3 Ιουλ 2020
ΑγρότεςΒουλή

Οι χαμηλές θερμοκρασίες (παγετός) που επικράτησαν στα μέσα του Μάρτη 2020 στο Νομό Τρικάλων οδήγησε σε ακαρπία των δέντρων (αχλαδιές, κερασιές, βερικοκιές, νεκταρινιές, δαμασκηνιές κ.α.) τα οποία βρίσκονταν στο στάδιο της καρποφορίας και καρπόδεσης και οδήγησαν σε μεγάλη μείωση της παραγωγής.

Οι καταστροφές που υπέστησαν αποτελούν πλήγμα στο ήδη χαμηλό εισόδημά των παραγωγών, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις βιοποριστικές ανάγκες των οικογενειών τους, αλλά και τις τρέχουσες υποχρεώσεις όπως καλλιεργητικά έξοδα, τράπεζες, εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ κλπ

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε:

  • Να γίνουν άμεσα οι καταγραφές και έγκαιρα και δίκαια να αποζημιωθούν για το 100% της ζημιάς οι πληγέντες δεντροκαλλιεργητές.
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεών τους μέχρι την πλήρη καταβολή των αποζημιώσεων τους από τις ζημιές.
  • Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημά τους με έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των βιοποριστικών τους αναγκών, αλλά και των τρεχουσών υποχρεώσεων.
  • Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να καταβάλλονται έγκαιρα και δίκαια και όχι σταδιακά και αργοπορημένα οι αποζημιώσεις και να δίνονται για το 100% της ζημιάς.
  • Να γίνει ο ΕΛΓΑ δημόσιος φορέας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, ώστε να ασφαλίζει το σύνολο των ζημιών και των νόσων. Να μην εισχωρήσουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και να μειωθούν τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ.


Οι βουλευτές

Λαμπρούλης Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω