Την “πρόβα πολέμου” που στήνεται σε ευρωπαϊκό έδαφος από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και τις ευθύνες της ΕΕ καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.

Από τις 24 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν οι αφίξεις Αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που θα συμμετάσχουν για έξι μήνες στην άσκηση Defender Europe 21. Πρόκειται για μια γιγαντιαία “πρόβα πολέμου” σε ευρωπαϊκό έδαφος για την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ διαθέτει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα δίκτυα του Έβρου, οδικό και σιδηροδρομικό, ως βασικό σημείο διεκπεραίωσης των δυνάμεών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τους επόμενους 6 μήνες. Ήδη, δυνάμεις που φτάνουν στην Ελλάδα, προωθούνται περιμετρικά στα σύνορα της Ρωσίας, στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα.

Αυτή η τεραστίων διαστάσεων στρατιωτική άσκηση “πατάει” πάνω στην υποδομή με στρατιωτικές βάσεις και δυνάμεις που εγκαθίστανται στην Ελλάδα και καλύπτει όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Μετατρέπεται έτσι η χώρα σε ορμητήριο υλοποίησης ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στη βάση της στρατηγικής συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κύρωσε η κυβέρνηση ΝΔ και τώρα βρίσκεται σε φάση ανανέωσης και επέκτασης σε μια ευρύτερη περιοχή που οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Ως σκοπός άλλωστε της άσκησης Defender Europe 21 θεωρείται η δοκιμή των επιθετικών σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων, των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Βαλτικής. Ταυτόχρονα οξύνεται η αντιπαράθεση αυτών των δυνάμεων με την Κίνα η οποία επιδιώκει την περαιτέρω διείσδυσή της στην Ευρώπη. Η εν λόγω ΝΑΤΟϊκη άσκηση πραγματοποιείται μάλιστα αμέσως μετά και τους νέους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στη Συρία από την κυβέρνηση Μπάιντεν, κι ενώ έχουν ήδη διαψευστεί όλοι εκείνοι σε Ελλάδα και ΕΕ οι οποίοι προσδοκούσαν “αλλαγή πλεύσης” της Αμερικανικής διακυβέρνησης και καλλιεργούσαν απατηλές προσδοκίες από την κυβερνητική εναλλαγή στις ΗΠΑ.

Μεγάλες ευθύνες φέρει για αυτήν την επικίνδυνη για τους λαούς κατάσταση που διαμορφώνεται κι η ΕΕ δεδομένου ότι η πλειοψηφία των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ (21 στα 30) είναι ταυτόχρονα και κράτη - μέλη της ΕΕ. Με βάση και την ίδια την «παγκόσμια στρατηγική» της, η ΕΕ, όπως αποτυπώνεται και στις αναθεωρήσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας(ΚΕΠΠΑ), συμμετέχει οργανικά στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς. Διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο σε αυτούς, τόσο αυτοτελώς μέσω της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας, της PESCO, όσο και των άλλων στρατιωτικών μηχανισμών της.

Στην πράξη, με όλες αυτές τις εξελίξεις βαθαίνει η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενώ τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των ήδη τεράστιων κινδύνων στοχοποίησής της θα πληρώσουν ο ελληνικός όπως και οι άλλοι λαοί.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε στον Ύπατο Εκπρόσωπο/ Αντιπρόεδρο της ΕΕ τα εξής ερωτήματα:
«Πως τοποθετείται ο Ύπατος Εκπρόσωπος σχετικά με:

- το γεγονός ότι τέτοιες στρατιωτικές κινήσεις από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ με την εμπλοκή και της ΕΕ έχουν γίνει αντικείμενο ανοιχτών προειδοποιήσεων από τη Ρωσία και το Ιράν ότι σε περίπτωση που τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των κρατών τους θα πλήξουν ΝΑΤΟϊκούς στόχους, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάφλεξης στην περιοχή, πράγμα που θα το πληρώσουν βαρύτατα ο ελληνικός και οι γείτονες λαοί;
- Ποιες ακριβώς και πότε προγραμματίζονται ανάλογες επικίνδυνες στρατιωτικές ασκήσεις κι αποστολές το επόμενο διάστημα από την Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ, με βάση την ανάπτυξη των στρατιωτικών σχηματισμών της PESCO και του λεγόμενου «Μηχανισμού της ΕΕ για την Ειρήνη»;