21 Ιαν 2022
Διεθνή


Η ατελέσφορη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Γενεύη, η αδυναμία τους να συνεννοηθούν ακόμη και για το αντικείμενο των συνομιλιών, συνοδεύεται τα τελευταία 24ωρα με την ένταση στην επιθετική ρητορική και τις στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία. Για άλλη μια φορά αναζωπυρώνεται η αντιπαράθεση στην Ουκρανία, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η αδυναμία των αστικών τάξεων των εμπλεκόμενων χωρών να βρούνε ακόμη και προσωρινούς συμβιβασμούς έχει οδηγήσει σε πλήρη απορρύθμιση τις λεγόμενες “Συμφωνίες του Μινσκ” -που έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζονταν από τη λεγόμενη “διπλωματική ασάφεια”- καθώς και στην αναθέρμανση σχεδιασμών για πολεμικές “λύσεις” στην Ουκρανία.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ “σφίγγουν” τον “κλοιό” της περικύκλωσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τη Βαλτική ως τη Μαύρη Θάλασσα. Στους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς έχει σπρώξει και τη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, συμμετέχοντας με ένοπλες δυνάμεις σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων, σπέρνοντας νέες αμερικανικές βάσεις, γιγαντώνοντας τις παλιές. Ειδικά η αμερικανική στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη, που δρομολογήθηκε και απ’ την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κι επεκτάθηκε από τη σημερινή της ΝΔ, χρησιμοποιείται ως κέντρο προώθησης αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων προς την Ανατολική Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο στοχοποιεί τη χώρα και εκθέτει το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους, απόρροια της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Το ΚΚΕ απαιτεί:

--Απεγκλωβισμό της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, καμιά συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, στην περικύκλωση της Ρωσίας.

– Να μην επικυρωθεί η νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία και όποια συμφωνία δεσμεύει τον λαό και τη χώρα στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

--Εδώ και τώρα να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις του θανάτου.

Καλούμε το λαό να δυναμώσει την πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό κυρίαρχο στον τόπο μας.