25 Νοε 2021
ΒουλήΠεριβάλλον

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους των περιοχών Αγίας Μαρίνας και Κιτσίου στο Κορωπί η αδειοδότηση για την επαναλειτουργία μονάδας έτοιμου σκυροδέματος της “ΜΠΕΤΟΜΑΡ Α.Ε.”

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση που έχει παύσει τη λειτουργία της εδώ και πολλά χρόνια, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Δημοτικό σχολείο και το Νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας και εντός του οικισμού «Μακιλιάρι» στην Αγία Μαρίνα.

Από τις 25 Ιουνίου 2020 η εταιρεία “ΜΠΕΤΟΜΑP Α.Ε.” έχει υποβάλλει φάκελο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην Περιφέρεια Αττικής και ένα χρόνο πριν έγινε η σχετική διαβούλευση. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για την επαναλειτουργία της μονάδας παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος της “ΜΠΕΤΟΜΑP Α.Ε.” στην περιοχή Μακιλιάρι στην Αγία Μαρίνα.

Επίσης, τεράστια θα είναι η επιβάρυνση για Αγία Μαρίνα και Κίτσι εξαιτίας της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων (μπετονιέρες) μέσω της οδού Παπαγιαννοπoύλου που θα αξιοποιείται για την πρόσβαση στην εταιρία. Ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελεί βασικό οδικό άξονα της περιοχής, από τον οποίο διέρχεται και η λεωφορειακή γραμμή 330, καθώς επίσης και ένα μεγάλο μέρος οχημάτων ΙΧ. Ο χαρακτηρισμός του συγκεκριμένου δρόμου ως “κοινόχρηστης αγροτικής οδού”, όπως αναφέρεται στην έγκριση της μελέτης, δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα.

Η απαίτηση και η διεκδίκηση των κατοίκων είναι η αποτροπή της επαναλειτουργίας της “ΜΠΕΤΟΜΑP Α.Ε.”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκεκριμένα έργα υποδομής στην περιοχή εδώ και χρόνια καρκινοβατούν, όπως είναι αντιπλημμυρικά έργα (π.χ. αντιπλημμυρικό έργο Ξερέα) ή διαδικασίες ένταξης της περιοχής στο σχέδιο, την ίδια ώρα που με διαδικασίες ταχύτατες προωθούνται μελέτες και άδειες που έχουν να κάνουν με την λειτουργία μονοπωλιακών ομίλων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι επικίνδυνη κι υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αποτραπεί η παραπάνω εξέλιξη.


Οι Βουλευτές

Γκιόκας Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Κατσώτης Χρήστος

Μανωλάκου Διαμάντω

Παφίλης Θανάσης