Την κατάληψη από τον Ισραηλινό στρατό του ιστιοφόρου «Madleen», που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσαν προς την Ύπατη Εκπρόσωπο/Αντιπρόεδρο της ΕΕ, Kaja Kallas, οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.
Νωρίς το πρωί της 9ης Ιουνίου 2025 το ιστιοπλοϊκό «Madleen», που κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας μεταφέροντας συμβολική ανθρωπιστική βοήθεια καταλήφθηκε από τον ισραηλινό στρατό, σε διεθνή ύδατα, και οι 12 επιβαίνοντες, μεταξύ τους και η ευρωβουλευτής Ρίμα Χασάν, συνελήφθησαν.
Η κατάληψη του σκάφους, η σύλληψη και απέλαση των επιβατών του είναι άλλη μια απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια του κράτους-κατακτητή Ισραήλ το οποίο κλιμακώνει τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Ενώ οι θηριωδίες του έχουν μέχρι τώρα στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 60.000 ανθρώπους, με 28.000 να είναι γυναίκες και μικρά παιδιά, συνεχίζει να στερεί στο λαό της Γάζας ακόμα και τη δυνατότητα πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια, σε υγειονομική περίθαλψη, τον καταδικάζει σε λιμό.
Η ΕΕ, όπως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση έχουν βαριές ευθύνες. Με τη συνέχιση της πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας με το κράτος του Ισραήλ, με αναμάσημα των ισραηλινών προσχημάτων για «δικαίωμα στην αυτοάμυνα», «αναλογική χρήση βίας», «διευκολύνουν το κατοχικό κράτος του Ισραήλ να συνεχίζει την γενοκτονία στη Γάζα, τους εκτοπισμούς στη Δ. Όχθη, τις αγριότητες των εποίκων. Σήμερα, η συνένοχή τους στάση εξυπηρετεί τον κατακτητή και τα συμφέροντα του, τον σχεδιασμό του να εμποδίσει και να ακυρώσει τη δημιουργία ανεξάρτητου βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, όπως διεκδικεί ο Παλαιστινιακός λαός με τον αγώνα του, έχοντας στο πλευρό του τη διεθνή αλληλεγγύη.
Με βάση τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα:
«Ερωτάται η Αντιπρόεδρος/Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ πώς τοποθετείται:
- Στο γεγονός ότι με τη στάση της ΕΕ το κράτος-κατακτητής Ισραήλ ενθαρρύνεται μεταξύ άλλων και για την απαράδεκτη και καταδικαστέα κατάληψη του πλοίου "Madleen" σε διεθνή ύδατα από τον ισραηλινό στρατό και τη παράνομη σύλληψη και απέλαση των επιβατών του;
- Σχετικά με την απαίτηση των λαών της ΕΕ για την άμεση διακοπή και ακύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ;
- Στην ανάγκη να σταματήσει τώρα η σφαγή από το Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, να τερματιστούν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Όχθη, να ανοίξουν όλες οι δίοδοι και να διακινηθεί η απαιτούμενη ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, να ενισχυθούν τα κονδύλια της ΕΕ που κατευθύνονται για τον Παλαιστινιακό λαό, να ενισχυθεί η UNRWA που είναι αρμόδια και διεθνώς αναγνωρισμένη υπηρεσία για την αρωγή των Παλαιστινίων προσφύγων;».