10 Ιουλ 2023
Διεθνή


Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (Λιθουανία), στις 11-12 Ιούλη 2023, θα ρίξει νέο “λάδι στη φωτιά” των ιμπεριαλιστικών πολέμων και ανταγωνισμών, που αυτή την περίοδο εκδηλώνονται με τη σφοδρή πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, όπως και με την ένταση στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και σε άλλες περιοχές. Πρόκειται για περιοχές όπου κλιμακώνεται η διαπάλη για τις πρώτες ύλες, την ενέργεια, τους δρόμους εμπορευμάτων, τα μερίδια των αγορών, δηλαδή για τη μοιρασιά των κερδών του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα με βάση τοποθετήσεις των ΝΑΤΟικών επιτελείων αναμένεται:

- η εμβάθυνση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία με παραπέρα πολιτικές εγγυήσεις και νέα στρατιωτική βοήθεια στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι και με τη θεσμοθέτηση “Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ουκρανίας”,

- ο παραπέρα ανεφοδιασμός των ουκρανικών δυνάμεων με νέα σύγχρονα ΝΑΤΟϊκά όπλα και την εκπαίδευση στρατιωτικών δυνάμεων.

- η ενίσχυση των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών δυνάμεων και των «περιφερειακών σχεδίων», με την αύξηση των ετοιμοπόλεμων ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στις 300 χιλιάδες και την ενίσχυσή τους σε περιοχές που γειτονεύουν με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Νέες ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις αναπτύσσονται τόσο στη Βαλτική, όσο και στα Βαλκάνια.

- η επιβεβαίωση της διεύρυνσης με Φινλανδία και Σουηδία, που εκτός της ΝΑΤΟϊκής περικύκλωσης της Ρωσίας, συνδέεται και με τη διαπάλη για τον έλεγχο της Αρκτικής, μιας και μετά από αυτήν την εξέλιξη οι 7 από τις 8 χώρες της Αρκτικής γίνονται μέλη του ΝΑΤΟ.

- η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των κρατών μελών, με κατώτατο όριο το 2% του ΑΕΠ, ρίχνοντας νέα οικονομικά βάρη δισεκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες των λαών, για την εξυπηρέτηση των επιθετικών σχεδίων των ευρω-ατλαντικών μονοπωλίων,

- η διεύρυνση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με χώρες της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, που εμπλέκονται στους σχεδιασμούς των Αμερικανό-νατοϊκών, όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα, σε μια περιοχή όπου “μαγειρεύεται” η νέα πολεμική αναμέτρηση του ΝΑΤΟ με την Κίνα, που από πέρσι στη “Στρατηγική Αντίληψη” του ΝΑΤΟ χαρακτηρίστηκε “απειλή”.

- η προετοιμασία του ΝΑΤΟ για τη χρήση στα πεδία των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και πυρηνικών όπλων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες στην υλοποίηση αυτών των επικίνδυνων σχεδιασμών, στέλνοντας όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, αναβαθμίζοντας τις αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις στη χώρα, παραχωρώντας ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις για τη στελέχωση των ΝΑΤΟϊκών σχηματισμών, εκτινάσσοντας τις δαπάνες για εξοπλισμούς που αφορούν τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, διαθέτοντας λιμάνια και αεροδρόμια για εγκληματικούς σχεδιασμούς, που στοχοποιούν τον λαό μας.

Η πολιτική αυτή, που βρίσκεται στην υπηρεσία των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης και των συμμάχων της, στρέφεται σε βάρος του λαού μας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών, γενικότερα της χώρας, προοιωνίζοντας τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με κατεύθυνση οδυνηρό συμβιβασμό στο Αιγαίο. Όχι τυχαία φέρεται να εξαφανίζεται από τα ΝΑΤΟϊκά έγγραφα η Κυπριακή Δημοκρατία και να αντικαθίσταται η αναφορά σε αυτήν με γεωγραφικές συντεταγμένες, ενώ με πρωτοβουλία των ΗΠΑ τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου, βαπτίζονται “τουρκικά στενά”.

Τώρα πρέπει να δυναμώσει η πάλη του λαού μας για:

  • την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία,

  • για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις της χώρας μας,

  • για να σταματήσουν να στέλνονται ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις και οπλικά συστήματα εκτός συνόρων,

  • για την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-ΕΕ, με τον λαό αφέντη στον τόπο του και την εξουσία στα δικά του χέρια.