Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας του ΚΚΕ απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία του λαού απέναντι στις ζημιές και τις καταστροφές, που προκλήθηκαν από τη μεγάλη σεισμική δόνηση και τους ισχυρούς μετασεισμούς που είναι σε εξέλιξη.
Η πλειοψηφία του λαού της Θεσσαλίας βρίσκεται στους δρόμους, έξω από τα σπίτια του, με μεγάλη ανησυχία για το πως θα διαχειριστεί την κατάσταση.
Έχουν σημειωθεί πολύ σοβαρές ζημιές: Σε 2 σχολικά κτήρια στο Μεσοχώρι και το Δαμάσι, όπου έχουν καταρρεύσει τμήματά τους, ενώ πολλά σπίτια στο Δαμάσι και αλλού έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και καθίστανται ακατάλληλα για κατοικία. Οι δύο γέφυρες στα περίχωρα του Δαμασίου έχουν κλείσει, λόγω των πολύ σοβαρών ζημιών που έχουν υποστεί.
Στην πόλη της Λάρισας έχουν σημειωθεί ζημιές σε κτήρια (πτώση σοβάδων, ρωγμές κλπ). Παράλληλα, σε δεκάδες χώρους δουλειάς εργαζόμενοι καλούνται να πάνε στη δουλειά τους, παρά τον κίνδυνο που υπάρχει από τους συνεχείς μετασεισμούς και ενώ υπάρχει κάλεσμα της πολιτικής προστασίας για να μείνει ο κόσμος εκτός των κατοικιών τους.
Από την πρώτη στιγμή κλιμάκια της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ βρέθηκαν στο πλευρό των πληγέντων, καταγράφοντας προβλήματα και ζημιές, διεκδικώντας λήψη μέτρων προστασίας του λαού μας. Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, το λαό της Θεσσαλίας, να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη σε όλους όσοι έχουν πληγεί. Να εντείνουν τη διεκδίκησή τους για την προστασία από τα σεισμικά φαινόμενα.

Απαιτούμε:
--Άμεσα μέτρα προστασίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όσων έχουν ανάγκη. Άμεσα μέτρα στήριξης στους πληγέντες με όλες τις απαραίτητες υποδομές (σκηνές εκστρατείας, τροφή, νερό, θέρμανση).
--Να διασφαλισθεί ότι οι εργαζόμενοι δεν θα εργαστούν στους χώρους δουλειάς, για όσο διάστημα η πολιτική προστασία καλεί τους κατοίκους να μείνουν εκτός κατοικίας.
--Άμεσα να προχωρήσει ο έλεγχος και η αποκατάσταση ζημιών σε δημόσια κτήρια, υποδομές, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, σε χώρους δουλειάς. Με δεδομένο ότι στην πόλη της Λάρισας για παράδειγμα, όσον αφορά τα σχολικά κτήρια, 51 σχολικά κτήρια είναι κατασκευασμένα με παλιότερο οικοδομικό κανονισμό, κάποια πριν το 1985, κάποια πριν το 1955! Είναι κτήρια που χαρακτηρίζονται ως «γερασμένα» και διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο στο ενδεχόμενο νέας ισχυρής σεισμικής δόνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι 2 σχολεία υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές!
--Να ελεγχθούν τα σπίτια και να υπάρξει η απαραίτητη στήριξη για να αποκατασταθούν οι ζημιές.
--Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%) οι καταστροφές που υπάρχουν στην περιουσία του λαού της περιοχής και στις μικρές επιχειρήσεις.
--Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Κανείς εργαζόμενος που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του.
--Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
--Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.

Ο μεγάλος σεισμός στο νομό της Λάρισας, μαζί με τις ζημιές και τις καταστροφές, ξαναέφερε στην επιφάνεια τις μεγάλες ανάγκες, αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας, για τις οποίες ευθύνονται διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Γι’ αυτό είναι αναγκαίος ο άμεσος σχεδιασμός, η χρηματοδότηση και υλοποίηση των αναγκαίων έργων με ευθύνη του κράτους.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Θεσσαλίας να οργανώσει την πάλη του για μέτρα προστασίας, να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη στήριξη στους πληγέντες από το σεισμό. Καλεί τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, σωματεία, συνδικάτα, αγροτικούς συλλόγους, σπουδαστικούς συλλόγους και συλλόγους γυναικών, να οργανώσουν τον αγώνα και την αλληλεγγύη τους.