Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας η ζωή και η υγεία όλων των εργαζομένων αποτελούν ζητήματα πρώτης γραμμής. Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρεί ότι η βελτίωση της Υγιεινής & Ασφάλειας στους χώρους εργασίας του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατιωτικές εγκαταστάσεις – Μονάδες/Υπηρεσίες/Καταστήματα, στρατιωτικά νοσοκομεία, ναύσταθμοι, πλοία κλπ) προϋποθέτει βελτίωση των συνθηκών εργασίας, επικαιροποίηση και πιστή εφαρμογή μέτρων προστασίας, εκμηδένιση του επαγγελματικού κινδύνου και εξάλειψη των ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Οι στρατιωτικοί εργάζονται μαζί με πολιτικούς υπαλλήλους, τεχνικούς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ, ενώ οι στρατιωτικοί με την ίδια ειδικότητα, που εργάζονται στους ίδιους χώρους και κάτω από τις ίδιες (ή και δυσμενέστερες) συνθήκες εργασίας, δεν συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτά.
Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών Περιφέρειας Αττικής (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Β.Τ.Α.) στη συνάντησή της με το ΚΚΕ, κατέθεσε σχετικό έγγραφό της με αίτημα την ένταξη των οδηγών απορριμματοφόρων και λυματοφόρων των Ενόπλων Δυνάμεων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει αναδείξει και στο παρελθόν τη μη ύπαρξη ειδικοτήτων ενταγμένων στα ΒΑΕ στις ΕΔ, με τις Ερωτήσεις 9369/8 Σεπτέμβρης 2020, 997/3 Οκτώβρης 2023. Η κυβέρνηση της ΝΔ απάντησε ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΘΑ, καθώς εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (σ.σ. σαν να είναι υπουργεία 2 διαφορετικών κυβερνήσεων). Σε κάθε περίπτωση, όμως, η συνεργασία του ΥΠΕΘΑ με το ως άνω καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο είναι δεδομένη. Ήδη πέρασαν τρία (3) χρόνια από τότε και δεν υπήρξε καμιά διυπουργική συνεργασία, ούτε και λύση στο πρόβλημα. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση, προκειμένου να καθυστερήσει την ένταξη περισσοτέρων ειδικοτήτων στα ΒΑΕ, μεταξύ των οποίων και ειδικότητες στρατιωτικών, συνέστησε επιτροπή. Η επιτροπή αυτή, αφού ολοκλήρωσε το έργο της εντός του 2020, υπέβαλε το πόρισμά της, η τύχη του οποίου έκτοτε αγνοείται κι αυτό συμβαίνει γιατί μέλημα της κυβέρνησης, όπως άλλωστε ομολογεί και η ίδια στην τότε απάντησή της προς το ΚΚΕ, είναι ο “μη εκτροχιασμός των δημοσιονομικών συνθηκών” και όχι οι ανάγκες των εργαζομένων.
Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των κομμάτων που διαχρονικά συγκυβέρνησαν, αρνούνται να νομοθετήσουν το αυτονόητο – ένταξη στα ΒΑΕ συγκεκριμένων ειδικοτήτων στρατιωτικών- επικαλούμενες οικονομική δυσπραγία. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αποφάσισε μαζί με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις στην Ε.Ε. να δώσουν 800 δις στην πολεμική βιομηχανία και να δοθούν για τις πολεμικές δαπάνες στη χώρα μας πάνω από 25 δις τα επόμενα 12 χρόνια.
Στην παραπάνω συνάντηση η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Β.Τ.Α. παρέδωσε δύο (2) έγγραφα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.) σχετικά με σταδιοδρομικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), για τα οποία το ΚΚΕ θα καταθέσει ερωτήσεις.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
- Τη συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων (εκπροσώπων των στρατιωτικών συνδικαλιστικών ενώσεων) στα γραφεία Υγιεινής και Ασφάλειας των Μονάδων/Υπηρεσιών.
- Την ένταξη στα ΒΑΕ όλου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, που απασχολείται σε ειδικότητες αντίστοιχες αυτών που υπάγονται στον κανονισμό των ΒΑΕ του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) και επέκτασή τους σε ειδικότητες που αφορούν αποκλειστικά και μόνο ειδικότητες του στρατιωτικού λειτουργήματος.
- Την ένταξη στα ΒΑΕ και επιπλέον ειδικοτήτων του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, βάσει της επικινδυνότητας και των ανθυγιεινών συνθηκών παροχής εργασίας (βλ. άρματα μάχης, Μοίρες αεροσκαφών, Τεχνική διεύθυνση Πολεμικών Ναυστάθμων, στρατιωτικά νοσοκομεία, ΚΙΧΝΕ, ΣΤΕΠ κλπ.).
- Τη συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων (εκπροσώπων των στρατιωτικών συνδικαλιστικών ενώσεων) κάθε φορά που συγκροτείται Επιτροπή “Κρίσης Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων”.
- Την άμεση λήψη όλων των μέτρων της Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΥΑΕ) στους χώρους εργασίας ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο.
- Την ανάπτυξη όλων των υποδομών και διαδικασιών που απαιτούνται για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου (εργατικά ατυχήματα, επαγγελματικές ασθένειες).
- Τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας σε κάθε ένα εργαζόμενο, τακτικές ιατρικές εξετάσεις με έξοδα και μέριμνα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συστηματική παρακολούθηση της υγείας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και ανάλογων ειδικών ετήσιων αδειών για όσους ενταχθούν στα ΒΑΕ.
- Τη δημιουργία κρατικού σώματος ιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας.
- Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της προστασίας της Υγείας και Ασφάλειας.
- Καμιά επιπλέον επιβάρυνση – εισφορά στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Το επασφάλιστρο θα πρέπει να βαραίνει αποκλειστικά το κράτος.
Οι Βουλευτές
Κτενά Αφροδίτη
Παπαναστάσης Νίκος
Παφίλης Θανάσης