Η διεύθυνση του GRAND HYATT ATHENS του ομίλου Δασκαλαντωνάκη, σε συνεργασία με τα εργολαβικά – δουλεμπορικά γραφεία SCLEAN MIKE και AKTIV CLEANING SERVISES απέλυσε παραμονές Χριστουγέννων εργαζόμενους που διεκδίκησαν τα αυτονόητα δικαιώματα τους όπως: να πληρώνονται με την συλλογική σύμβαση εργασίας, να παίρνουν απόδειξη πληρωμής, να πληρώνονται υπερωρίες, επιδόματα. Εργαζόμενες γυναίκες στην πλειοψηφία τους, που απασχολούνταν στο ξενοδοχείο μέσω αυτών των εταιρειών, προσπαθώντας να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας σε όποιον εργαζόμενο διεκδικεί τα δικαιώματά του ή έρχεται σε επαφή με το Συνδικάτο του, αφού ανάμεσα στους απολυμένους είναι και εκλεγμένη συνδικαλίστρια μέλος της διοίκησης. Ένα από τα μεγαλύτερα και εμβληματικά ξενοδοχεία της Αθήνας με πάνω από 500 δωμάτια, όπου στους ορόφους του απασχολεί κάτω από 10 εργαζόμενες καμαριέρες με απευθείας σύμβαση και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είναι μέσω εργολαβίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο τμήμα της λάντζας δεν υπάρχει εργαζόμενος του ξενοδοχείου παρά μόνο εργολαβικοί. Σα να μην έφτανε αυτό, επιδίωξε να αποτρέψει ακόμα και με παρουσία της αστυνομίας εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων να κάνουν μια απλή ενημέρωση στον χώρο του ξενοδοχείου και να μοιράσουν ανακοινώσεις του Συνδικάτου.
Είναι πολλαπλές οι περιπτώσεις που εργαζόμενοι από τέτοιες εταιρείες δεν μπορούν όχι μόνο να συνδικαλιστούν, αλλά ούτε να διεκδικήσουν στοιχειώδη εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που δεν έχουν την ελάχιστη δυνατότητα να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες δουλειάς, για την υγεία και την ασφάλειά τους στο χώρο εργασίας.
Αυτές οι πρακτικές κρύβονται πίσω από τα «μεγάλα ονόματα», τις μεγάλες επενδύσεις και τα τεράστια κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, για να συντελείται κάθε χρονιά ένα ακόμη «τουριστικό θαύμα» στις πλάτες των εργαζομένων. Πρακτικές που αξιοποιούν το νομικό καθεστώς που επέβαλαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις για να λειτουργούν εκατοντάδες σύγχρονοι δουλέμποροι και να εμπορεύονται τον ιδρώτα και τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων και στην ουσία να απαλλάσσονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του τουρισμού από την διασφάλιση και την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι/ες χωρίς καθυστερήσεις.
- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, να πραγματοποιηθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, όπως για την έγκαιρη και σύννομη καταβολή της μισθοδοσίας, για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, έτσι ώστε να σταματήσουν οι παρανομίες των εργολάβων,
- Να σταματήσουν τα εργολαβικά – δουλεμπορικά γραφεία και οι εργαζόμενοι να προσληφθούν απευθείας στο ξενοδοχείο εφόσον αντικειμενικά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
- Να σταματήσει κάθε είδους αυθαιρεσία από την πλευρά της εργοδοσίας και να εφαρμόζεται για όλους τους εργαζόμενους στο ακέραιο η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων που έχει κηρυχθεί υποχρεωτική για όλη τη χώρα και όλα τα ξενοδοχεία.

Οι Βουλευτές
Κατσώτης Χρήστος
Παφίλης Θανάσης
Αμπατιέλος Νίκος
Γκιόκας Γιάννης
Δάγκα Βιβή
Διγενή Σεμίνα
Κανέλλη Λιάνα
Κτενά Αφροδίτη
Μανωλάκου Διαμάντω
Τσοκάνης Χρήστος