Έναν χρόνο από τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι τα προβλήματα για τον λαό παραμένουν και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ακόμα περιμένουν τόσο τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις, που δήθεν θα καταβάλλονταν άμεσα, όσο και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων σπιτιών, περιουσιών και υποδομών.

Στα πλαίσια αυτής της αντιλαϊκής διαχείρισης των επιπτώσεων του σεισμού εντάσσεται και η σοβαρή υποστελέχωση του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.) Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης και του Γραφείου στο Αρκαλοχώρι. Πραγματικότητα, που έχει ως συνέπεια σοβαρές καθυστερήσεις στον έλεγχο των φακέλων των πληγέντων.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία (T.Α.Ε.Φ.Κ.) που λειτουργεί στο Αρκαλοχώρι, από το συμβάν του σεισμού και μετέπειτα, είναι απολύτως υποστελεχωμένη με ελάχιστους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, κακοπληρωμένους, χωρίς τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό, κτλ. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στη στελέχωση του Δήμου Μινώα με μηχανικούς, το Αυτοτελές Τμήμα Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου στελεχώνεται με μόνο ένα (1) μηχανικό και με δύο (2) ακόμη διοικητικούς υπαλλήλους.

Επιπλέον, ζήτημα προκύπτει με τη διασφάλιση της εργασίας συνολικά των εργαζόμενων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών σε όλη τη χώρα. Εργαζόμενοι που διαθέτουν πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση, αλλά σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την ανακύκλωση της ανεργίας που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις, βρίσκονται στην εργασιακή ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Οι εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού για παράταση των συμβάσεων μετά τις 31-10-2022 και την έκδοση προκήρυξης για μόνιμο προσωπικό που θα αντιστοιχεί στον αριθμό των υφιστάμενων θέσεων δε λύνουν το πρόβλημα της σοβαρής υποστελέχωσης των υπηρεσιών αποκατάστασης των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, με βάση τον τεράστιο όγκο εργασίας, ούτε απαντούν στην εργασιακή αβεβαιότητα των εργαζόμενων.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

- Να αντιμετωπιστεί άμεσα η σοβαρή υποστελέχωση του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.) ΠΕ Ηρακλείου Κρήτης και του Γραφείου στο Αρκαλοχώρι, με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να μπορούν να προσφέρουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους.

- Να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις των ΙΔΟΧ συμβασιούχων εργαζόμενων στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την αποκατάσταση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και να μη γίνει καμία απόλυση.

 

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κατσώτης Χρήστος

Μανωλάκου Διαμάντω

Κομνηνάκα Μαρία