Εδώ και χρόνια γονείς και εκπαιδευτικοί, όπως και το ΚΚΕ με παρεμβάσεις του, επισημαίνουν τα πολύ σοβαρά κτηριακά προβλήματα του Γυμνασίου Αλιβερίου. Την επικινδυνότητα του κτηρίου έχουν αναδείξει τόσο η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα του Γενάρη 2025, όσο και σοβαρές βλάβες του κτηρίου με τις σωληνώσεις, την ηλεκτρολογική εγκατάσταση, την πτώση σοφάδων κλπ. Επίσης, πρόκειται για ένα κτήριο κατασκευασμένο πριν το 2000, δηλαδή, με παλαιότερο και όχι τον σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι έπειτα από περιστατικό πτώσης σοφά στο κεφάλι μαθητή, πραγματοποιήθηκε αναφορά για έλλειψη πολεοδομικής άδειας, ενώ στις 15/10/2023 κλιμάκιο του δήμου έλεγξε το χώρο ύστερα από αίτημα των γονέων μαζί με εμπειρογνώμονα, ο οποίος υπέδειξε τις αίθουσες που πρέπει να σφραγιστούν.
Παρά τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης για το πρόγραμμα υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου με προτεραιότητα τα σχολικά κτήρια, το οποίο θα ολοκληρώνονταν το 2024, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και στο δήμο Κύμης Αλιβερίου. Πέρα από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των ελέγχων, πρόκειται για πρωτοβάθμιους ελέγχους, δηλαδή μόνο οπτικό έλεγχο από μηχανικό του δήμου ή συνεργαζόμενο με το δήμο. Έτσι, ακόμα και σχολικές μονάδες με γνωστά και ορατά κτηριακά προβλήματα εδώ και χρόνια, όπως το Γυμνάσιο Αλιβερίου, έχουν ελεγχθεί ακόμα μόνο οπτικά!
Μόνο μετά από τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη βουλή, πέρα από τα υπηρεσιακά έγγραφα, τις διαμαρτυρίες του συλλόγου γονέων και των εκπαιδευτικών, το κτηριακό πρόβλημα του Γυμνασίου Αλιβερίου έγινε γνωστό. Ενδεικτικά επισημαίνουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει κατατεθεί η υπ΄αριθμό 294/17.10.2024 Ερώτηση με αφορμή το σπάσιμο σωληνώσεων στο σχολείο και τη διακοπή των μαθημάτων και η υπ΄αριθμό 4085/2.04.2024 για χρόνια προβλήματα, όπως οι πλημμυρισμένες αίθουσες και τουαλέτες, τα προβλήματα σε καλοριφέρ και σωληνώσεις, τα σκουριασμένα σίδερα.
Καθώς η κατάσταση παραμένει ίδια και χειρότερη,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση ώστε:
- Να προχωρήσει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος της σχολικής μονάδας και ποια τα αποτελέσματα του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου για το Γυμνάσιο Αλιβερίου.
- Να εκπονηθεί από εξειδικευμένο κρατικό κλιμάκιο αντισεισμικός και αντιπυρικός έλεγχος των σχολικών μονάδων του δήμου παίρνοντας υπόψη και την σεισμική δραστηριότητα που έχει εκδηλωθεί στην ευρύτερη περιοχή τα τελευταία χρόνια.
- Να εκπονηθεί μελέτη και να εξασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση για την κατασκευή νέας σχολικής μονάδας για το Γυμνάσιο Αλιβερίου.
Οι Βουλευτές
Μαρίνος Γιώργος
Δελής Γιάννης
Μανωλάκου Διαμάντω