Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της Υγείας που επιβάλλει η κυβέρνηση, η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας βρίσκεται σε μεγάλη δυσχέρεια. Η κατάσταση που επικρατεί πλέον είναι απαράδεκτη, απάνθρωπη, αλλά και επικίνδυνη για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι ακόμα και από το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου μόλις το 45% των οργανικών θέσεων των γιατρών καλύπτεται από μόνιμο προσωπικό.
Υπάρχουν πολλοί γιατροί και νοσηλευτές οι οποίοι έρχονται με αυτοθυσία ακόμα και άρρωστοι και δουλεύουν, γιατί αλλιώς δεν βγαίνουν οι βάρδιες.
Υπάρχουν τμήματα, όπως το τμήμα επειγόντων περιστατικών, όπου ασθενείς νοσηλεύονται για μέρες στη βραχεία νοσηλεία μέχρι να εφημερεύσει γιατρός της κατάλληλης ειδικότητας, που θα πάρει την απόφαση για την εισαγωγή τους σε κλινική ή την αγωγή σε κατάλληλη θεραπεία. Υπάρχουν ασθενείς με πνευμονολογικά προβλήματα, κυρίως ηλικιωμένοι, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς “ομηρίας”, αφού στο νοσοκομείο υπάρχει μόνο ένας πνευμονολόγος, που διατηρεί την ύπαρξη της πνευμονολογικής κλινικής, και 2 πνευμονολόγοι στη μονάδα εντατικής θεραπείας που προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες της υποτιθέμενης πνευμονολογικής κλινικής.
Το ελλειμματικό από ιατρικό προσωπικό τμήμα επειγόντων περιστατικών αποψιλώνεται ακόμα περισσότερο μετά από μετακίνηση ειδικευμένου ιατρού σε όμορο νοσοκομείο για εκπαίδευση χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη αντικατάστασης από την Διοίκηση. Πνευμονολογική και παιδιατρική είναι κλινικές που αποτελούν μοναδικό φαινόμενο μιας και παραμένουν ενεργές μόνο με 1 ή 2 γιατρούς ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε μια περίοδο έξαρσης βαρέων αναπνευστικών λοιμώξεων.
Το ακτινολογικό-ακτινοδιαγνωστικό με υπερβολικό φόρτο εργασίας ανταπεξέρχεται στα καθήκοντα ανεπαρκώς με τεχνολόγους σε εξόντωση χωρίς ρεπό και κανονικές άδειες.
Σε νευραλγικής φύσεως τμήμα, όπως το παθολογοανατομικό, πολλά περιστατικά υψηλής προτεραιότητας (καρκινοπάθειες κ.α.) λιμνάζουν στο εργαστήριο για μήνες λόγω έλλειψης του απαραίτητου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού (1 γιατρός).
Η περιβόητη επένδυση των 14 εκατ.ευρώ για το ογκολογικό-θεραπευτικό τμήμα εγείρει σημαντικά ερωτήματα για την στελέχωση του τη στιγμή που το υπάρχον ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου λειτουργεί με μια επιμελήτρια Α’ για 1000 ογκολογικούς ασθενείς. Άραγε τι επιστημονικά ποιοτική ιατρική υπηρεσία σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα μπορεί κάποιος να πάρει από έναν γιατρό με 1000 ασθενείς και όταν μάλιστα αυτός ο γιατρός υποχρεώνεται να καλύψει κενά του παθολογικού τομέα.
Απαιτείται άμεσα η στελέχωση του Νοσοκομείου Λαμίας με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό στα ΤΕΠ, στην πνευμονολογική και παιδιατρική κλινική, που είναι πριν το κλείσιμο αλλά και σε όλες τις άλλες που είναι επίσης υποστελεχωμένες, όπως η ουρολογική, η παθολογική κ.λ.π, τα εργαστήρια, αλλά και το ογκολογικό και το παθολογοανατομικό τμήμα.
Με βάση όλα τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
- Να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να εξυπηρετούνται πλήρως οι ανάγκες των ασθενών.
- Να αυξηθεί η χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Λαμίας, ώστε να εξασφαλιστεί η άρτια λειτουργία του νοσοκομείου, η αναβάθμιση των κλινικών και των υποδομών και η κάλυψη όλων των αναγκών.

Οι Βουλευτές
Μαρίνος Γιώργος
Παφίλης Θανάσης
Λαμπρούλης Γιώργος
Παπαναστάσης Νίκος
Μεταξάς Βασίλης