Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν μεταξύ 24ης και 27ης Νοεμβρίου 2023 (ΒΕΤΤΙΝΑ), καθώς και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που ακολούθησαν και εκδηλώθηκαν εντός του μηνός Φεβρουαρίου 2024, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Δήμος Σιθωνίας επλήγη από καταστροφική θεομηνία-νεροποντή, αλλά και τους θυελλώδεις ανέμους εντάσεως έως 9 μποφόρ, τις έντονες βροχοπτώσεις και τα επακόλουθα πλημμυρικά φαινόμενα, είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες και επικίνδυνες καταστροφές σε βασικές υποδομές του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σιθωνίας.

Ειδικότερα για:

- Την παραλιακή ζώνη Νικήτης και Νέου Μαρμαρά.

Από τους θυελλώδεις ανέμους και τις έντονες βροχοπτώσεις προκλήθηκαν κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία έχουν επιφέρει τοπική μείωση του λειτουργικού πλάτος της ανάντη παραλιακής ζώνης. Λόγω της κατακρήμνισης τμημάτων της παραλιακής ζώνης εμφανίζεται αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος για τα κινούμενα οχήματα και για τους πεζούς. Οι παραμορφώσεις της επιφάνειας του παραλιακού οδοστρώματος είναι έντονες σε αρκετά σημεία, ενώ το μέγεθος και η συχνότητά τους αυξάνουν την επικινδυνότητα των οδών αφού ο κυκλοφοριακός φόρτος είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

- Τις λιμενικές υποδομές Σάρτης.

Στην υφιστάμενη προβλήτα-κρηπίδωμα των λιμενικών εγκαταστάσεων της Σάρτης - Περιοχή Άγιος Αντώνιος - και κατόπιν υποθαλάσσιας έρευνας, με τη βοήθεια ειδικών και εξειδικευμένων δυτών, διαπιστώθηκε εκτεταμένη υποσκαφή στη θεμελίωση των λιμενικών έργων. Οι θυελλώδεις άνεμοι και οι ισχυροί κυματισμοί απομάκρυναν από την έδραση των λιμενικών υποδομών τα πρίσματα λιθορριπής που είχαν τοποθετηθεί για την αντιδιαβρωτική προστασία αυτών. Στην παρούσα -πλέον- φάση η θεμελίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων παραμένει εκτεθειμένη στους θαλάσσιους κυματισμούς, με αποτέλεσμα η ευστάθεια και η λειτουργία των εν λόγων υποδομών να κρίνεται επισφαλής. Επίσης, οι υφιστάμενες υποδομές λόγω των συστηματικών φαινομένων υποσκαφής που έχουν υποστεί στη θεμελίωσή τους, χρήζουν άμεσης αποκατάστασης.

Επιπλέον, τα προκληθέντα φαινόμενα υποσκαφής αναμένεται να επιδεινωθούν σημαντικά και από τον αναπόφευκτο στροβιλισμό των προπελών των εξυπηρετούμενων πλοίων, γεγονός που αυξάνει δραστικά την επικινδυνότητα αυτών των λιμενικών υποδομών.

Να σημειωθεί ότι με την υπ΄ αριθμ. 5162/11-7-2019 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, οι Δήμοι Προποντίδας, Σιθωνίας, Κασσάνδρας, Αριστοτέλη και Πολυγύρου, η οποία παρατάθηκε με την υπ’ αριθμ Α1151/12.04.2023 (ΑΔΑ:ΨΗ8Ν46ΝΠΙΘ-7ΒΠ) απόφαση της ΓΓΠΠ. Η παραπάνω Απόφαση της ΓΓΠΠ παρατάθηκε με την υπ’ αριθμ Α4385/12.10.2023 (ΑΔΑ:9ΩΑΞ46ΝΠΙΘ-ΓΥΘ) έως 12.04.2024. Η παραπάνω Απόφαση της ΓΓΠΠ παρατάθηκε εκ νέου με την υπ’ αριθμ. Α4800/14.10.2024 (ΑΔΑ:6ΥΦ546ΝΠΙΘ-Σ6Τ) έως 14.04.2025. Σε ισχύ βρίσκεται η υπ΄ αριθμ. Α1595/10.04.2025 (ΑΔΑ:96ΣΙ46ΝΠΙΘ-ΕΚ4) έως 14.10.2025.

Επειδή, ακόμα μέχρι και σήμερα, δεν προχώρησε καμία αποκατάσταση των ζημιών που επέφεραν τα προαναφερόμενα καιρικά φαινόμενα, παρόλη την επικινδυνότητα αλλά και του μεγέθους των ζημιών που μόνο θα αυξάνει,

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για την άμεση αποκατάσταση των προαναφερόμενων ζημιών που δημιουργήθηκαν και την άρση του κινδύνου βλάβης της περιουσίας και της ζωής των πολιτών.

 


Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας