Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση επιβεβαιώνουν πως, μεθοδικά και στο όνομα της “έκτακτης ανάγκης”, δρομολογούνται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, που ήρθαν για να μείνουν. Καλούν τους εργαζόμενους να ματώσουν ξανά εν μέσω πανδημίας, την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει πακτωλό δισεκατομμυρίων κρατικών ενισχύσεων.
Την ώρα που οι απολύσεις υπερβαίνουν τις 100.000, η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο που να τις καθιστά άκυρες. Η “προστασία των θέσεων εργασίας”, που λιβανίζουν οι υπουργοί της κυβέρνησης, είναι κενό γράμμα, αφού πάει πακέτο με την παροχή νέων εργαλείων προς την μεγάλη εργοδοσία για να ποδοπατήσει όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε απομείνει και να απαλλαγεί από χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Ακόμα και για το δώρο του Πάσχα, που είναι δεδουλευμένα των εργαζομένων, η κυβέρνηση αναλαμβάνει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του με κρατικό χρήμα, δηλαδή με χρήματα που προέρχονται πάλι από τα μόνιμα υποζύγια, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα, για ένα τμήμα επιχειρήσεων δίνεται το ελεύθερο από την κυβέρνηση να δοθεί “αργότερα”, λες και είναι δικά τους χρήματα και όχι των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση νομιμοποιεί τις απολύσεις που έχουν γίνει και ταυτόχρονα δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας για τους ανέργους, πέρα από την ηλεκτρονική εγγραφή τους στο μητρώο.
Συνεχίζεται, επίσης, η κοροϊδία για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες με μπλοκάκι, καθώς αρκετές κατηγορίες δεν εντάσσονται άμεσα, για το δίμηνο Μάρτη – Απρίλη, στους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ, ενώ δεν προβλέπονται μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, όπως η ένταξη στο αφορολόγητο, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η απαλλαγή από τις ατομικές εισφορές ασφάλισης για το επόμενο τετράμηνο.
Επιπλέον, η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει εξαγγείλει στοιχειώδη μέτρα για τα λαϊκά στρώματα, όπως η μείωση τιμολογίων του ρεύματος, του νερού, η αναστολή αποπληρωμής δανείων προς τις τράπεζες, που πρέπει να ισχύσει για όλους, και όχι μόνο για τους λεγόμενους “συνεπείς” δανειολήπτες.
Επίσης, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη διασφαλίζει την απαραίτητη διανομή αναγκαίου υλικού προστασίας και προφύλαξης, ενώ δεν προχωρά ούτε καν στην πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης και τα φάρμακα.
Δεν μένουμε σιωπηλοί! Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο λαός πλήρωσε πολλά, να μην πληρώσει ξανά!