Καλημέρα σε όλους. Μαζί μας είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, ο κύριος Δημήτρης Κουτσούμπας. Καλωσήρθατε.
Καλημέρα.
Καλημέρα κύριε Γραμματέα. Καλωσήρθατε. Γυρίζει σε όλη την Ελλάδα. Θα πω για τη χθεσινή απεργία αρχικά και μετά θα πάμε στη μεγάλη εικόνα που λέμε στον παγκόσμιο συναγερμό. Δύο βασικά θέματα είναι στο τραπέζι που απασχολούν τους πάντες η ακρίβεια και οι μισθοί.
Χθες πράγματι ήταν μεγάλες οι κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια. Εγώ βρέθηκα και στο Σύνταγμα και στη συνέχεια στη Λάρυμνα στη ΛΑΡΚΟ, γιατί κι εκεί κάνουν ένα μεγάλο αγώνα για να ανοίξει το εργοστάσιο και να έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι. Η εικόνα που έχουμε από όλη την Ελλάδα, στον ιδιωτικό τομέα κυρίως, ήταν αρκετά σημαντική η συμμετοχή ιδιαίτερα στις μεγάλες μονάδες, βιομηχανίες κλπ, λιγότερο φυσικά στο εμπόριο, πάντα υπάρχει αυτό σε υπηρεσίες.
Ενώ, με την απαράδεκτη στάση που κράτησε η ΑΔΕΔΥ το δημόσιο δεν είχε, έκαναν στάσεις εργασίας πρωτοβάθμια Σωματεία με δικές τους αποφάσεις μόνο, κι έτσι μπόρεσαν κάποιοι εκπαιδευτικοί, άλλοι, να παραβρεθούν τα συλλαλητήρια. Αλλά ήταν μεγάλες οι κινητοποιήσεις και δέσποσαν αυτά τα αιτήματα, δηλαδή η ανάγκη να κατοχυρωθούν και να υπογράφονται Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να υπάρξει γενναία αύξηση του μισθού, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, γιατί η ακρίβεια αλλιώς δεν αντιμετωπίζεται.
Ο μισθός...
Ε, βέβαια, ο μισθός. Και μείωση φόρων ή κατάργηση κάποιων άμεσων ή έμμεσων φόρων, όπως είναι ο ΦΠΑ για παράδειγμα, ή ο φόρος σε καύσιμα, σε ενέργεια, αυτά είναι ρεαλιστικές προτάσεις που μπορούν κάπως να ανακουφίσουν, όχι να λύσουν το πρόβλημα.
Αποκατάσταση εσόδων, γιατί σου λέει η κυβέρνηση, το ακούω αυτό. Και είναι προφανές νομίζω για πολύ κόσμο αυτό σχετικά με τον ΦΠΑ, με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης κλπ, αποκατάσταση εσόδων για να λειτουργήσει το κράτος; Για να δώσει και μισθούς.
Κοιτάξτε να δείτε. Οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες, οι μεγάλες εταιρείες είχαν 75% αύξηση κερδών μόνο το 2022, πολύ περισσότερο ήταν το 2023, δεν έχω το στοιχείο διότι δεν έχει βγει ακόμη, ήταν μεγαλύτερο όμως, από ό,τι εκτιμούν και οι ίδιες. Αυτές οι εταιρείες έχουν φοροαπαλλαγές, αυτές οι εταιρίες έχουν πάρα πολλά τέτοια ζητήματα, κι από κει θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα για να μπορέσουν να δοθούν έστω ως μία ανάσα επιπλέον στους εργαζόμενους, γιατί τώρα με αυτές τις αυξήσεις ψίχουλα ή με κάποια επιδόματα, με την επιδοματική πολιτική δεν λύνονται τα ζητήματα. Γιατί ο άλλος πάει στο ράφι του καταστήματος και βλέπει στο σούπερ μάρκετ οι τιμές να έχουν εκτιναχθεί στο διπλάσιο, τριπλάσιο, όπως τα πάντα πλέον, και τα ενοίκια.
Εμείς τα συζητάμε και καθημερινά αυτά. Γιατί δεν τα λύνει η κυβέρνηση όμως; Την ίδια φθείρει. Καλά φθείρει εμάς πρώτα προφανώς που δεν μπορούμε να ψωνίσουμε τα βασικά, αλλά την ίδια φθείρει. Δεν μπορεί να πάρει μέτρα για να χτυπήσει την ακρίβεια ή δεν θέλει να πάρει μέτρα;
Εμείς λέμε ότι η ακρίβεια είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο και εκτός από τους μισθούς, που λέγαμε πριν, εκτός από τους φόρους που είναι τεράστιοι και επιβαρύνουν και πρέπει να μειωθούν, υπάρχει και το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος, μεγάλη αιτία, όπου ο επιχειρηματίας, ασύδοτα λειτουργώντας - το κεφάλαιο, όπως όλοι ξέρουμε πλέον σε αυτή την κοινωνία, είναι αδηφάγο - δεν υπάρχει ζήτημα που να μην προσπαθεί να απομυζήσει και το παραμικρό κέρδος από τον εργαζόμενο από την εργατική δύναμη, εκεί γίνεται όλο το παιχνίδι.

Κέρδος, όμως, πρέπει να υπάρχει φαντάζομαι για να λειτουργήσει η επιχείρηση με ένα τρόπο και να πληρώνει και τους εργαζόμενους και να παίρνει κι από τους εργαζόμενους. Να υπάρχει λέτε ένα όριο σε αυτό;
Μα, άμα σκεφτόταν (η κυβέρνηση) με διαφορετική λογική κι όχι να τα έχει καλά με αυτό που εμείς λέμε μεγάλο κεφάλαιο ή με την ΕΕ, με τους δανειστές, δεν θα έδινε προπληρώνοντας δάνεια πολλών εκατομμυρίων, ενώ θα μπορούσε να το αποπληρώσει σε βάθος χρόνου μέχρι το 2027. Θα έδινε κάποια από αυτά τα χρήματα για να λυθούν ζητήματα, όπως με τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία, για να δοθούν κάποιες αυξήσεις, για να λυθούν κάποια ζητήματα των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών που στενάζουν κυριολεκτικά. Δεν θέλω να πω πάλι για τον πόλεμο και για τις τεράστιες δαπάνες…
Θα τα πούμε κι αυτά…
Όχι, λέω και σε σχέση με την ακρίβεια και το κόστος ζωής και το ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος ή το ότι δεν αντέχει η οικονομία. Όταν 500.000 ευρώ είναι το κόστος μόνο για μια μέρα για τη φρεγάτα “Ύδρα”, για να την έχουμε να “σουλατσάρει” μαζί με τις υπόλοιπες φρεγάτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στον Περσικό Κόλπο, δίπλα στο στόμα του λύκου, στην Ερυθρά Θάλασσα.
Θα έπρεπε να μη συμμετέχει η Ελλάδα ή να είναι γενικότερα η στάση, σε αυτό το επίπεδο της ΕΕ, των χωρών, διαφορετική; Πώς το τοποθετείτε αυτό;
Θα έπρεπε να είναι διαφορετική. Εμείς λέμε ότι πρέπει να αποσυρθεί η φρεγάτα, να επιστρέψει αμέσως. Δεν έχει κανένα λόγο η Ελλάδα να συμμετέχει με Ένοπλες Δυνάμεις και με φρεγάτες σε αυτό το μακελειό, σε αυτόν τον πόλεμο, στους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις που υπάρχουν στην περιοχή. Διότι εμπλέκει τον ελληνικό λαό ενεργά σε έναν πόλεμο άδικο, σε ένα πόλεμο που δεν έχει τίποτα να κερδίσει ο ελληνικός λαός. Αντίθετα, χάνει πολλά. Χάνει και οικονομικά, η χώρα αφαιμάσσεται, γιατί βγαίνουν από τον εργαζόμενο λαό, αλλά κυρίως μπαίνει σε κίνδυνο διότι γίνεται στόχος αντιποίνων.
Άρα, μπαίνουμε κι εμείς λέτε στο παιχνίδι. Αυτό λέτε.
Μα είμαστε ήδη. Είμαστε ήδη και το έχουν πει και οι Ρώσοι το έχουν πει και το Ιράν, ότι οποιαδήποτε βάση χρησιμοποιείται ενάντια στις χώρες ή στις ενέργειες αυτές, τότε θα είναι στόχος αντιποίνων, το έχουνε πει.
Οφείλουμε όμως να συμμετέχουμε κι εμείς εφόσον είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Άρα... Είναι άλλη ρίζα μετά, πάμε πίσω.
Γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να είμαστε στο ΝΑΤΟ, αλλά τουλάχιστον κάποια ζητήματα θα μπορούσαν να λυθούν. Για παράδειγμα, έχω υπόψιν μου τελευταία ότι η ισπανική κυβέρνηση αρνήθηκε, λόγω της τουριστικής περιόδου που αρχίζει, να δεχθεί μεταφόρτωση εκεί πυρομαχικών, οπλικών συστημάτων και στρατευμάτων σε λιμάνια της. Ενώ, αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση απάντησε “ΟΚ” στην Αλεξανδρούπολη.
ΟΚ στην κυριολεξία.
Και ήδη βρίσκονται εκεί, όπως θα ξέρετε φυσικά, δημοσιογραφικά, διότι κι εμείς έτσι τα μαθαίνουμε από αυτά που κυκλοφορούν και επιβεβαιώνεται φυσικά, το ξέρω 100% γι’ αυτό και το λέω δημόσια, χρησιμοποιεί την Αλεξανδρούπολη γι’ αυτό. Ούτε καν αυτό, δεν βρήκε σαν δικαιολογία. Άρα, υπάρχουν ζητήματα που μπορεί να θέσει και έτσι μπορείς να αποφύγεις επικίνδυνες ενέργειες που σε εμπλέκουν ακόμα περισσότερο.
Όταν γίνεται μία εισβολή σε μία χώρα, όπως έγινε η εισβολή στην Ουκρανία, όταν υπάρχει μία επιθετική ενέργεια, τρομοκρατική την χαρακτηρίζουν πολλοί γιατί αφορούν σε αμάχους, από την πλευρά της Χαμάς την οποία δεν συνδέουν πολλοί με τον Παλαιστινιακό λαό, ένα δεύτερο κομμάτι το επόμενο, κατά ενός κράτους, δεν έχει το δικαίωμα αυτό το κράτος να αμυνθεί και δεν πρέπει να έχει την αλληλεγγύη άλλων χωρών. Για το Κομμουνιστικό Κόμμα η αλληλεγγύη είναι σύμφυτο με τη φύση του και με την ιδεολογία του νομίζω, έτσι δεν είναι;
Οτιδήποτε αποκλιμακώνει την ένταση και τους κινδύνους για όλους τους λαούς της περιοχής, εμάς θα μας βρει μπροστά να το παλεύουμε, να το διεκδικούμε και να το απαιτούμε. Η κλιμάκωση της έντασης τίποτα δεν θα φέρει, διότι τώρα λέει το Ισραήλ: “Θα απαντήσω στο Ιράν, γιατί το Ιράν μου έκανε αυτό, έστω το συμβολικό, όπως λέει και το ίδιο, χτύπημα”. Το Ιράν απαντάει ότι: “Κύριοι προηγηθήκατε, διότι σκοτώσατε Ιρανούς αξιωματούχους, συμπατριώτες μας στο Προξενείο και μάλιστα ανώτερα στελέχη, το πλήξατε από το Ισραήλ, τους χτυπήσατε, τους σκοτώσατε”. Σε συνέχεια λέει “φταίτε, διότι άρχισε ο πόλεμος στην Παλαιστίνη”. Ποιος έκανε η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα;”, αυτό είναι το ερώτημα;
Δεν τη δέχεστε ως τρομοκρατική οργάνωση εσείς τη Χαμάς;
Κοιτάξτε να δείτε, εμείς το έχουμε πει. Είναι η μέρα με τη νύχτα οι ιδεολογικές, πολιτικές απόψεις και οι μορφές πάλης που χρησιμοποιεί η Χαμάς με αυτό που εμείς θεωρούμε. Και το έχουμε πει και είναι καθαρό από την πρώτη στιγμή. Εμείς δε συμφωνούμε ούτε με τις μορφές πάλης που χρησιμοποιεί, ούτε με την ιδεολογία της, ούτε με την πολιτική της, ούτε με τίποτα με την Χαμάς. Είναι καθαρό αυτό. Αλλά δεν κρύβουμε τον εαυτό μας πίσω από το δάχτυλο και να μη δούμε ότι εδώ μιλάμε για μία κατοχή Παλαιστινιακών εδαφών και βεβαίως μία κατοχή που τώρα περιλαμβάνει πλέον και τη Γάζα.
Άρα, λοιπόν, η κατοχή είναι από τη μεριά του Ισραήλ, η κατοχή είναι άδικη βεβαίως, όπως μιλάμε για την Κύπρο που λέμε ότι η Τουρκία κατέχει το 40% της Κύπρου και αυτό είναι απαράδεκτο και άδικο τόσα χρόνια, αυτό πρέπει να πούμε και για τα Παλαιστινιακά εδάφη. Και μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς πολλά χρόνια τώρα, μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες φυλακισμένους, βασανισμένους, μιλάμε για εκατομμύρια Παλαιστίνιους εκτοπισμένους, πρόσφυγες ανά τον κόσμο και μετανάστες, γιατί δεν μπορούν να επιζήσουν εκεί κλπ. Άρα, ένας λαός δεν έχει το δικαίωμα στην αντίσταση;
Γραμματέα. Είμαστε στη λάθος πλευρά της ιστορίας, η Ελλάδα, σε αυτή τη φάση;
Η Ελλάδα όλα τα τελευταία χρόνια είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Τι θέλετε να πάρουμε; Από τη Γιουγκοσλαβία, που κλείνει φέτος τον Μάρτιο που πέρασε το ξεκίνημα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία 25 χρόνια; Δεν ήταν με το ΝΑΤΟ, δεν βοηθούσε αποστολές να περάσουν από εδώ, από την Ελλάδα; Και ο ελληνικός λαός, οι Θεσσαλονικείς, έστελναν στη λαϊκή αγορά τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά τανκς. Και διαμελίστηκε η Γιουγκοσλαβία, διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία κι έχουμε ακόμη παρενέργειες; Είδατε χθες τι έγινε στο Συμβούλιο της Ευρώπης με το Κόσοβο.
Πάντως το θέμα με τη Χαμάς με απασχολεί, γιατί η Χαμάς, γι’ αυτό επανέρχομαι, λέτε ότι είναι εκλεγμένη από το 2007 δεν έχει κάνει εκλογές και ουσιαστικά καταδυναστεύει κατά καταγγελίες κόσμο εκεί;
Εντάξει κι άμα κάνουν εκλογές; Τώρα αυτό συζητάνε με τους Αμερικάνους και τους υπόλοιπους και το Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης. Και η Χαμάς και οι υπόλοιποι συζητάνε για να συμμετέχουν σε εκλογές και σε κοινή κυβέρνηση για να σταματήσει το μακελειό κι αν συμφωνήσουν θα λυθούν τα προβλήματα; Και πριν δέκα χρόνια πάλι είχε συμφωνήσει σε κοινή κυβέρνηση.
Όχι, αλλά με απασχολεί. Μιλάμε να γίνουν εκλογές. Δεν θα έπρεπε να ανανεώνεται η εμπιστοσύνη;
Θα έπρεπε. Γι’ αυτό λέμε ότι διαφωνούμε και πολιτικά και ιδεολογικά με τη Χαμάς, πώς να το πω; Να επαναλάβω τι λέω;
Όχι δεν το πα γι’ αυτό;
Μα, το λέτε λες και συμφωνούμε εμείς με τη Χαμάς. Ίσα ίσα το πρόβλημα είναι άλλο, εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, και δείχνουμε κύριοι του Ισραήλ έχετε ευθύνη. Έχει η Χαμάς ευθύνη; Βεβαίως έχει ευθύνη. Αλλά έχετε κι εσείς ευθύνη, διότι έχετε μία χώρα υπό κατοχή, μια χώρα που δολοφονείτε τώρα. 35.000 νεκροί από τα οποίους 20.000 είναι παιδιά και αυτό το συζητάμε 4 μήνες τώρα; Αυτό το ερώτημα έπρεπε να τεθεί τις πρώτες ημέρες. Αγανακτώ, όταν σκέφτομαι, τρελαίνεται δηλαδή ένας άνθρωπος όταν σκέφτεται ότι παιδιά, χιλιάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί. Τι σημασία έχει αν είναι η εθνικότητά τους είναι Παλαιστινιακή;
Δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς σε αυτό. Δεν αντιλέγω σε καμία περίπτωση.
Μιλάμε δηλαδή για μία συζήτηση που δεν πρέπει να γίνεται.
Η ένστασή μου ήταν για τη Χαμάς… Εγκλήματα κι από τις δύο πλευρές…
Η “αυτοάμυνα του Ισραήλ” είναι πλέον άλλοθι για την αντιδραστική πολιτική του Νετανιάχου, για να σκοτώνει ακόμη κόσμο και παιδιά και το άλλοθι αυτό δεν πρέπει να το δώσουμε. Έχει ευθύνες ο Μητσοτάκης και οι άλλοι κυβερνώντες εδώ και τα άλλα κόμματα που μιλάνε για “άλλοθι αυτοάμυνας”. Τέλειωσε το άλλοθί τους. Αν μη τι άλλο.

Υπάρχει πήχης για το Κομμουνιστικό Κόμμα σε αυτές τις εκλογές, γιατί είχατε μια ανοδική πορεία, σταθερά ανοδική μάλιστα. Φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί. Δεν ξέρω βέβαια τι θα γίνει υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι τις εκλογές. Θεωρείτε ότι θα πάει παραπάνω; Το διψήφιο παραδείγματος χάριν είναι ένας στόχος για εσάς;
Ναι, εμείς θεωρούμε ότι μπορεί, είναι ρεαλιστικό. Αυτό συναντάμε δηλαδή με την καθημερινή επαφή μας με τον κόσμο, ο οποίος δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, ακούει τις θέσεις μας πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, συμφωνεί με πολλές από αυτές. Εμείς καλούμε τον κόσμο, άσχετα αν δεν συμφωνεί σε όλα, δεν γίνεται να συμφωνεί σε όλα με ένα κόμμα, θα συμφωνεί σε κάποια βασικά ζητήματα, αλλά αν συμφωνεί στην κατεύθυνση που βάζει, αυτό που θέτει στο πρόγραμμά του, στις πολιτικές προτάσεις που ανακουφίζουν άμεσα τον ελληνικό λαό και δίνουν μία διέξοδο είναι σε θετική κατεύθυνση, του λέμε ότι πρέπει να κάνει το βήμα, άσχετα τι ψήφιζε μέχρι χθες. Και πιστεύουμε ότι το 7,7% που πήραμε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές μπορεί να ανέβει όσο πιο ψηλά. Εμείς ξέρετε ποτέ δεν βάζουμε αριθμητικούς στόχους, ο πήχης μας είναι να “πηδήξουμε από πάνω”, να περάσουμε από πάνω δηλαδή, όχι από κάτω.
Θεωρείτε ότι παίζετε μόνος σας μπάλα στην Αριστερά; Σας το λέω και πιο λαϊκά, παίζετε μόνος σας μπάλα στην Αριστερά; Γιατί τώρα μιλούσαμε για τον κ. Κασσελάκη, για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν κι εγώ σας έλεγα και πριν ότι με τα γεωγραφικά δεν τα πάω καλά, ούτε θέλω να ξεχωρίζω τους ανθρώπους ή τα κόμματα σε αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους και λοιπά, γιατί αυτός είναι γεωγραφικός προσδιορισμός. Αν θεωρούμε, όμως, αριστερά τα κόμματα με αξίες, με ιδανικά, με θέσεις που παλεύουν ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στο ΝΑΤΟ, παραδοσιακά, ενάντια στον “λάκκο των λεόντων” που ήταν η ΕΕ, έτσι την έλεγαν από τη δεκαετία του ‘60 και ως τέτοια εξελίσσεται ως ΕΕ σήμερα και το βλέπουν οι λαοί μπροστά τους. Γι’ αυτό και το 45% του ελληνικού λαού απαντάει ότι “διαφωνώ με την ΕΕ και δεν μου προσφέρει τίποτα, δεν μπορεί να λύσει ζητήματα ευημερίας στη χώρα μου, στον εαυτό μου, στην οικογένειά μου”. Αν αυτό είναι, λοιπόν, η αριστερά με τις αξίες, με τα ιδανικά, με τους στόχους, με το σοσιαλισμό που πρεσβεύει, δηλαδή ένα άλλο κοινωνικό σύστημα πέρα από τον καπιταλισμό, αν όλα αυτά είναι αριστερά, ναι, μόνο το ΚΚΕ είναι σήμερα. Και αυτό μπορεί να το δει κανείς διαβάζοντας τα προγράμματα, τις θέσεις και τις τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά τι είναι;
Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κλασσικό, πλέον, αστικό κόμμα που θέλει να παίξει κάπου στη σοσιαλδημοκρατία, γιατί έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία που είχε το ΠΑΣΟΚ και ανταγωνίζονται, συναγωνίζονται μεταξύ τους εκεί σε αυτόν τον χώρο. Βέβαια ο κ. Κασσελάκης το έχει οδηγήσει ακόμα παραπέρα, του ‘χει δώσει να καταλάβει ας πούμε του ΣΥΡΙΖΑ, τον έχει απογειώσει πλήρως, δηλαδή, από εκείνον τον χώρο. Θέλει να γίνει κάπου κεντρώος, δεξιός, κάτι σαν Μητσοτάκης αλλά σε πιο lifestyle στυλ εδώ στην Ελλάδα με λίγο αμερικάνικο Μπάιντεν, “Δημοκρατικούς” και λοιπά, αλλά παίρνει έτσι πινελιές από κει μόνο, ούτε αυτά έχει αφομοιώσει κατά την άποψή μου.
Από κει και πέρα όλοι οι υπόλοιποι, οι μικρές δυνάμεις δηλαδή που δρουν, η απόσπαση απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, της Νέας Αριστεράς δεν βλέπω ότι έχει καμιά προοπτική, διότι ακολουθεί υποτίθεται την προηγούμενη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ που τον οδήγησε σε ήττα και, βεβαίως, σε μεγάλη δυσαρέσκεια από έναν προοδευτικό, αριστερό κόσμο. Γιατί είναι το κομμάτι της “αριστεράς” κατά την άποψή μου, που χρησιμοποιεί ακόμα στα λόγια κάποιες αριστερές κορόνες, αλλά στην πράξη η πολιτική του είναι δεξιά, είναι σε άλλη κατεύθυνση, είναι καθαρά αστική.
Να ρωτήσω, την υποψηφιότητα Μπελέρη πως την βλέπετε;
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρώ ότι επέλεξε τον κ. Μπελέρη για να απευθυνθεί σε ένα κοινό που του ήταν απαραίτητο αυτή την περίοδο για να συγκρατήσει ψήφους που φεύγουν προς άλλα κόμματα προς τα δεξιά του, γι’ αυτό τον επέλεξε. Εμείς θα κρίνουμε τον κ. Μπελέρη εφόσον εκτίθεται στην πολιτική, βάζει υποψηφιότητα, ζητάει τον σταυρό του ελληνικού λαού, με βάση τις θέσεις που θα πει στον ελληνικό λαό και με βάση τις θέσεις του κόμματος, της ΝΔ, στο οποίο ανήκει και είναι υποψήφιος. Έτσι θα τον κρίνουμε και θα τον κρίνουμε αυστηρά. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το ότι εμείς στηρίξαμε, για παράδειγμα, ενάντια στον Ράμα, στην πολιτική της αλβανικής κυβέρνησης το ζήτημα της αδικίας που του έκανε, της φυλάκισής του. Σε αυτό τον στηρίξαμε καθαρά, με ανακοίνωση το Κόμμα, αλλά αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την εκλογική μάχη πλέον. Θα κρίνεται ο κ. Μπελέρης με βάση τις τωρινές του θέσεις, βεβαίως, τις θέσεις του κόμματος που εκφράζει, γιατί δεν θα εκφράζεται μόνο το να αποφυλακιστεί ας πούμε από τις φυλακές του Ράμα, αλλά και το τι θα κάνει στην ΕΕ, για την ΕΕ, για άλλα προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό και τη μειονότητα, φυσικά.
Έχει εθνικά χαρακτηριστικά αυτή η υποψηφιότητα;
Τι είναι το εθνικό δηλαδή;
Λόγω της καταγωγής του...
Το πατριωτικό είναι να υπερασπίζεσαι τους εργαζόμενους, τον λαό σου, αυτό είναι πατριωτικό και να είσαι σε κόντρα και με ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, και να κρατάς τέτοιες θέσεις. Τέτοιες θέσεις δεν έχει ο κ. Μπελέρης, ούτε είχε πριν. Όταν και την ώρα που τον υποστηρίξαμε εμείς να αποφυλακιστεί και κάναμε κριτική στον Ράμα, το λέγαμε αυτό. Δεν έχει καμιά σχέση με αυτόν τον πατριωτισμό. Και το “εθνικό” αυτό είναι.
Ξεκινάτε περιοδείες; Θα πάτε στο εξωτερικό, για να κλείσουμε..
Φεύγω την Κυριακή για Καναδά και στη συνέχεια για τις ΗΠΑ. Θα πάω Μόντρεαλ, Τορόντο και Νέα Υόρκη.
Για τους ομογενείς μας;
Ναι, έχουμε φίλους του ΚΚΕ εκεί, έχουμε οργανώσεις του ΚΚΕ σε αυτές τις χώρες, συγκεντρώσεις θα κάνουμε, συναντήσεις με συλλόγους, με τις κοινότητες.
Στις εθνικές εκλογές πήγατε καλά στην Ευρώπη, έξω δηλαδή. Πολύ συχνά ΝΔ ας πούμε το πρώτο κόμμα, δεύτερο κόμμα το ΚΚΕ. Γι αυτό και υπήρχε μια ένσταση, να το πω έτσι, δημόσια ρητορική εννοώ, για το γεγονός ότι το ΚΚΕ π.χ δεν στήριξε την επιστολική ψήφο, γιατί έχετε κόσμο στο εξωτερικό..
Μα, εμείς δεν το βλέπουμε ψηφοθηρικά αυτό το ζήτημα για να πάρουμε κάποια ψηφαλάκια. Εμείς επί της ουσίας μιλήσαμε, ούτε έχουμε αντίρρηση να ψηφίζουν οι ομογενείς, αλίμονο, οι μετανάστες, οι Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό είτε ως φοιτητές είτε ως εργαζόμενοι είτε ως οτιδήποτε σε όλο τον κόσμο. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ψηφίζουν. Διαφορετική ήταν η πρότασή μας, γιατί εμείς θεωρούμε ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία διασφαλίζει την εγκυρότητα της ψηφοφορίας και της συμμετοχής και απ’ αυτή τη σκοπιά είχαμε προειδοποιήσει για την επιστολική ψήφο ότι δεν εξασφαλίζει ούτε εγγυήσεις, ούτε έλεγχος μπορεί να γίνει. Και πριν “αλέκτωρ λαλήσει”, επιβεβαιωθήκαμε. Και με τη διαρροή όπου τα προσωπικά δεδομένα δόθηκαν στην κα Ασημακοπούλου απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών. Και εδώ δεν έχει απαντήσει ακόμα η κα Κεραμέως, τα ρίχνει σε κάποιους υπαλλήλους μόνο, ενώ είναι δική της η ευθύνη αποκλειστικά. Έχουμε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αφού έχει υπογραφεί και το προεδρικό διάταγμα εν τω μεταξύ, διότι δεν εξασφαλίζεται, λέει, από τον ταχυμεταφορέα ή τον τέλος πάντων τον ξένο εκπρόσωπο της ταχυδρομικής εταιρίας που θα πάει εκεί να κάνει την ταυτοποίηση, να του παραδώσει τα έγγραφα και μετά να πάρει τον φάκελο με την ψήφο, υπάρχει θέμα ταυτοποίησης και δεν γίνεται πλέον με έγγραφα, με φωτογραφία, με ταυτότητα. Θα γίνεται, λέει, με ένα PIN.
Μπορεί να γίνει νοθεία;
Βεβαίως, το PIN μπορεί να διαρρεύσει, το PIN το δίνεις. Εντάξει, να μη διαρρεύσει απ’ το Υπ. Εσωτερικών, αλλά ο ίδιος ο άνθρωπος κάτω από μια πίεση στο εξωτερικό, μπορεί να το δώσει το PIN στον θείο του, στον μπάρμπα του, στον ξάδερφό του, σε έναν άλλον για να ψηφίσει.
Άρα, το ΚΚΕ θέτει θέμα νοθείας των εκλογών;
Βάζουμε ζήτημα ότι υπάρχει θέμα διαφάνειας, δεν λέμε νοθείας, θα το δούμε. Γι’ αυτό λέμε εμείς ότι πρέπει να υπάρξει επαγρύπνηση. Εμείς λέμε στους Έλληνες ομογενείς και αυτό θα τους πω κι εκεί, να πάνε να γραφτούν στους καταλόγους, έχουν δυνατότητα μέχρι τέλος του μήνα, με επιστολική ψήφο. να την χρησιμοποιήσουν, διότι δεν υπάρχουν εκλογικά τμήματα στις πρεσβείες, στα προξενεία όπως παλιά. Να πάνε να ψηφίσουν, να γραφτούν, αλλά να έχουν το νου τους. Όπως τώρα κατήγγειλαν μόλις έλαβαν τις επιστολές και τις διαφημίσεις της κυρίας Ασημακοπούλου και έκαναν μηνύσεις και είναι υπόλογη τώρα η κυρία αυτή και οι εκπρόσωποι του Υπ. Εσωτερικών. Το ίδιο να κάνουν και τώρα. Να έχουν το νου τους, να τα καταγγείλουν κι εδώ είμαστε να τα αποκαλύψουμε αυτά τα πράγματα.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Γραμματέα.
Κι εγώ σας ευχαριστώ.