Η κυβερνητική αισιοδοξία για τη φετινή αντιπυρική περίοδο μόνο ως κοροϊδία μπορεί να θεωρηθεί, αφού ουσιαστικά κανένα μέτρο πρόληψης δεν έχει ληφθεί για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές. Εκτός αν η κυβέρνηση σκοπεύει, κι εδώ, να τα φορτώσει όλα στην ατομική ευθύνη.

Ούτε φέτος δεν χρηματοδοτήθηκαν και δεν πραγματοποιηθήκαν οι απαραίτητες προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα.

Τα "μπαλώματα", όπως οι 1.300 προσλήψεις μέσα στην αντιπυρική περίοδο νέων, ανεκπαίδευτων, εποχικών πυροσβεστών και η fast track ίδρυση 85 περίπου εποχικών κλιμακίων χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δεν αποτελούν λύσεις. Αντίθετα, η διασπορά του ήδη υπάρχοντος ελλειμματικού προσωπικού, για την στελέχωση τους, θα επιφέρει τη συνολική αποδυνάμωση όλων των υφιστάμενων δομών πυροπροστασίας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αντίστοιχα, το 50% -και πλέον- του συνολικού στόλου των οχημάτων του Π.Σ. είναι πέραν της 20ετιάς, αντιμετωπίζουν πολλά λειτουργικά προβλήματα αλλά την ίδια ώρα ο φετινός προϋπολογισμός για την συντήρηση τους είναι μειωμένος κατά 1.840.000 ευρώ. Ακόμη και η αντικατάσταση των φθαρμένων και επικίνδυνων ελαστικών τους, για να μην παραμένουν ακινητοποιημένα μέσα στην αντιπυρική περίοδο, επαφίεται σε δωρεές ιδιωτών, όπως γίνεται και με τα μέσα ατομικής προστασίας ων πυροσβεστών.

Τι ακριβώς εννοεί ο πρωθυπουργός, όταν μιλάει για καλύτερη οργάνωση της αεροπυρόσβεσης, την στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας δηλώνει ικανοποιημένος αν καταφέρουν τελικά να έχουν πτητική ικανότητα 9 μόνο από τα CANADAIR, τα λιγότερα δηλαδή από κάθε άλλη αντιπυρική περίοδο;

Το ΚΚΕ, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την νέα αντιπυρική περίοδο. Έχοντας υπόψη την στρατηγική εμπορευματοποίησης των δομών πυρασφάλειας με την παράλληλη διοχέτευση αρμοδιοτήτων σε δήμους περιφέρειες, ΜΚΟ και εθελοντικές οργανώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του Νόμου 4662/2020 για την νέα οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, εκφράζει για μία ακόμη φορά την έντονη ανησυχία του έτσι όπως αποτυπώνεται και στην πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος για τον σκοπό αυτό.