Εδώ και χρόνια τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών εφαρμόζουν σύστημα έναντι καταβολής των δεδουλευμένων των Δικαστικών Διερμηνέων, που εργάζονται στα ποινικά ακροατήρια και τις ανακρίσεις που πραγματοποιούνται στα Δικαστήρια Αθηνών και Πειραιά, βάσει βουλεύματος των αντιστοίχων δικαστηρίων. Επικαλούμενα το σύστημα πληρωμής μέσω παγίας εντολής σταθερού ύψους κατ’ έτος έχουν επιτρέψει να συσσωρευθεί στο ταμείο του Πρωτοδικείου ποσό απλήρωτων δεδουλευμένων των διερμηνέων και μαρτυρικών δαπανών της τάξεως των 180.000 ευρώ συνολικά. Η κατάσταση αυτή εξακολουθεί να υφίσταται σήμερα, παρά τον διαχωρισμό των ταμείων του Εφετείου και του Πρωτοδικείου Αθηνών και τη λειτουργία του πρώτου για άμεσες πληρωμές από το 2023 και έπειτα, παρά επίσης και τις μεμονωμένες πληρωμές έναντι που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο έναν χρόνο υπό την πίεση των διαμαρτυριών των δικαστικών διερμηνέων.

Επιπρόσθετα, από τις αρχές του έτους τέθηκε σε εφαρμογή νέο καθεστώς βάσει του οποίου η πάγια εντολή πέφτει στις 27 από τις 60 χιλιάδες ευρώ για το Πρωτοδικείο της Αθήνας, ενώ προορίζεται πλέον να καλύψει και τις μεταφραστικές δαπάνες.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει να μεταθέσει τις ευθύνες στη διοίκηση των Δικαστηρίων, δηλώνοντας έτοιμο να ξοφλήσει εφόσον επιταχυνθεί η εκκαθάριση στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, πράγμα αδύνατο, λόγω της υποστελέχωσης. Η νέα δυσμενέστερη κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την ολοσχερή εξόφληση των δεδουλευμένων και την τακτική και πλήρη πληρωμή τους στο εξής. Στην πράξη, καταδικάζει όλους αυτούς τους εργαζόμενους στην εργασία χωρίς αντίκρισμα, στην εξαθλίωση.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνει πως επεξεργάζεται σχετική διορθωτική απόφαση, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται ότι το νέο ποσό της αποζημίωσης θα ξεπερνά το όριο της επιβίωσης, ούτε αποδέχεται να θεσπίσει συγκεκριμένο πλαίσιο συλλογικών όρων αμοιβής και εργασίας για τους δικαστικούς διερμηνείς. Την ίδια στιγμή, το ποσό της αποζημίωσης του διερμηνέα είναι πενιχρό, καθορίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση το 2001 και έκτοτε παρέμεινε το ίδιο, παρά την αύξηση του πληθωρισμού και βεβαίως παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των δικαστικών διερμηνέων. Το παραπάνω απαράδεκτο καθεστώς έρχονται να συμπληρώσουν η παντελής απουσία ασφαλιστικών δικαιωμάτων για τους δικαστικούς διερμηνείς, καθώς και η αοριστία του εργασιακού τους καθεστώτος, ενώ την ίδια στιγμή θεσπίστηκαν κανόνες καταναγκασμού στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σε περίπτωση μη προσέλευσης ανεξαρτήτως λόγου (πρόστιμο, απείθεια, διαγραφή από τον πίνακα του βουλεύματος).

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:

- Για την άμεση, ολοσχερή εξόφληση των απλήρωτων δεδουλευμένων των δικαστικών διερμηνέων της Αττικής μέχρι τη λήξη του τρέχοντος δικαστικού έτους με παράκαμψη του καθεστώτος της πάγιας εντολής και για την τακτική και ολοσχερή πληρωμή των δικαστικών διερμηνέων στο εξής.

- Για την αύξηση της αποζημίωσης των διερμηνέων, την ασφαλιστική τους κάλυψη, την κατοχύρωση και ρύθμιση του εργασιακού τους καθεστώτος με όρους υποχρεωτικής τήρησης από τη Δικαιοσύνη.

 

Η Βουλευτής

Κομνηνάκα Μαρία