Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αποτελεί μία ακόμη τρανταχτή απόδειξη για τους λαούς, ότι η ΕΕ του κεφαλαίου δεν είναι αιώνια, ακλόνητη.

Η ύπαρξή της καθορίζεται από τη διασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων απέναντι στους ανταγωνιστές τους και τη θωράκιση της εξουσίας τους. Στο έδαφος αυτών των συμφερόντων αναπτύσσονται σφοδροί ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα. Η συμφωνία αποχώρησης αποτελεί έναν συμβιβασμό των συμφερόντων μερίδων του βρετανικού κεφαλαίου, με εκείνο των ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών της ΕΕ. Δεν αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων που δέχονται την ίδια ανελέητη επίθεση σε Βρετανία και ΕΕ, που θα συνεχίσουν να βιώνουν και τις συνέπειες της εφαρμογής της συμφωνίας, τη μελλοντική σχέση Βρετανίας - ΕΕ, τις αναδιατάξεις ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Με κριτήριο όλα τα παραπάνω η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τοποθετήθηκε με παρών.

Σήμερα είναι κρίσιμο οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη για τα δικαιώματά τους σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, για την αποδέσμευση από την ΕΕ με την εξουσία στα δικά τους χέρια.