Χωρίς καμία συζήτηση, η κυβέρνηση της ΝΔ - με φόντο και την εκκωφαντική σιωπή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και Ελ. Λύσης - απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ ενάντια στη διάλυση της ΛΑΡΚΟ, για την πλήρη λειτουργία και ανάπτυξή της και την προστασία των εργαζομένων.

«Εδώ ο καθένας κρίνεται. Οι εργαζόμενοι μας βλέπουν, μας ακούν», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, αναφορικά με την απόρριψη της τροπολογίας του Κόμματος. Στην τοποθέτησή του δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα συμβάλει ώστε οι αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ «να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο».

Η τροπολογία του ΚΚΕ, η οποία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο που αφορούσε την κύρωση των ΠΝΠ που εκδόθηκαν στις 13/4 και 1/5, περιελάμβανε τα αιτήματα που διατρανώνουν με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι για να σταματήσει ο διαλυτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, που σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εκποίηση αυτής της, στρατηγικής σημασίας για τις ανάγκες του λαού, επιχείρησης, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτά που απέρριψε η κυβέρνηση και προβλέπονταν στην τροπολογία είναι μεταξύ άλλων: Κατάργηση του νόμου της εκκαθάρισης - του άρθρου 21 του Ν. 4664/2020 - και της εξουσίας του ειδικού διαχειριστή. Ακύρωση των μειώσεων στους μισθούς, υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων της ΛΑΡΚΟ και της αντεργατικής πολιτικής. Ενσωμάτωση των εργαζομένων που δουλεύουν με καθεστώς ενοικιαζόμενου, ή σε εργολαβίες ή με δελτίο παροχής υπηρεσιών, απευθείας στη ΛΑΡΚΟ, με σύμβαση αορίστου χρόνου. Αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, μεταξύ άλλων με την εξασφάλιση ιδιόκτητου βαρέος εξοπλισμού εξόρυξης και υποδομής για επισκευές και συντήρηση, κατασκευή μονάδας εμπλουτισμού και παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα, κοβαλτίου και καθαρού νικελίου, αλλά και μονάδων αξιοποίησης όλων των υποπροϊόντων.