Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Η πολιτική σας είναι η ενίσχυση της φορολεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων και η επέκταση της φοροαπαλλαγής για το μεγάλο κεφάλαιο.

Κι εσείς, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, που σας έπιασε τώρα τάχατες ο πόνος, είχατε μειώσει η φορολογία του κεφαλαίου, φτάνοντας μάλιστα να μειώσετε ακόμη και τους φόρους στα διανεμόμενα κέρδη. Σας το υπενθυμίζουμε γιατί κάνετε πως το έχετε ξεχάσει.

Και φυσικά, τώρα έρχεται η ΝΔ να επεκτείνει αυτή τη στρατηγική. Και σας κάνουμε και μια πρόβλεψη.

Αυτή η πολιτική θα απογειωθεί το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο και της λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Γιατί η συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης –μέσω αυτού του περιβόητου κοινού δανεισμού– θα συνοδευτεί με ενιαίους φόρους για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Είτε ονομάζεται ψηφιακός φόρος, είτε πράσινος φόρος, είτε φόρος covid, είτε όπως αλλιώς σκαρφιστούν να τον ονομάσουν οι φωστήρες των Βρυξελλών, η ουσία παραμένει η ίδια:

Η μετακύλιση των ζημιών, της νέας κρίσης και των βαρών της, στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Τι άλλα “δώρα” -εντός πολλών εισαγωγικών- περιέχει αυτό το περίφημο πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης;

- Την αποπληρωμή από το λαό των νέων δανείων ύψους 12,5 δισ. ευρώ, που έρχονται να προστεθούν στον ήδη υπέρογκο δανεισμό της Ελλάδας.

- Την κατεδάφιση, όσων ασφαλιστικών δικαιωμάτων είχαν απομείνει, με την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης και του αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος, που μετατρέπει την επικουρική σύνταξη σε «ατομικό επενδυτικό προϊόν», σύμφωνα και με το σχέδιο της «Επιτροπής Πισσαρίδη», το οποίο θα αποτελέσει τη βάση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

- Περιέχει επίσης, την επέκταση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων και της χρηματοδότησης των εργοδοτών, στο όνομα της «στήριξης της απασχόλησης».

- Την παροχή κινήτρων αύξησης του μεγέθους ορισμένων «βιώσιμων επιχειρήσεων», που θα αυξήσει την πίεση και τα λουκέτα για πολλές μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.

- Την επιτάχυνση της εξάλειψης των λιγνιτικών σταθμών, που αυξάνει την ανεργία, ακυρώνει την αξιοποίηση εγχώριων πηγών Ενέργειας και οδηγεί σε σπατάλη Ενέργειας με την αύξηση της χρήσης του εισαγόμενου φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

Όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν στις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης που ήδη πληρώνει ο λαός με την έκρηξη της ανεργίας, την επέκταση της μερικής απασχόλησης, τη μείωση των μισθών, την εντατικοποίηση, την υπονόμευση του ελεύθερου χρόνου στους εργαζόμενους με τηλεργασία.

Και καμία ανάλυση ή πρόβλεψη – ακόμη και οι δικές σας- δεν εκτιμά επιστροφή στο προ κρίσης επίπεδο μέσα στο 2021. Σταματήστε λοιπόν να ωραιοποιείτε την κατάσταση να πανηγυρίζετε, όπως έκαναν οι προκάτοχοί σας του ΣΥΡΙΖΑ, κάθε φορά που επέστρεφαν από μια Σύνοδο Κορυφής.

Το παρόν και το μέλλον για το ελληνικό λαό και για τους λαούς όλης της Ευρώπης, προδιαγράφεται μαύρο, αν δεν αντιδράσουν, αν δε βγουν στο προσκήνιο για να καθορίζουν οι ίδιοι τις εξελίξεις.

Και όλα αυτά τα ζοφερά που προβλέπουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, θωρακίζονται με νέους ενιαίους μηχανισμούς εποπτείας, δηλαδή με μνημόνια διαρκείας, ακόμη κι αν τυπικά δεν ονομαστούν έτσι.

Εκτός από τα «ευρωπαϊκά εξάμηνα», εκτός από τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις και τις εγκρίσεις δόσεων από το Γιούρογκρουπ, εκτός από την εποπτεία της Κομισιόν για τη σωστή απορρόφηση του ΕΣΠΑ, θα προστεθεί ένας ακόμη μηχανισμός διαρκούς «αξιολόγησης» του προγράμματος μεταρρυθμίσεων των αναδιαρθρώσεων που θα υποβάλει τον Οκτώβρη η κυβέρνηση με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Κι αυτός θα αποφασίσει αν θα αποδεσμεύονται ή αν θα παγώνουν τα κονδύλια των περιβόητων επιδοτήσεων.

Φυσικά, εσείς δεν περιμένετε την ενεργοποίηση του μηχανισμού, αφού αυτές οι αναδιαρθρώσεις είναι ήδη στην ατζέντα του εγχώριου κεφαλαίου, του ΣΕΒ, των Τραπεζιτών κ.ο.κ. Ωστόσο αυτός ο μηχανισμός θα αξιοποιείται και πάλι ως μπαμπούλας απέναντι στο λαό, για να αποδέχεται τα νέα μέτρα σφαγής του.

Είναι συνεπώς βαθιά αποπροσανατολιστική η αντιπαράθεση που επικεντρώνει στο ύψος του ταμείου ή του πακέτου που αναλογεί στην Ελλάδα, δηλαδή, αυτά τα 32 δίσ, 19,5 δις σε επιχορηγήσεις και 12,5 δίς σε δάνεια.

Το κρίσιμο είναι το πού θα κατευθυνθούν αυτά τα ποσά, αλλά και με τι όρους θα δοθούν. Και οι ωφελημένοι θα είναι πάλι οι μεγάλοι όμιλοι, ειδικά αυτοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψηφιακής και πράσινης οικονομίας.

Όπως επίσης είναι κάλπικη η αντιπαράθεση μεταξύ Βόρειων “φειδωλών” και Νότιων “γαλαντόμων”. Κανένα από αυτά τα δύο στρατόπεδα κρατών δεν νοιάζεται για τα συμφέροντα των λαών, ούτε καν των δικών τους λαών. Και όσοι είχαν κι έχουν κάνει σημαία τους, τη Συμμαχία των χωρών του Νότου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας μάλιστα μια άσφαιρη κριτική στις αποφάσεις της Συνόδου, προσγειώνονται μάλλον απότομα .

Αρκεί να δει κανείς τις δηλώσεις των κυβερνήσεων των χωρών του Νότου:

Σάντσεθ Ισπανία:

«Μια από τις πιο λαμπερές σελίδες στην ευρωπαϊκή ιστορία έχει γραφτεί. Είναι ένα πραγματικό σχέδιο Μάρσαλ. Σήμερα όλοι οι Ευρωπαίοι κερδίζουν και η Ευρωπαϊκή Ένωση βγαίνει πολύ ισχυρότερη».

Κόντε Ιταλία

«Η ΕΕ συμφώνησε σε ένα «φιλόδοξο» ταμείο ανάκαμψης που θα επιτρέψει στις χώρες μέλη να αντιμετωπίσουν την κρίση από την COVID-19».


Μακρόν – Γαλλία

“Η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το σχέδιο ανάκαμψης είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση η σημαντικότερη στιγμή μετά τη δημιουργία του ευρώ”.

Να οι περίφημοι σύμμαχοι του Νότου! Mερικοί από τους οποίους, είναι και στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανήκουν δηλαδή στην ευρύτερη σοσιαλδημοκρατική οικογένεια.

Τι λένε όλοι αυτοί; Ότι λέει και ο κ. Μητσοτάκης στην Ελλάδα!

Πανηγυρίζουν δηλαδή για έναν μηχανισμό που αποτελεί μια ακόμη θηλιά στο λαιμό των ευρωπαϊκών λαών, οι οποίοι μετά την πανδημία, μετά τις τραγικές ελλείψεις στα δημόσια συστήματα υγείας, μετά την ανεργία, καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα μιας ακόμη κρίσης.

Και τι αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω ;

Αυτό που μόνο το ΚΚΕ λέει και για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται. Ότι η ΕΕ είναι μια αντιδραστική συμμαχία. Ότι αυτά τα κράτη δεν έχουν κοινά συμφέροντα, αντίθετα μεγαλώνει η ψαλίδα ανάμεσα σε μονοπώλια της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας. Ότι οι συμβιβασμοί μεταξύ τους είναι προσωρινοί κι εύθραυστοι, ότι δεν αναιρούν τις μεγάλες τους αντιθέσεις. Αλλά και ότι το μόνιμο θύμα αυτών των συμβιβασμών είναι οι εργαζόμενοι κι οι λαοί της Ευρώπης.

Αυτό συνέβη και τώρα.

Η Γαλλία βρήκε την ευκαιρία να πιέσει για κοινό δανεισμό της ΕΕ. Η Γερμανία προσάρμοσε τις θέσεις της, γιατί ένας νέος κλονισμός στη συνοχή της Ευρωζώνης και της ΕΕ της ενιαίας αγοράς και του ευρώ, θα επιδρούσε άμεσα αρνητικά στην οικονομική της ισχύ και στις εξαγωγές της.

Η δε συμμαχία των «φειδωλών κρατών», διασφάλισε σημαντική μείωση των εισφορών τους στον «προϋπολογισμό της ΕΕ» και δυνατότητα να φρενάρουν τις διαδικασίες εκταμίευσης κρατών - μελών, όταν δεν τηρούνται προϋποθέσεις και χρονοδιαγράμματα.

Θα αντέξει αυτός ο συμβιβασμός; Είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Αφενός, γιατί η αντοχή της Γερμανίας να επωμιστεί το κύριο βάρος του κοινού δανεισμού της ΕΕ δεν είναι απεριόριστη. Αφετέρου, δεν είναι απεριόριστη και η δυνατότητα μεγάλων υπερχρεωμένων κρατών, όπως η Ιταλία, να σηκώσουν το βάρος νέων δανείων και της επιδείνωσης των όρων ανταγωνισμού στο εσωτερικό της ΕΕ.

Χώρια που το βασικό πρόβλημα, δηλαδή η αύξηση του μεγέθους υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, παραμένει, και η μεγάλη κοινοτική παρέμβαση μπορεί, στην καλύτερη περίπτωση, να μεταθέσει την εκδήλωση μιας νέας, βαθύτερης καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρώπη στα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, είναι γεγονός, ότι η απόφαση της ΕΕ να προχωρήσει για πρώτη φορά σε κοινό δανεισμό για να δώσει επιδοτήσεις σε κράτη - μέλη αποτελεί βήμα προς την κατεύθυνση εμβάθυνσης της ενοποίησης της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για πορεία σε αντιδραστική κατεύθυνση, γιατί εμβάθυνση της ενοποίησης στην ΕΕ σημαίνει, ενίσχυση των ενιαίων μηχανισμών για την εφαρμογή ενιαίων αντιδραστικών αντιλαϊκών κατευθύνσεων σε βάρος των λαών.

Να γιατί, οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν μπορούν να έχουν καμία προσδοκία αλλά απαιτείται να βρεθούν σε θέσεις μάχης για να αποκρούσουν, να συγκρουστούν με την στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών τους, έτσι ώστε να μην πληρώσουν ξανά τα σπασμένα της νέας κρίσης.

Κυρίες και κύριοι,

Φυσικά, η ωραιοποίηση και ο αποπροσανατολισμός, τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και από τα άλλα κόμματα, δεν εξαντλείται στις αποφάσεις της Συνόδου.

Επεκτείνεται και σε άλλα θέματα, όπως στην εξωτερική πολιτική και τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπου όλοι σας, έχετε εναποθέσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την προοπτική της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, στα παζάρια των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας.

Σε όλους αυτούς δηλαδή, που έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα και έχουν φέρει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στα πρόθυρα μιας γενικευμένης ανάφλεξης, με φόντο την καταλήστευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.

Αφού πρώτα παραδώσατε από κοινού όλη τη χώρα για αμερικανονατοικές βάσεις και αφού ξοδεύετε, 4 δις κάθε χρόνο για στρατιωτικές δαπάνες, άσχετες με την άμυνα της χώρας. Κι ύστερα τσακώνεστε για ζητήματα δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας.

Εμείς σας το ξαναλέμε. Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτήν την πολιτική, ούτε είμαστε μέρος της ευρωΝΑΤΟϊκής “ομοψυχίας” σας. Στο μόνο που έχουμε εμπιστοσύνη είναι στη δυνατότητα και το δικαίωμα του λαού να εγγυηθεί τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, να οικοδομήσει σχέσεις φιλίας κι αλληλεγγύης με τους άλλους λαούς που θέλουν όλοι να ζήσουν ειρηνικά.

Η κοινή ανακοίνωση του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας είναι μια σημαντική συμβολή σε αυτή την κατεύθυνση. Θα σας καλούσα να τη διαβάσετε όλοι γιατί οι φίλοι σας, οι συνεργάτες σας και οι οικογένειές σας στην Τουρκία, εννοώ την αντιπολίτευση, ούτε ένας δεν μίλησε για όλα αυτά τα ζητήματα σε σωστή και υπέρ των λαών κατεύθυνση. Έχουμε ακράδαντη πίστη ότι όλα αυτά μπορούν να τα καταφέρουν οι λαοί, αν απαλλαγούν από ντόπιους και ξένους δυνάστες.

Κύριοι της κυβέρνησης,

Το σχέδιο νόμου επιβεβαιώνει το ταξικό αντιλαϊκό πρόσημο της πολιτικής σας και στον τομέα της φορολογίας. Από τη μία, νέες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές και το μεγάλο κεφάλαιο γενικότερα. Νέες φοροαπαλλαγές για τα οικονομικά παράσιτα της κοινωνίας, τους μεγαλομετόχους των ομίλων και για όσους “μεταφέρουν φορολογική έδρα στην Ελλάδα”.

Και την ίδια στιγμή, που ο ελληνικός λαός υποφέρει από την νέα κρίση, δεν προβλέπετε, παρά μόνο μια προσωρινή διευκόλυνση για φέτος, που τελικά απλά μεταθέτει τα βάρη για την επόμενη χρονιά με την μείωση της προκαταβολής φόρου για κάποιους αυτοαπασχολούμενους μικρούς επιχειρηματίες.

Η πολιτική σας είναι προκλητική, αλλά ακόμα πιο προκλητική είναι η προσπάθεια σας να εμφανίσετε το σχέδιο νόμου σαν να φέρνει φοροαπαλλαγές για το λαό στο σύνολό του.

Και είναι προκλητικό, γιατί την ίδια ώρα που μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι μικροεπιχειρηματίες καταβάλουν, με άμεσους και έμμεσους φόρους, πάνω απ’ το 90% των κρατικών εσόδων, και το μεγάλο κεφάλαιο καταβάλει λιγότερο απ’ το 5%, φέρνετε νέες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, για τους μεγαλομετόχους των ομίλων.

Είναι προκλητικό να προσθέσετε και άλλες φοροαπαλλαγές, ειδικά στον τομέα της κρουαζιέρας.

Τι αποδεικνύει το άρθρο 10 του σχεδίου νόμου που φέρνετε; Πως οι περιβόητες επενδύσεις στην κρουαζιέρα θα είναι παντελώς αφορολόγητες και πως ο “κρατικός κορβανάς” δεν θα ωφεληθεί καθόλου.

Εξίσου προκλητικές είναι οι ρυθμίσεις για την φορολογία των μετοχών και της κινητής περιουσίας γενικότερα. Τι προτείνετε; Με απλά λόγια, πως οι μετοχές των Ελλήνων που είναι “κάτοικοι εξωτερικού” έχουν φοροασυλία.

Μάλιστα, έχετε το θράσος, να μιλάτε για “διασφάλιση της φορολογικής βάσης” της χώρας, στο ίδιο σχέδιο νόμου. Αλήθεια, πώς ακριβώς μπορεί να διασφαλιστεί το πού παράγεται το εισόδημα, όταν δεκάδες μεγάλες εταιρίες που παράγουν στην Ελλάδα, έχουν πια φορολογική έδρα στο εξωτερικό;

Ποιον νομίζετε πως μπορείτε να κοροϊδέψετε;

Στόχος σας είναι να μετατρέψετε, την Ελλάδα, σε φορολογικό παράδεισο για λίγους, για το μεγάλο κεφάλαιο και το εγχώριο και το διεθνές οικονομικό τζετ σετ σε βάρος των εργαζόμενων.

Πλανάστε πλάνην οικτράν, αν νομίζετε πως θα κοροϊδέψετε τον ελληνικό λαό με την μείωση της προκαταβολής που προωθείτε για τους αυτοαπασχολούμενους μικροεπιχειρηματίες.

Έχετε πάρει “δανεικά” απ’ τους αυτοαπασχολούμενους και όχι μόνο δεν τα επιστρέφετε στο σύνολό τους, αλλά λέτε απλά, πως το αναγκαστικό δάνειο θα είναι λίγο μικρότερο φέτος.

Τι ακριβώς θέλετε; Να σας δώσουμε και συγχαρητήρια; Άλλωστε, το κάνετε σχεδόν υποχρεωτικά.

Τα πραγματικά εισοδήματα φέτος, είναι μέχρι και 50% μειωμένα και μια προκαταβολή υπολογισμένη με βάση τα περσινά εισοδήματα θα προέκυπτε να είναι σχεδόν διπλάσια απ’ τον φόρο που θα προκύψει του χρόνου. Ουσιαστικά, κάνετε την “ανάγκη φιλοτιμία”, γιατί οι αυτοαπασχολούμενοι χειμάζονται απ’ την κρίση και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κρατική φοροληστεία.

Στη πραγματικότητα, δεν προβλέπεται καμία ουσιαστική φοροελάφρυνση για τα εργατικά λαϊκά στρώματα που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, λόγω της πολιτικής σας. Της ίδιας πολιτικής που ακολουθούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση, και λόγω της κρίσης.

Ενώ από την άλλη, το χιλιοδιαφημιζόμενο πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” που φέρνετε, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια προσπάθεια χρηματοδότησης των τραπεζών ώστε να μην δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια.

Πραγματικός στόχος σας είναι να μπορούν οι τράπεζες να δανειστούν απ’ τις ευρωπαϊκές αγορές και να μην αλλοιωθεί περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό τους.

Και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, δεν διστάζετε να αναλάβετε, ως κράτος, ένα  κομμάτι των ενήμερων δανείων για φέτος.

Όμως το πρόγραμμα σας πετάει εκτός, εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που δεν εμπίπτουν στα κριτήρια. Και κυρίως, στην ίδια ρότα με όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις, ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύει στην “κουλτούρα πληρωμών”, στο να “στραγγίξει” τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, με οτιδήποτε μπορούν να αποπληρώσουν και να ανοίξει το δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς.

Και από αυτήν την άποψη είναι εξαιρετικά σημαντική η πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ «για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από την υπερχρέωση στην Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τους ΟΤΑ και στις Τράπεζες», προβλέποντας την δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών.

Τα μέτρα αυτά είναι επιτακτικά αναγκαία, δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών πνίγεται κυριολεκτικά στα χρέη, τα οποία δεν μπορεί να αποπληρώσει, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους, κυριολεκτικά σε απόγνωση.

Όπως επίσης, και οι τροπολογίες που κατέθεσε στο παρόν νομοσχέδιο το ΚΚΕ για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος. Δύο διεκδικήσεις που δεν τις ξεχνάμε, όπως έκαναν άλλα κόμματα στο παρελθόν.

Σήμερα είναι ακόμη πιο επίκαιρες προκειμένου να υπάρχει ουσιαστική ανακούφιση εργαζομένων, λαϊκών οικογενειών, αυταπασχολουμένων, ενόψει και των τεράστιων βαρών και συνεπειών που καλούνται να πληρώσουν εξαιτίας της πανδημίας.

Τέτοιες τροπολογίες, τέτοιους νόμους, τέτοιες προτάσεις νόμου έπρεπε να φέρνετε όλοι σας εδώ και έπρεπε όλοι σας να ψηφίζετε, και όχι αυτό το σημερινό νομοσχέδιο. Για τα πρακτικά, να σας καταθέσω την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, την οποία έπρεπε να συζητάμε γιατί αυτή ανακουφίζει πραγματικά τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επιχειρηματίες, τους αγρότες, τον ελληνικό λαό.

Να είστε σίγουροι θα ότι μας βρείτε στους δρόμους του αγώνα, μαζί με τον ελληνικό λαό για την υπεράσπιση των συμφερόντων του.

Σας ευχαριστώ.