Οι δημόσιες δομές της ειδικής αγωγής, αντιμετωπίζονται από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή κυβέρνηση, ως κόστος για το αστικό κράτος που δεν αποφέρει κέρδος σε επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα είναι η υποστελέχωση των δομών με διδακτικό προσωπικό και προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία τους. Τα ειδικά σχολεία και τα ΚΕΣΥ, παρά τους ελάχιστους διορισμούς μόνιμου προσωπικού που έγιναν πρόσφατα και κάτω από την πίεση πολύχρονων αγώνων της εκπαιδευτικής κοινότητας, (εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές ΑμεΑ), στελεχώνονται σήμερα με προσωπικό που εργάζεται στο μεγαλύτερο μέρος του με ελαστικές σχέσεις εργασίας, (αναπληρωτές, συμβασιούχοι). Παράλληλα, η κτιριακές υποδομές των σχολείων βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα στα σχέδια τόσο της κυβέρνησης, όσο και της Τοπικής Διοίκησης.

Η κατάσταση που προαναφέραμε αποτυπώνεται, σύμφωνα και με τα σωματεία των εκπαιδευτικών και τον Σύλλογο γονέων και Φίλων ΑμεΑ του νησιού, και στις δομές της δημόσιας ειδικής αγωγής της Λήμνου. Συγκεκριμένα, στα ειδικά σχολεία (Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας, ΕΕΕΕΚ Ρεπανιδίου ΚΕΣΥ Λήμνου), πάνω από το 80% των εργαζόμενων εκπαιδευτικών, Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, είναι αναπληρωτές και συμβασιούχοι. Επιπλέον, λείπουν βασικές οργανικές θέσεις, όπως είναι αυτές του εργοθεραπευτή, του λογοθεραπευτή, του ειδικού βοηθητικού προσωπικού, του φυσιοθεραπευτή, του σχολικού νοσηλευτή.

Επίσης, σοβαρά κτιριακά προβλήματα αντιμετωπίζει το Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας τόσο με τη συντήρηση του κτηρίου που στεγάζονται το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο, όσο και της αίθουσας ΔΟΥΚΑΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ στην οποία υπάρχει αχρησιμοποίητος για πολλά χρόνια σημαντικός εξοπλισμός που στάλθηκε από το υπουργείο Παιδείας για τη λειτουργία της ως αίθουσας ψυχοκινητικής και η οποία παραμένει σήμερα σε οικτρή κατάσταση.

Τέλος, οι παραπάνω σύλλογοι του νησιού θέτουν εδώ και χρόνια το δίκαιο αίτημα για δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για τα παιδιά και τους εφήβους ΑμΕΑ, ώστε να μπορούν να αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την εξασφάλιση της διεπιστημονικής παρέμβασης από τις ανάλογες ειδικότητες.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός ποιες ενέργειες θα κάνει για:

  • Τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και συμβασιούχων εργαζομένων στην ειδική αγωγή, την κάλυψη όλων των υπαρχόντων οργανικών θέσεων στα ειδικά σχολεία και το ΚΕΣΥ της Λήμνου με μόνιμο προσωπικό.
  • Τη σύσταση οργανικών θέσεων εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή για το ειδικό δημοτικό σχολείο και ειδικού βοηθητικού προσωπικού για το ειδικό νηπιαγωγείο της Λήμνου, καθώς και φυσιοθεραπευτή και σχολικού νοσηλευτή για το ειδικό δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο.
  • Τις επισκευές που χρειάζονται τόσο το Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας, όσο και η παρακείμενη αίθουσα ΔΟΥΚΑΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ, για να λειτουργήσει ως αίθουσα ψυχοκινητικής για τους μαθητές των σχολείων.
  • Τη δημιουργία ΚΔΑΠ ΜΕΑ για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών και εφήβων ΑμεΑ του νησιού.

 

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης