια τους την αρτιμέλεια τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος, την παραβίαση κάθε κανόνα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, την εμπορευματοποίηση της γης με την καταστροφή του περιβάλλοντος, την αυθαιρεσία στο όνομα των υπερκερδών των μεγαλοεργολάβων στα μεγάλα έργα, την αντιλαϊκότητα του συστήματος υγείας που απουσιάζει ουσιαστικά η πολιτική πρόληψης, η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.).

Πληρώνουν την αντιλαϊκή πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα, της ΝΔ. Άλλωστε την ίδια πολιτική πρεσβεύουν και με ευλάβεια υπηρετούν.

Η έλλειψη δημόσιων κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) και Μ.Α.Φ., δημόσιων κέντρων αποκατάστασης είναι μια άλλη πλευρά έκφρασης των παραπάνω προβλημάτων, αφού συμβεί το ατύχημα ή κάποιο  αγγειακό επεισόδιο, με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν ή να μην γίνεται σωστή αποκατάσταση, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των βαριά αναπήρων.

 

ΓΙΑ  ΤΗ   ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε τη λειτουργία της υπάρχουσας διακομματικής επιτροπής, θεωρούμε ότι τα κόμματα έχουν γνώση ή έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα προβλήματα των αναπήρων, πολύ περισσότερο αυτά που έχουν κυβερνήσει όλα τα τελευταία χρόνια και που έχουν την ευθύνη για την όξυνση των προβλημάτων τους σε όλες τις πτυχές της ζωής τους.

Ως Κόμμα, δεν είμαστε αντίθετοι με τη συνέχιση της λειτουργίας της διακομματικής επιτροπής, ως μόνιμης επιτροπής της Βουλής, πιστεύοντας ότι θα υποχρεώνονται τα κόμματα να παίρνουν συγκεκριμένη θέση στα προβλήματα των αναπήρων. Έτσι, οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους θα μπορούν να κρίνουν αλλά και το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα  να έχει συγκεκριμένη στόχευση για τις  καταγγελίες του και τις διεκδικήσεις του.

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε τυχόν προσπάθεια που μπορεί να εμφανιστεί ώστε να χρησιμοποιηθεί  η διακομματική ως μέσω διαβούλευσης ή ανάχωμα στις  διεκδικήσεις των αναπήρων απέναντι στην κυβέρνηση.

 

     Τοποθέτηση για την τελική Έκθεση 

Δεν μπορούμε να προσυπογράψουμε την τελική έκθεση αλλά και ούτε τις επιμέρους θεματικές εισηγήσεις των βουλευτών της Ν.Δ., του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του ΣΥΝ γιατί:

* Θεωρούν δεδομένη και αποδέχονται στην ουσία της τη βασική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής, τους όρους της ανταγωνιστικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης της Κοινωνικής  Ασφάλισης της υγείας της πρόνοιας, της παιδείας, της ειδικής αγωγής.

* Διαπερνά τα παραπάνω κείμενα μια λογική συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών των προβλημάτων των αναπήρων και των υπεύθυνων για την δημιουργία τους.

* Καλλιεργούν αυταπάτες, συνειδητά κατά την γνώμη μας, προβάλλοντας διάφορες επιμέρους σωστές διαπιστώσεις και προτάσεις, που δεν βγαίνουν έξω από τα πλαίσια αυτής της πολιτικής,   που είναι η μήτρα που γεννάει και αναπαράγει αυτά τα προβλήματα.

* Βέβαια δεν περιμέναμε να ήταν  διαφορετικά, μιας και οι γενικότερες στρατηγικές επιλογές αυτών των κομμάτων αποδέχονται τις βασικές κατευθύνσεις της Ε.Ε.

* Ενδιαφέρονται για την κάλυψη των δεικτών της Λισσαβόνας, την προώθηση της λογικής του ανταγωνισμού. Στήριξαν και στηρίζουν είτε από θέση κυβερνητικής εξουσίας είτε από θέση συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης τους βασικούς άξονες της πολιτικής όλα αυτά τα χρόνια.

 

Ακούστηκαν εκλύσεις «για ξεπέρασμα των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων», απόψεις ότι «τα προβλήματα των αναπήρων δεν έχουν χρώμα» κλπ.

Όμως, η ανταγωνιστικότητα και η καπιταλιστική κερδοφορία, είναι οι αμείλικτοι εχθροί των εργαζομένων και των αναπήρων. 

Τα προβλήματα των αναπήρων, δεν μπορούν να αποσπαστούν από την πολιτική που ασκεί σήμερα η κυβέρνηση που δεν είναι άλλη από αυτή που άσκησε - πιθανά με κάποιες αποχρώσεις - η προηγούμενη του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δεν γίνεται να υποβαθμίζεται και να ιδιωτικοποιείται η Κοινωνική Ασφάλιση (Κ.Α.), η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία, η ειδική αγωγή, πλήττοντας καίρια την ποιότητα ζωής, τα δικαιώματα των εργαζόμενων, των αγροτών, των μισθωτών επιστημόνων, των αυτοαπασχολούμενων, και οι ανάπηροι να μένουν αλώβητοι.

Τουναντίον,   οι ανάπηροι, οι χρονίως πάσχοντες και οι οικογένειες τους από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, βιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο τις αναδιαρθρώσεις, που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και των δεικτών του Συμφώνου Σταθερότητας και της Λισσαβόνας, αφαιρούνται κατακτήσεις και δικαιώματα, μειώνονται οι δημόσιες κοινωνικές δαπάνες, ιδιωτικοποιείται η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία,  έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας μιας χούφτας  μεγαλοεπιχειρηματιών.

 

Σαν κόμμα:

  • Καλούμε τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους να μην έχουν αυταπάτες.
  • Στα πλαίσια αυτής της ταξικής πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου δεν μπορούν τα προβλήματα τους να λύνονται, οι σύγχρονες ανάγκες τους να καλύπτονται.
  • Τα προβλήματα θα οξύνονται, θα πολλαπλασιάζονται και η κατάσταση θα χειροτερεύει.
  • Οι λύσεις των προβλημάτων τους είναι στον αντίποδα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Χρειάζεται σκληρός αγώνας μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται απ' αυτή την πολιτική, για να αποσπαστούν κατακτήσεις, έστω προσωρινά στην προοπτική της οριστικής λύσης.
  • Για να δοθούν ολοκληρωμένες λύσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, χρειάζεται αλλαγή των συσχετισμών. Αδυνάτισμα ουσιαστικό των κομμάτων που εφαρμόζουν αντιλαϊκή πολιτική και των στηριγμάτων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης και των αναπήρων.
  • Για να μπορέσει να προχωρήσει η συγκρότηση μιας πανίσχυρης λαϊκής συμμαχίας, ενός λαϊκού μετώπου, για να επιβάλλει την ανατροπή αυτής της πολιτικής οικοδομώντας τη λαϊκή εξουσία, και λαϊκή οικονομία με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, με εργαλείο τον κεντρικό σχεδιασμό και τον κοινωνικό έλεγχο, που στο κέντρο τους θα έχουν τον άνθρωπο και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.

 

Βασικές κριτικές παρατηρήσεις στους άξονες της έκθεσης

Α. Στην τελική έκθεση, στις επιμέρους εισηγήσεις και στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης, εμφανίζονται τα προβλήματα (στο βαθμό που αναγνωρίζονται οι όποιες πλευρές τους), λες και είναι αυτοφυή, λες και δεν έχει κανείς την ευθύνη δημιουργίας τους.

Όταν γίνεται αναφορά για ευθύνες, συστηματική είναι η προσπάθεια μετακύλισης της ευθύνης, στην «έλλειψη ευαισθησίας της κοινωνίας», και το πολύ-πολύ στην έλλειψη ενημέρωσης.

 

Β. Παρά τις αναφορές σε πλευρές των προβλημάτων των αναπήρων, αυτό δε γίνεται σε όλο το βάθος και την έκταση, γιατί θα αποκαλυπτόταν η βαρβαρότητα της πολιτικής αυτής καθ' αυτής, που ασκείται  προς όφελος του κεφαλαίου τόσα χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις.

 

Για την προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών στην κοινωνία τα περί ευαισθησίας κ.λ.π.

Οι ανάπηροι και οι οικογένειες τους δεν είναι θύματα της «έλλειψης ευαισθησίας της κοινωνίας»,  αλλά της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων,  που χρόνια εφαρμόζουν σε βάρος του λαού μας ιδιαίτερα των εργαζόμενων,  και των αναπήρων.

Αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι τα 180.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές

δυσκολίες,  που βρίσκονται εκτός ειδικής αγωγής, οι 4000 νέοι παραπληγικοί  το χρόνο, λόγω της απουσίας πολιτικής πρόληψης της αναπηρίας, προστασίας της ζωής και της ακεραιότητας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, στο οδικό δίκτυο, στο σχολείο, στους χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης.

Αποτέλεσμα της πολιτικής ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας είναι το ότι υπάρχουν μόνο 200 δημόσια κρεβάτια αποκατάστασης από τα 2000 που χρειαζόμαστε ως χώρα, παγωμένα τα τελευταία 10 χρόνια. Την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων, διαφόρων επιχειρηματιών, ενώ χιλιάδες οικογένειες πουλάνε ότι έχουν και δεν έχουν, κάθε χρόνο, για να δούνε τον άνθρωπο τους να ξαναπερπατήσει με ότι αυτό συνεπάγεται.

Γιατί λοιπόν φταίει η κοινωνία που δεν υπάρχουν ειδικά δημόσια κέντρα στήριξης των οικογενειών των βαριά αναπήρων ή φταίει η κοινωνία για το ότι μόνο 500 παιδιά με αυτισμό από τα 30.000 πηγαίνουν σε κάποιο ειδικό κέντρο!

Δεν φταίει ο γείτονας ούτε ο συγγενής των ΑμΕΑ για το 80% της ανεργίας στους ικανούς  προς εργασία αναπήρους. Η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό, με πολλαπλάσιες αρνητικές επιπτώσεις στους ανάπηρους, μιας και οι ανάγκες μεγιστοποίησης του καπιταλιστικού κέρδους, η λεγόμενη ανταγωνιστικότητα δηλαδή, δεν επιτρέπει δημιουργία δημόσιων κέντρων αποκατάστασης, επενδύσεις για δωρεάν ειδική αγωγή και εκπαίδευση ή για εργονομικές παρεμβάσεις, προκειμένου να μπορέσει και ο ανάπηρος να ενταχθεί στην παραγωγή. Πολύ δε περισσότερο όπου με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τη κατάργηση του 8ωρου, τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών και επιχειρήσεων καταργούνται και στην πράξη οι ελάχιστες θέσεις εργασίας που υπήρχαν για αναπήρους.

 

Για τη σημασία της ενημέρωσης της κοινωνίας

Α. Στην τελική έκθεση αναγνωρίζεται η σημασία του σχολείου, των μέσων ενημέρωσης και όχι μόνο, «Για το ξεπέρασμα προκαταλήψεων, ρατσιστικών προτύπων», μέσα στην κοινωνία, κά.

Όμως, όταν η ίδια η παιδεία, η μόρφωση μετατρέπεται σε εμπόρευμα, αναπαράγει μέσα στα ίδια τα παιδιά, από χίλιους δυο δρόμους, τον ανταγωνισμό και τον ατομικισμό, χάνοντας η εκπαίδευση και τα τελευταία ουμανιστικά χαρακτηριστικά που είχε.  Δεν μπορούν  να επιβιώσουν οι αξίες της συναδελφικότητας, της αλληλοαποδοχής, της συλλογικότητας, του αλληλοσεβασμού, της αλληλεγγύης, του αλτρουισμού.

Τα περί καλλιέργειας του εθελοντισμού κ.λ.π. δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μέσο, προκειμένου να διευκολυνθεί το κράτος να αποποιηθεί της ευθύνης του για την αποκατάσταση των ΑμΕΑ, τη στήριξη των ηλικιωμένων και για να ενσωματωθεί κύρια η νεολαία στη λογική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, διαμορφώνοντας μια σύγχρονη υποκριτική «φιλανθρωπική» αντίληψη, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τσάμπα εργατικό δυναμικό στον κοινωνικό τομέα!!!

 

Β. Αντιλαϊκός και αντιαναπηρικός ο ρόλος των ιδιωτικοποιημένων Μ.Μ.Ε.

Στην τελική έκθεση και στην ειδική εισήγηση γίνεται λόγος, για το ρόλο τον Μ.Μ.Ε., τη χρήση ζωνών υψηλής τηλεθέασης και ακροαματικότητας.

Βεβαίως οι ζώνες υψηλής ακροαματικότητας και τηλεθέασης μπορούν, αν χρησιμοποιηθούν με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον, να συμβάλουν και στην πολιτική πρόληψης των ασθενειών  της αναπηρίας, την καλύτερη ενημέρωση όλων, ιδιαίτερα των αναπήρων και των οικογενειών τους για τα δικαιώματα τους, αλλά και του χτυπήματος ρατσιστικών προτύπων και όχι μόνο.

Αυτό όμως προσκρούει στον ελεύθερο ανταγωνισμό που όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου αποδέχονται. Αντιβαίνει την ελεύθερη δράση των μεγαλοκαναλαρχών, που η Ε.Ε  αλλά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν  παρά τις όποιες διαφωνίες τους για τη μορφή που αυτό θα έχει. Γιατί δεν συμβιβάζεται, σωστή και αντικειμενική ενημέρωση, με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον, ποιοτικά προγράμματα που να καλλιεργούν ανθρωπιστικές αξίες,  με εμπορευματοποίηση των συχνοτήτων της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης !!!

 

Προσπάθεια ενοχοποίησης των γονιών των ΑμΕΑ

Στην παρέμβαση στελέχους μιας αναπηρικής οργάνωσης, που χρόνια τώρα στήριζε την διάλυση της ειδικής αγωγής, ενοχοποιούνται οι γονείς γιατί λέει: «αρνούνται να αποδεχτούν το πρόβλημα και να πάνε τα παιδιά τους στο ειδικό σχολείο»!!!

Αλήθεια, αν όλοι οι γονείς ήθελαν να πάνε τα παιδιά τους σε ειδικό σχολείο θα εύρισκαν σχολείο για να το πάνε ;

Αλλά να του δούμε και από μια άλλη σκοπιά.

Ποιος  ενημέρωσε  το γονιό που αποσβολωμένος στέκει μπροστά στην αναπηρία του παιδιού του, για τα δικαιώματα του ;  Γι' αυτή καθ' αυτή την αναπηρία; Πού είναι οι υπηρεσίες στήριξης της οικογένειας και του παιδιού;

Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ η διάταξη παλιότερου νόμου για την υποχρεωτικότητα της ειδικής αγωγής ;

Όμως, αυτό που πρώτα απ' όλα συναντά αυτός ο γονιός μέσα στην απόγνωση του, είναι οι διάφοροι μηχανισμοί εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης των αναγκών του και του ίδιου του παιδιού του. Από το σύστημα υγείας και αποκατάστασης, μέσα και έξω απ' το δημόσιο τομέα μέχρι τις όποιες υπηρεσίες πρόνοιας, τους δήμους ή τις νομαρχίες.

Όταν ο γονιός, κάποια στιγμή, προσεγγίσει κάποιο δημόσιο ειδικό σχολείο, αυτό που πρωτοσυναντά είναι μια απωθητική εικόνα, αφού κατά πρώτον τα περισσότερα έχουν τα κακά τους χάλια και κατά δεύτερον ακούει τα διάφορα στελέχη των υπηρεσιών πρόνοιας και ειδικής αγωγής «για την ανάγκη ένταξης του παιδιού στο κοινό σχολείο»!!! Γιατί τάχα!!! θα αποφύγει!!! «τον «ιδρυματισμό του ειδικού σχολείου, την γκετοποίηση»!!! κ.λ.π.

Γιατί χρόνια τώρα «κανοναρχούνται» μ' αυτή την επιστημονικοφανή αντίληψη μέσα από χιλιάδες ημερίδες, συνέδρια χρηματοδοτούμενα και κατευθυνόμενα από την Ε.Ε, το υπουργείο παιδείας, τους δήμους και τις νομαρχίες, που ροκάνισαν τα κονδύλια αυτών των προγραμμάτων.

Μερικές  Παρατηρήσεις

Με κάποιες από τις προτάσεις ή και τις διαπιστώσεις που γίνονται στην τελική έκθεση της πλειοψηφίας, και τις επιμέρους εισηγήσεις θα μπορούσε να συμφωνήσει κανείς, όμως τη στιγμή που θεωρείται δεδομένο το πλαίσιο της ασκούμενης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής λειτουργούν ως άλλοθι, ως μέσω καλλιέργειας αυταπατών και αποπροσανατολισμού.

 

Για παράδειγμα:

Α. Με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, με την καλύτερη ενημέρωση και συντονισμό των διαφόρων υπηρεσιών θα μπορούσε να περιοριστεί κάπως η ταλαιπωρία, θα μπορούσαν να λύνονται κάποια επιμέρους προβλήματα, όμως τα μεγάλα προβλήματα θα παραμένουν και θα οξύνονται.

 

Β. Για την πρόσβαση

Στην εισήγηση και στη τελική έκθεση διατυπώνονται μια σειρά προτάσεις υπό τη μορφή ευχής, που δεν θα  μπορούσε να διαφωνήσει κανείς.

Όπως για την ανάγκη υποχρέωσης των εργολάβων να κάνουν προσβάσιμα τα δημόσια έργα και κτίρια, την ενίσχυση της προσβασιμότητας, με όλες τις μορφές

Βεβαίως θα βοηθήσουν αυτά και ακόμα αν ενταχθούν στοιχεία προσβασιμότητας στα μαθήματα,  της αρχιτεκτονικής σχολής ή των σχολών που ασχολούνται με τα δομικά έργα. Όλα αυτά θα έχουν περιορισμένα αποτελέσματα, αν δεν γίνουν ανθρώπινες οι πόλεις, με το χτύπημα της εμπορευματοποίησης της γης, τη δημιουργία ελεύθερων χώρων, την ενίσχυση των δημόσιων προσβάσιμων μαζικών μέσων μεταφοράς, αν δεν επιδοτηθεί από το κράτος ο ανάπηρος να κάνει προσβάσιμο το ίδιο του το σπίτι.

 

Για την κάρτα αναπηρίας

Η κάρτα αναπηρίας δεν είναι ξεκομμένη από τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και των κατευθύνσεων της ΕΕ στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, της περικοπής κρατικών δαπανών, του χτυπήματος των συντάξεων αναπηρίας και πρόωρης συνταξιοδότησης.

Προειδοποιούμε τους ανάπηρους να είναι σε εγρήγορση, γιατί η διαδικασία αυτή θα χρησιμοποιηθεί για να μειώσουν αριθμητικά τους δικαιούχος αναπηρικών συντάξεων επιδομάτων,   θεραπειών και όποια άλλη κοινωνική παροχή απορρέει από την ιδιότητά τους ως ανάπηροι.

Μπροστά στο άνοιγμα (νέο γύρο στο χτύπημα) του ασφαλιστικού, η διαδικασία της κάρτας αναπηρίας θα χρησιμοποιηθεί για να μειωθούν στο ελάχιστο και οι αναπηρικές συντάξεις.

Τα περί διευκόλυνσης των αναπήρων που προπαγανδίζει η κυβέρνηση και καταπολέμησης των ανάπηρων "μαϊμού" είναι προσχηματικά και ως τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίσουν οι ίδιοι οι ανάπηροι και οι οικογένειες τους.

 

Διεκδικητικό πλαίσιο

 

Το Κ.Κ.Ε, στηρίζει τις διεκδικήσεις του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑ.ΜΕ, διεκδικήσεις που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων, των αναπήρων, των φτωχών λαϊκών οικογενειών.

Το κόμμα μας θα συμβάλει με όσες δυνάμεις έχει για την προβολή και διεκδίκησή τους.

Να υιοθετηθούν και να προβληθούν από τους αγωνιστικούς ριζοσπαστικούς συνδυασμούς που θα στηρίξει το κόμμα μας στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

 

1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΊΑΣ

* Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζομένους στους τόπους δουλειάς, γενικότερα προστασία της ζωής και της υγείας, στους χώρους κατοικίας, ψυχαγωγίας και άθλησης.

* Με ασφαλή και υψηλής ποιότητας δημόσια έργα, που σε συνδυασμό με μια πολιτική ενίσχυσης των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας υγεία - με την ολόπλευρη ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με βασικό κρίκο το Κέντρο Υγείας (Κ.Υ), με κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, προγεννετικού ελέγχου, ενημέρωσης του πληθυσμού για την προστασία της μητρότητας, την αγωγή υγείας για τον περιορισμό της γέννησης ανάπηρων παιδιών.

* Στο Κ.Υ, εντάσσονται πλήρης υπηρεσίες σχολιατρικής φροντίδας και  υγείας, υπηρεσία ιατρικής της εργασίας, το κέντρο ψυχικής υγιεινής.

* Πλήρες δημόσιο δίκτυο πρώιμης και έγκαιρης διάγνωσης και κέντρων αποκατάστασης σε όλα τα επίπεδα.

* Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων θεραπειών, φαρμάκων αναλώσιμων υγειονομικών υλικών, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ταυτόχρονη κατάργηση των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

* Να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας του  φαρμάκου και της βιοιατρικής τεχνολογίας.

 

2. ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

* Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας και μέσω του προγράμματος   «ΨΥΧΑΡΓΩΣ»!

* Δημόσια και δωρεάν ψυχική υγεία, υψηλής ποιότητας, με σύγχρονες υποδομές, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνικής, με πλήρη διασύνδεση του κέντρου ψυχικής υγείας και της δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής ή νοσοκομείου. Εκεί που χρειάζεται, δημόσιο δίκτυο ξενώνων, οικοτροφείων και διαμερισμάτων αυτόνομης και ημιαυτόνομης διαβίωσης, με επιστημονική καθοδήγηση και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και την πλήρη επανένταξη στην παραγωγή και την κοινωνία.

 

3.  ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

* Κατοχύρωση του δικαιώματος στη δουλειά όλων των ικανών προς εργασία αναπήρων.

Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστεί με ότι αυτό συνεπάγεται, δουλειά για όλους με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα και τα ενδιαφέροντά τους.

Πιο συγκεκριμένα, στηρίζουμε το αίτημα του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος για άμεση πρόσληψη από φέτος όσων αποφοιτήσουν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα Ε.Ε.Ε.Κ, τα κέντρα κατάρτισης, τα Τ.Ε.Ι, και Α.Ε.Ι.

Δημιουργία των ανάλογων δημόσιων υποδομών για επανένταξη στην παραγωγή, εφόσον το επιτρέπει η νέα τους κατάσταση και το επιθυμούν.  Γι' αυτούς που μένουν ανάπηροι σε μεγαλύτερες ηλικίες (ψυχολογική στήριξη και επανεκπαίδευση και άμεση απορρόφηση τους στη δουλειά).

*Ίδρυση δημόσιου δικτύου παραγωγικών προστατευομένων εργαστηρίων, για ανάπηρους, χρόνιους πάσχοντες ψυχικά ασθενείς, που δεν μπορούν να ενταχθούν στη λεγόμενη ανοιχτή αγορά εργασίας. Προστατευόμενα εργαστήρια που να λειτουργούν με κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικό έλεγχο και να εγγυώνται τα δικαιώματα των εργαζόμενων σ' αυτά ανάπηρων και μη.

 

4.ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 

 

Δημόσια δωρεάν υποχρεωτική ειδική αγωγή, για όλα τα ανάπηρα  παιδιά που έχουν ανάγκη. Από τον ειδικό βρεφονηπιακό σταθμό και το σχολείο όπου χρειάζεται (για τυφλούς, κωφούς, αυτισμό, μέση νοητική υστέρηση, βαριά αναπηρία) ή ειδικές τάξεις ή στήριξη με ειδικούς παιδαγωγούς στα κοινά σχολεία.

Για να βρουν επιτέλους το δικό τους σχολειό τα 180.000 παιδιά που σήμερα είναι εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας.

* Η ειδική αγωγή να ενσωματώνει τις σύγχρονες κατακτήσεις της Παιδαγωγικής. Να καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση στο ανάπηρο παιδί, την αγάπη στη ζωή, στη γνώση, στα αγαθά του πολιτισμού.

* Να απευθύνεται με τον ποιο εξειδικευμένο επιστημονικό τρόπο και στις ποιο βαριές κατηγορίες αναπήρων, όπως είναι ο αυτισμός, η νοητική υστέρηση οι πολλαπλές αναπηρίες.

* Μέτρα για τη στήριξη των αναπήρων μαθητών, φοιτητών - σπουδαστών. Δωρεάν παροχή συγγραμμάτων στη γραφή Braille, ή σε μεγέθυνση για αυτούς με μερική όραση   δωρεάν παροχή ειδικών τεχνικών βοηθημάτων,  προσβάσιμα σχολεία, Πανεπιστήμια, με ότι αυτό συνεπάγεται στους χώρους, τις βιβλιοθήκες, στα συστήματα πληροφορικής.

* Πλήρες δίκτυο υπηρεσιών διερμηνείας για τους κωφούς φοιτητές και σπουδαστές, σε όλα τα ΤΕΙ, και ΑΕΙ.

* Η ειδική αγωγή να προβλέπει συγκεκριμένα και να σχεδιάζει την ένταξη των παιδιών αυτών στην παραγωγή. Ειδικός εργονομικός σχεδιασμός και μέτρα που θα φροντίζουν να γίνονται προσαρμογές στις υπηρεσίες και επιχειρήσεις για να είναι δυνατή η ένταξη νέων ανάπηρων στη δουλειά. Ειδική αγωγή που να συμβάλει στην ανάπτυξη ειδικού μαζικού αθλητισμού και της πολιτιστικής δημιουργίας.

 

5. ΠΡΟΝΟΙΑ

* Ίδρυση δημόσιου τεχνολογικού παραγωγικού ινστιτούτου, για την έρευνα, παραγωγή, εισαγωγή και δωρεάν διάθεση όλων των ειδικών τεχνικών βοηθημάτων για αναπήρους χρήσιμων για την εκπαίδευση τους, την επαγγελματική τους αποκατάσταση και τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινή τους ζωής.

* Δημόσια κέντρα,   ημέρας κλειστής ή ανοιχτής, προσωρινής ή μόνιμης παραμονής για παιδιά σε κρίση, παιδιά με αυτισμό, βαριά νοητική υστέρηση, ψύχωση και πολλαπλά ανάπηρα παιδιά.

* Κοινωνικές υπηρεσίες, που θα στηρίζουν ολόπλευρα το νέο ζευγάρι ή το γονιό, που μόνος του μεγαλώνει ανάπηρο παιδί ή έχει στην ευθύνη του χρόνιου πάσχοντα.

* Συγκεκριμένος προγραμματισμός με μέτρα τα οποία θα στηρίζουν την οικογένεια του ανάπηρου ζευγαριού που απέκτησε παιδί.

* Ίδρυση ειδικών δημόσιων ιατροκοινωνικών κέντρων διάγνωσης, ψυχολογικής στήριξης του ζευγαριού, ώστε να προσαρμοστεί με σωστό τρόπο στη νέα κατάσταση, όταν μαθαίνει ότι το παιδί έχει χρόνιο πρόβλημα ή αναπηρία.

* Οι οικογένειες των μεταναστών και πολιτικών προσφύγων, οι νέοι άνθρωποι που ανήκουν σε μειονότητες, είτε έχουν είτε δεν έχουν κάρτα παραμονής, καθώς και τα παιδιά τους να έχουν δικαιώματα στην δωρεάν Εκπαίδευση, Υγεία, Πρόνοια.

 

6. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

* Δημιουργία σύγχρονου ΓΟΚ που να επιβάλλει την προσβασιμότητα σε όλες  τις νέες κατασκευές, δημόσιες και ιδιωτικές, υποχρεώνοντας παράλληλα τις όποιες δυνατές εργονομικές προσαρμογές στις ήδη υπάρχουσες και στο δομημένο περιβάλλον. 

* Ανθρώπινες πόλεις με πράσινο, ελεύθερους χώρους, άνετα πεζοδρόμια, προτεραιότητα στην ανάπτυξη δημόσιων ασφαλών και φτηνών μέσων μαζικής μεταφοράς, και γενικότερα πόλεις που να σέβονται τον άνθρωπο, το παιδί,  τον ηλικιωμένο και ιδιαίτερα τον ανάπηρο.

* Επιδότηση από το κράτος, το ύψος της οποίας να καλύπτει πλήρως τις αναγκαίες εργονομικές προσαρμογές, για τα σπίτια των κινητικά αναπήρων.

 

7. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

* Μέτρα στήριξης της νέας ανάπηρης με βάση την ιδιαιτερότητά της, αλλά και του νέου με κέντρα πολιτισμού, ψυχαγωγίας και αθλητισμού, πλήρως προσβάσιμα.

* Ανάπτυξη μαζικού ειδικού αθλητισμού που θα απευθύνεται σε όλους τους ανάπηρους, στηριγμένο στο δημόσιο ειδικό σχολείο και τη γειτονιά. Ειδικό αθλητισμό απαλλαγμένο από μεγαλοπαράγοντες από τους ψευτο-φιλάνθρωπους και τους χορηγούς.

* Προσβάσιμες όλες οι  αθλητικές εγκαταστάσεις  και δωρεάν χρήση  από ανάπηρους σε όλη την Ελλάδα.

 

8. ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όχι στο "διαίρει και βασίλευε".

Ενοποίηση όλων των επιδομάτων αναπηρίας σε ένα. Μετατροπή του σε κοινωνική σύνταξη και επέκταση σε κατηγορίες αναπήρων που σήμερα δεν παίρνουν (ημιπληγικούς, κωφούς, από 18 έως 65 ετών, πάσχοντες από γεροντική άνοια και μια σειρά εκφυλιστικές ασθένειες).

 

Η  Κοινωνική σύνταξη που διεκδικούμε για το 2006 να κλιμακώνεται ως εξής:

- Για εργαζόμενους και συνταξιούχους με πλήρη σύνταξη τα 650 ευρώ.

- Για άνεργους, ανίκανους προς εργασία και ανασφάλιστους τα 1050 ευρώ. Τα ποσά αυτά να προσαυξάνονται για τις πιο βαριές κατηγορίες, όπως είναι οι παρατετραπληγικοί, αυτισμός, βαριά νοητική υστέρηση, πολλαπλά ανάπηροι.

- Η πρόταση αυτή πατάει πάνω στις ανάγκες και συνυπολογίζει το όριο φτώχιας.

 

9.  ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

- Ψήφιση ειδικού συνδικαλιστικού νόμου που να διέπει τη λειτουργία των αναπηρικών οργανώσεων. Νόμος που θα επιβάλλει την εκκαθάριση των μητρώων από ανάπηρους και οργανώσεις μαϊμού, φίλους και φιλάνθρωπους!!! - Εκλογές σε όλα τα όργανα με την απλή αναλογική και την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου. Μέλη στις αναπηρικές οργανώσεις να γίνονται αποδεδειγμένα ανάπηροι ή γονείς και κηδεμόνες με πιστοποιητικά υγειονομικών επιτροπών, από ένα ποσοστό αναπηρίας και πάνω και η ψήφος να είναι αποκλειστικά προσωπική.

Τεράστια ήταν η συνεισφορά των σοσιαλιστικών χωρών, στον τομέα της ανάπτυξης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των αναπήρων. Κατακτήσεις που ανάγκασαν και τις καπιταλιστικές χώρες, σε παραχωρήσεις στο αναπηρικό κίνημα.

Μπορεί σε σας να είναι πιο γνωστά τα διάφορα μέτρα για τους τυφλούς ή για τους κωφούς.

Όμως ξεχωριστή ήταν η συνεισφορά στις βαριές κατηγορίες των πολλαπλά αναπήρων, στην νοητική υστέρηση, στον αυτισμό.

Παγκόσμιας αναγνώρισης είχαν τα κέντρα αποκατάστασης των κινητικά αναπήρων, στην πρώην  Σ.Ε., την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, την Ουγγαρία,  αλλά και στη γειτονική μας Βουλγαρία.

Οι εργονομικές υπηρεσίες είχαν φτάσει σε τέτοιο, επίπεδο που ολόκληρα εργοστάσια είχαν σχεδιαστεί,  κατασκευαστεί και λειτουργούσαν αποκλειστικά από ανάπηρους. Βεβαίως υπήρχε και η εξατομικευμένη προσαρμογή του αναπήρου στον χώρο δουλειάς.

Γιατί δεν αρκεί η εκπαίδευση στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτό που χρειάζεται είναι η συγκεκριμένη προσαρμογή του αναπήρου στην παραγωγική διαδικασία ενός εργοστάσιου ή τη λειτουργία μιας υπηρεσίας.

Μπορεί να πει κάποιος ότι σε κάποιο τομέα υστερούσαν,  όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας, ότι άνοιξαν δρόμους σε ολόκληρη την  ανθρωπότητα στον τομέα αυτό των δικαιωμάτων, αλλά και ότι είχαν στη διάθεση όλων των αναπήρων, ότι  είχαν ανάγκη.

Η Κούβα σήμερα του σοσιαλισμού, είναι φωτεινό παράδειγμα, παρά τον αποκλεισμό και στον τομέα αυτό.

 

ΑΘΗΝΑ 9/5/2006

 

ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

 

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β' ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr