Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει πλήρη κάλυψη στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, στο ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών και ΑμΕΑ, στην πολιτική που έχει οδηγήσει σε πανάκριβά ενοίκια και ακριβή στέγη. Στην απάντησή του σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για το εκρηκτικό στεγαστικό πρόβλημα, ο αρμόδιος Επίτροπος Jørgensen επιχείρησε να παρουσιάσει προγράμματα ενταγμένα στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, σαν απάντηση στο οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα. Για να κατανοηθεί το μέγεθος της κοροϊδίας, αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι ένα από τα ορόσημα για την εκταμίευση της 6ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η θεσμοθέτηση ταχύτερων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.

Αυτά τα προγράμματα προωθούνται μάλιστα με χρήματα προερχόμενα από την άγρια φοροληστεία του λαού, επιβαρύνουν τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά με δάνεια, ωθούν σε νέα άνοδο των τιμών στους κλάδους κατασκευών, εκμετάλλευσης και διαχείρισης ακινήτων, βιομηχανίας δομικών υλικών, υπηρετώντας την κερδοφορία τραπεζών, εταιρειών real - estate και μεγαλοκατασκευαστών, που σημειώνουν τεράστια κέρδη σε βάρος του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος.

Το δε «επίδομα ενός ενοικίου το χρόνο» στην ίδια κατεύθυνση προέρχεται από τα ίδια χρήματα, ενώ έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση του ράλι των αυξήσεων στις τιμές των ενοικίων και των προς πώληση κατοικιών. Άλλωστε είναι αυτή η πολιτική που οδήγησε τις τιμές ενοικίων και κατοικιών στην ΕΕ να καταγράψουν άνοδο από το 2014 έως το 2022, σωρευτικά περίπου 50%.

Όσο για την «ευθύνη στα κράτη - μέλη» που αναγνωρίζει ο Επίτροπος στην απάντησή του προκειμένου να αποφύγει να απαντήσει επί της ουσίας για τους πλειστηριασμούς και την πανάκριβη λαϊκή στέγη που αντιμετωπίζουν τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά έχει συγκεκριμένες αιτίες. Η κυβέρνηση της ΝΔ, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ που έχουν ψηφίσει και τα άλλα αστικά κόμματα είναι που ικανοποιεί τις ορέξεις τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers). Αυτά τα αρπακτικά έχουν συγκεντρώσει περίπου 25.000 κατοικίες από πλειστηριασμούς, κατασχέσεις, από το ξεσπίτωμα και το «ξεζούμισμα» λαϊκών οικογενειών, προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν κερδοφόρα μέσω ενοικίασης, μέσω δικτύων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης οι επιχειρηματικοί όμιλοι, εγχώριοι και ξένοι του real estate από την κατασκευή και πώληση κατοικιών, που αγοράζουν και συγκεντρώνουν στην ιδιοκτησία τους μεγάλο αριθμό ακινήτων.

Αυτά τα μεγαλοσυμφερόντα υπηρετούν κι οι προτάσεις που ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ περί «κοινωνικών κατοικιών» κι ο ΣΥΡΙΖΑ περί «τράπεζας στέγης», που εξωραΐζουν την ευρωενωσιακή στρατηγική, προβάλλοντας ως «παραδείγματα» τις «καλύτερες πρακτικές άλλων χωρών της ΕΕ», που και εκεί οξύνεται η στεγαστική κρίση από την ενιαία στρατηγική της ΕΕ.

Αυτό αποδεικνύει, για παράδειγμα, έρευνα του ΟΟΣΑ, που σημειώνει ότι το 46% των Ευρωπαίων «ανησυχεί» ή «ανησυχεί πολύ» για το αν θα μπορέσει να βρει ή να διατηρήσει κατάλληλη στέγαση μέσα στα επόμενα ένα έως δύο χρόνια.

Γι’ αυτούς τους λόγους τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με τα άλλα συστημικά κόμματα, αποφεύγουν να τοποθετηθούν σε αυτό που αποτελεί ανάγκη για το λαό και προβάλει μόνο το ΚΚΕ: τον ολοκληρωμένο στεγαστικό σχεδιασμό με την ευθύνη του κράτους, με στόχο την κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών για σύγχρονη και ασφαλή στέγη, με επανασύσταση του ΟΕΚ και ενίσχυση ενός αποκλειστικά κρατικού κατασκευαστικού προγράμματος, απαγόρευση πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών, αναβάθμιση και επέκταση των φοιτητικών εστιών και αξιοποίηση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για δωρεάν στέγαση των φοιτητών.

Διέξοδος για τον λαό και στο τεράστιο πρόβλημα της στέγης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων της. Στο αίτημα για φτηνή, σύγχρονη λαϊκή στέγη ξεπροβάλει κι εδώ το πραγματικό δίλημμα «τα κέρδη τους ή ζωές μας». Ο λαός σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να το διεκδικήσει, στο δρόμο της ανατροπής.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001940/2

προς την Επιτροπή

Άρθρο 144 του Κανονισμού

 

Θέμα: Το εκρηκτικό πρόβλημα της στέγης για χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Στην Ελλάδα, το 74,2 % των ενοικιαστών δαπανούν άνω του 40 % του εισοδήματός τους για στέγαση. Το 74 % των νέων μένουν ακόμα στο «παιδικό τους δωμάτιο». Τεράστιες οι αυξήσεις και στις τιμές σπιτιών (66,4 % αύξηση σε σχέση με το 2017), όπως αποτυπώνουν και στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. στο αίτημα για κανένα πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας όσο κι επαγγελματικής στέγης αυτοαπασχολουμένων, το οποίο εκφράζεται στις μαζικές και διαρκείς κινητοποιήσεις που έχουν πετύχει να μη βγουν στο σφυρί λαϊκές περιουσίες και να μην ξεσπιτωθούν λαϊκές οικογένειες, συχνά ακόμα και με μέλη ΑΜΕΑ, ανέργους κ.ά.; 2. στο γεγονός ότι τα χρηματοδοτούμενα από το ΤΑΑ προγράμματα («Σπίτι μου ΙΙ» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»), με χρήματα προερχόμενα από βαριά φορολογία των λαών, στην πράξη επιβαρύνουν τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά με δάνεια, παράγοντας περαιτέρω εκτόξευσης των τιμών στους κλάδους των κατασκευών, της εκμετάλλευσης και διαχείρισης ακινήτων, της βιομηχανίας δομικών υλικών και των τραπεζών, και ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων τους;

3. στην ανάγκη ολοκληρωμένου στεγαστικού σχεδιασμού με την ευθύνη του κράτους, με στόχο την κάλυψη των εργατικών-λαϊκών αναγκών, με επανασύσταση του ΟΕΚ και ενίσχυση ενός αποκλειστικά κρατικού κατασκευαστικού προγράμματος, απαγόρευση πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών, αναβάθμιση και επέκταση των φοιτητικών εστιών και αξιοποίηση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για δωρεάν στέγαση των φοιτητών;

Απάντηση του κ. Jørgensen εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η πρόσβαση σε κοινωνική στέγαση ή στεγαστική βοήθεια για όσους έχουν ανάγκη αποτελεί αρχή που κατοχυρώνεται στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Για να επιτευχθούν διαρθρωτικές βελτιώσεις και να στηριχθούν τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση των εμποδίων για οικονομικά προσιτή στέγαση, η Επιτροπή θα δρομολογήσει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικά προσιτής στέγασης. Το σχέδιο θα παράσχει τεχνική βοήθεια σε πόλεις και κράτη μέλη, θα προωθήσει τις επενδύσεις και θα ενισχύσει τις δεξιότητες στον στεγαστικό τομέα. Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την κατασκευή κατοικιών και η πανευρωπαϊκή επενδυτική πλατφόρμα για οικονομικά προσιτή και βιώσιμη στέγαση θα αποτελέσουν μέρος του σχεδίου.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου II», ένα μέτρο δημόσιων επενδύσεων που στηρίζει τη χρηματοδότηση της αγοράς κατοικίας για άτομα και οικογένειες με εισόδημα που δεν υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο, περιλαμβάνεται στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΣΑΑ). Το πρόγραμμα παρέχει σε ιδιωτικά νοικοκυριά δάνεια του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) (1 δισ. ευρώ) με ευνοϊκά επιτόκια, με τη διαμεσολάβηση εμπορικών τραπεζών. Συνοδεύεται από το χρηματοδοτούμενο από τον ΜΑΑ πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου» (300 εκατ. ευρώ) για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης υφιστάμενων κατοικιών. Επιπλέον, το ελληνικό ΣΑΑ περιλαμβάνει το επενδυτικό μέτρο «Ενεργειακή ανακαίνιση κτιρίων κατοικιών» ή «Εξοικονομώ», το οποίο αποσκοπεί στη στήριξη 105.000 ανακαινίσεων, με εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον 30 %. Προβλέπει επίσης δράσεις οι οποίες στοχεύουν τα νοικοκυριά που είναι επιλέξιμα για το «κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο», με την παροχή υψηλότερου επίπεδου στήριξης, καθώς και άλλες δράσεις από τις οποίες θα επωφεληθούν τουλάχιστον 50.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Η Επιτροπή δεν διαθέτει στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι εν λόγω επενδύσεις στο πλαίσιο του ΜΑΑ έχουν αντίκτυπο στις τιμές των κατοικιών ή στις τιμές στον κατασκευαστικό τομέα.

Όσον αφορά τον πλειστηριασμό κοινωνικών κατοικιών, την επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και άλλες εθνικές δράσεις, η πρωταρχική ευθύνη για τις στεγαστικές πολιτικές και επενδύσεις παραμένει στα κράτη μέλη».

12/05/2025                                                                                          Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ