«Πάνω από 100 εκατ. είναι οι ξεριζωμένοι για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, εξαιτίας νέων κυμάτων βίας ή παρατεταμένων συγκρούσεων σε χώρες όπως η Αιθιοπία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Μιανμάρ, η Νιγηρία, το Αφγανιστάν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, εξαιτίας του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία… σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Πάνω από 275 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν σε συνθήκες πείνας σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που πολλαπλασιάστηκε από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Οι φτωχότερες χώρες στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή απειλούνται με λιμό. Νέα μαζικά κύματα ξεριζωμού θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα…

Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός του "κόσμου της ειρήνης και της ασφάλειας" που τάχα θα επικρατούσε μετά από τις ανατροπές του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πριν από τριάντα χρόνια!

Αυτά είναι τα αμείλικτα δεδομένα που σημαδεύουν τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων!

Αποδεικνύεται ότι ο ξεριζωμός προκαλείται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, βρίσκεται στο DNA του συστήματος της εκμετάλλευσης. Δεν είναι ούτε μια "φυσιολογική μετακίνηση πληθυσμών στην ιστορία της ανθρωπότητας", όπως ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, ούτε ο τυχοδιωκτισμός της παράνομης μετανάστευσης, όπως ισχυρίζονται άλλοι εθνικιστές, απαιτώντας την ένταση της καταστολής.

Η πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι απάνθρωπη. Χρησιμοποιούν τους ξεριζωμένους για να γίνονται το πιο φθηνό και άγρια εκμεταλλευόμενο εργατικό δυναμικό των μονοπωλίων ή εργαλείο στα γεωπολιτικά τους παζάρια, όπως επιβεβαιώνεται με το δράμα των Ουκρανών προσφύγων.

Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο είναι αποκαλυπτικό. Η περιβόητη "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη" είναι ο διαμοιρασμός της καταστολής και της εκμετάλλευσης των ξεριζωμένων, της Eurodac και της Frontex, των επαναπροωθήσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ακόμη η προσωρινή προστασία που δόθηκε στους Ουκρανούς πρόσφυγες, η οποία συνοδεύτηκε από τις ρατσιστικές δηλώσεις για τους "λευκούς, ομόδοξους, πραγματικούς" πρόσφυγες, σε αντίθεση με τους "αλλόθρησκους και μελαμψούς" κυνηγημένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή και αλλού, καθώς και από τη συζήτηση για την κάλυψη των κενών σε φθηνά εργατικά χέρια σε κλάδους, όπως π.χ. στον ελληνικό τουρισμό.

Ενώ το βάρβαρο σχέδιο της Μεγάλης Βρετανίας που θα μεταφέρει τους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στη Ρουάντα, μετά από συμφωνία των δύο χωρών, έχει ήδη βρει χειροκροτητές σε χώρες της ΕΕ της "δημοκρατίας και των αξιών", όπως η Δανία!

Το ίδιο απάνθρωπη είναι πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που εμπλέκουν ολοένα και πιο ενεργά τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και υλοποιούν απαρέγκλιτα την πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης. Εφαρμόζουν τον απαράδεκτο Κανονισμό του Δουβλίνου που φέρνει τον διπλό εγκλωβισμό των ξεριζωμένων στη χώρα και στην ντροπή της Μόριας ή των νέων υπερδομών-φυλακών. Υλοποιούν τις Οδηγίες για το αντιδραστικό κατασκεύασμα της έννοιας της "ασφαλούς τρίτης χώρας" που μετατρέπει σε κουρελόχαρτο τη Συνθήκη της Γενεύης και νομιμοποιεί τις επαναπροωθήσεις, εφαρμόζουν την κατάπτυστη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, που αξιοποιεί η τουρκική επιθετικότητα εργαλειοποιώντας τους απελπισμένους πρόσφυγες.

Πάνω σε αυτό το έδαφος ξεδιπλώνεται η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που έφερε νέα άδικα μέτρα, όπως το κλείσιμο του προγράμματος "ΕΣΤΙΑ". Οι πανηγυρισμοί για την αποσυμφόρηση των νησιών και τη μείωση του προσφυγικού πληθυσμού στη χώρα κρύβουν την αποδεδειγμένη απογείωση της πρακτικής των επαναπροωθήσεων επί των ημερών της, τους χιλιάδες ξεριζωμένους που έχουν μείνει εντελώς απροστάτευτοι, άστεγοι και χωρίς χαρτιά. Άνθρωποι "αόρατοι" που γίνονται τα θύματα της πιο βάρβαρης εκμετάλλευσης.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού για την αξιοποίηση του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού στην αντιμετώπιση του προβλήματος της δημογραφικής πίεσης και της "έλλειψης εργατικών χεριών" σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή και οι κατασκευές, είναι μνημείο κυνισμού! Το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο των μεταναστών εργατών γης, όπως στη Νέα Μανωλάδα, στον Μαραθώνα, στα θερμοκήπια της Κρήτης κ.α., έφτασε στο σημείο να διαφημίζει ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Άσυλου με πρότυπο τη "μεγάλη επιτυχία των χωρών του Κόλπου", δηλαδή την επιτυχία των χιλιάδων νεκρών μεταναστών εργατών που έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή. Αθλιότητα!

Απλώνουμε το ταξικό και διεθνιστικό χέρι της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης σε όλους τους ξεριζωμένους, στους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας, στα εκατομμύρια πρόσφυγες παγκόσμια. Αντιπαλεύουμε τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό και τον φασισμό.

Καλούμε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, την εργατική τάξη και τον λαό της χώρας μας, τους λαούς σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, να θέσουν στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο του ξεριζωμού, το καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης και των ληστρικών πολέμων.

Να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και τους φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος και να οργανώσουν τον κοινό τους αγώνα για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, στον δρόμο της ανατροπής του σάπιου καπιταλισμού, που γεννά πολέμους, εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά.

Το ΚΚΕ παλεύει για:

- Απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας. Να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις.

- Να σταματήσει το συστηματικό ξήλωμα της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Προστασία των δικαιωμάτων τους στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, με εξασφάλιση της ασφαλούς διαβίωσής τους, σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα. Όχι στις επαναπροωθήσεις, τις απελάσεις και τις υπερδομές-φυλακές. Να κλείσουν όλα τα hot spots και οι Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές. Να καταργηθούν ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και το κατασκεύασμα της "ασφαλούς τρίτης χώρας".

- Άμεσα μέτρα για την ένταξη των προσφύγων σε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια, με ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ, με ιδιαίτερη φροντίδα για τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία και διωγμούς και τους ασυνόδευτους ανήλικους που δεν πρέπει να απελαύνονται μετά από την ενηλικίωσή τους.

- Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στις προσφυγικές δομές και υπηρεσίες, να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα και να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ!

ΖΗΤΩ Ο ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ!