4 Νοε 2020
Αθλητισμός


Οι αποφάσεις της κυβέρνησης να κλείσει, χωρίς καμία διάκριση, σχεδόν το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, προκάλεσε δικαιολογημένα την αντίδραση του αθλητικού κόσμου, ενώ την ίδια στιγμή προκλητικά αποφάσισε να επιτρέψει στα επαγγελματικά πρωταθλήματα Super League1 και Βasket League να συνεχίσουν, με την αιτιολογία ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν τεστ.
Αυτές οι αποφάσεις προκαλούν ένα γενικευμένο lockdown στον αθλητισμό, ακόμη και σε αθλήματα που θα μπορούσαν να τηρηθούν υγειονομικά πρωτόκολλα, στερώντας χιλιάδες παιδιά από την άσκηση, που είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες. Επίσης, αφήνουν απ’ έξω εκατοντάδες αμειβόμενους -και μάλιστα με χαμηλούς μισθούς- αθλητές και αθλήτριες, που θα βρεθούν χωρίς κανένα εισόδημα και με σοβαρούς κινδύνους τραυματισμών, όταν θα επανέλθουν στην ενεργό δράση. Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με ευθύνη του κράτους και με τη διενέργεια των απαραίτητων τεστ.
Την ίδια ώρα, οι προπονητές, οι εργαζόμενοι και οι διοικήσεις τους προσπαθούν να κρατήσουν όρθια τα αθλητικά σωματεία, ιδιαίτερα για τις μικρές ηλικίες, περιμένοντας ακόμα την οικονομική στήριξη που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση από το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Όλο το προηγούμενο διάστημα οι άνθρωποι του αθλητισμού σε κάθε Ομοσπονδία, σε κάθε άθλημα, με ευθύνη τήρησαν τα ιατρικά πρωτόκολλα και σε συνεργασία με τα στελέχη της ΓΓΑ διαμόρφωσαν ένα εγγυημένο περιβάλλον για τους αθλητές. Αυτό το δυναμικό, που έχει αποκτήσει πείρα και γνώση, αποτελεί εγγύηση για να τηρηθούν και τώρα όλα τα μέτρα προστασίας, φυσικά με την απαραίτητη προσαρμογή και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε αθλήματος, όπως ακριβώς επιτρέπεται η φυσική αγωγή στα σχολεία, με όρους και προϋποθέσεις που τηρούνται αυστηρά από τους εκπαιδευτικούς. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να προχωρήσει η οικονομική στήριξη του κράτους στα σωματεία, πολλά από τα οποία βρίσκονται στο “χείλος του γκρεμού”.