Η φωτιά που ξέσπασε στη δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στον Ελαιώνα είχε ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά, και να χρειαστεί ακόμη και να νοσηλευτούν. Το συγκεκριμένο περιστατικό, όπως καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποκάλυψε για άλλη μία φορά τις άθλιες αλλά και επικίνδυνες συνθήκες, στις οποίες διαμένουν οι αιτούντες άσυλο τόσο στη συγκεκριμένη δομή όσο και στις υπόλοιπες, και είναι αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εγκατάλειψης της δομής που δίνουν τη σημερινή εικόνα «φαβέλας».

Η πρόθεση του Δήμου Αθηναίων να κλείσει τη δομή το αμέσως επόμενο διάστημα – με τη στήριξη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου – και η μεταφορά των προσφύγων είτε στις νέες υπερδομές-φυλακές είτε σε αντίστοιχες δομές, όπου επικρατούν οι ίδιες απαράδεκτες συνθήκες, προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα. Δεν έχει καμία σχέση με το δίκαιο αίτημα των κατοίκων και φορέων της περιοχής να κλείσει η δομή και να εξασφαλιστεί η ουσιαστική προστασία των ξεριζωμένων με την φιλοξενία τους σε ανοιχτούς χώρους, ξενοδοχεία ή αυτόνομα διαμερίσματα. Υπάρχει η εμπειρία, άλλωστε, από τη μεταφορά των μαθητών – προσφύγων το προηγούμενο διάστημα από τη συγκεκριμένη δομή, όπου δεν λήφθηκε το παραμικρό μέτρο για να μπορούν να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ανακοινώσει το κλείσιμο του προγράμματος “ESTIA II” μέχρι το τέλος του χρόνου. Μία απόφαση που στερεί πλέον οποιαδήποτε δυνατότητα αυτόνομης διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι εγκλωβίζονται στην χώρα με βάση το ευρωενωσιακό πλαίσιο. Οι εκτός τόπου και χρόνου δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου ότι όσοι λαμβάνουν θετικές αποφάσεις ασύλου θα έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες, δεν μπορούν να κρύψουν το πρόβλημα της ανυπαρξίας συστημάτων κοινωνικής ένταξης, την ίδια στιγμή μάλιστα που συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες για την εξασφάλιση φθηνού εργατικού δυναμικού για τις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας.

Ουσιαστικά το άθλιο εκβιαστικό δίλημμα που ορθώνεται μπροστά στους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων είναι ο εγκλωβισμός στις άθλιες δομές ή ακόμα και η αστεγία με βάση την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Εξάλλου, παρά τους «πανηγυρισμούς» Επιτροπής και κυβέρνησης περί προόδου στις διαπραγματεύσεις για τον διαμοιρασμό των «βαρών» που δημιούργησαν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με θύματα τους λαούς, ο αντιδραστικός κανονισμός του Δουβλίνου παραμένει πλήρως εν ισχύ και θα παραμείνει με βάση το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο η λαϊκή πάλη να βάλει στο στόχαστρο το αντιδραστικό ευρωενωσιακό πλαίσιο με τη διαχρονική στήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων, ώστε να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων στη χώρα και να μπορούν να μεταβούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους για να αιτηθούν εκεί άσυλο.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παρακάτω ερώτηση:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αίτημα το κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα να συνοδευτεί με πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει όρους αξιοπρεπείς φιλοξενίας για τους πρόσφυγες σε αυτόνομα διαμερίσματα ή κατάλληλα διαμορφωμένους ανοιχτούς χώρους με τη στήριξη μόνιμου, εξειδικευμένου προσωπικού με ευθύνη του κράτους, έως ότου μεταβούν στις χώρες προορισμού τους και αιτηθούν εκεί τη χορήγηση ασύλου;».

23/06/2022                                                                                     Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ