Μια οργανωμένη εκστρατεία εξαπάτησης των εργαζομένων σε σχέση με το πραγματικό αντεργατικό περιεχόμενο της Οδηγίας για τον λεγόμενο «επαρκή κατώτατο μισθό» και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εμφανίζεται να αναγνωρίζει δήθεν «αναγκαιότητα της επίτευξης του στόχου για 80% κάλυψη των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις» και να επικαλείται μάλιστα την Οδηγία 2022/2041 «για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια έχει και τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας κ.ά., αλλά και τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό που επιχειρούν να παρουσιάσουν ότι ο ν. 5163/2024 της κυβέρνησης δεν εφαρμόζει δήθεν «το ευρωπαϊκό κεκτημένο» της Οδηγίας.

Πρόκειται για προκλητική προσπάθεια να εμφανιστεί η ΕΕ με «φιλεργατικό προσωπείο», ενώ κυριαρχεί η εργασιακή ζούγκλα με βάση τους αντεργατικούς νόμους και κατευθύνσεις, που από κοινού επεξεργάζονται και εφαρμόζουν η ΕΕ και όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Ο νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ ενσωματώνει πιστά την Οδηγία, η οποία αναγορεύει σε ευρωενωσιακό «κεκτημένο» να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός με κυβερνητική απόφαση και όχι από Συλλογικές Συμβάσεις, όπως ισχύει στα 21 από τα 27 κράτη - μέλη, ενώ σε 14 από αυτά είναι κάτω από 1.000 ευρώ, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η Οδηγία, που παρουσιάζεται ψευδεπίγραφα ως μέσο «ενίσχυσης της συλλογικής διαπραγμάτευσης» δεν θεσπίζει καμία υποχρέωση κατάρτισης ΣΣΕ, ούτε για τα κράτη - μέλη ούτε για τους εργοδότες. Η μόνη… «υποχρέωση» που θέτει είναι να καταστρώνουν οι κυβερνήσεις «σχέδια δράσης», δηλαδή σχέδια «στα χαρτιά» χωρίς καμία δέσμευση. Άλλωστε η Οδηγία ρητά ορίζει ότι: «Καμία διάταξη της παρούσας οδηγίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι επιβάλλει υποχρέωση (…) σε κανένα κράτος μέλος να καταστήσει καθολική εφαρμόσιμη κάθε συλλογική σύμβαση».

Με την Οδηγία σε πλήρη ισχύ η ζοφερή πραγματικότητα είναι ότι στην Ελλάδα λιγότερο από το 25% των εργαζομένων καλύπτονται από ΣΣΕ. Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την κυβέρνηση, που με βάση τις κατευθύνσεις της Οδηγίας και το ν. 5163/2024 τον προσάρμοσε στα 880 ευρώ μεικτά, δηλαδή «αύξηση» μόλις 1,1 ευρώ την ημέρα, που έχει ήδη εξανεμιστεί από τις υπέρογκες αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια, ενοίκια, είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Με βάση τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Στο γεγονός ότι ο ν. 5163/2024 της κυβέρνησης, που ενσωματώνει πλήρως την Οδηγία 2022/2041, οδήγησε σε κατώτατους μισθούς φτώχειας και ταυτόχρονα ενίσχυσε την εργοδοτική αυθαιρεσία και τον οργανωμένο σχεδιασμό της μεγάλης εργοδοσίας να αρνείται την υπογραφή ΣΣΕ ή να αποφεύγει τη δέσμευσή της από υπάρχουσες ΣΣΕ, με διάφορες μεθοδεύσεις (όπως πχ η άρνηση συγκρότησης εργοδοτικών οργανώσεων ή ένταξης τους σε εργοδοτικές οργανώσεις κ.ά.);

- Στο γεγονός ότι "η κάλυψη του 80% των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις" που επιδιώκει δήθεν η Οδηγία δεν αποτελεί δεσμευτικό στόχο, αφού δεν κατοχυρώνει την υποχρεωτική καθολικότητα των ΣΣΕ, δεν υποχρεώνει τους εργοδότες να υπογράφουν και να εφαρμόζουν ΣΣΕ, δεν παρέχει κανένα μηχανισμό ελέγχου ή κυρώσεων για όσες χώρες ή επιχειρήσεις παραβιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως μεταξύ άλλων οι συλλογικές διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες;».