Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Δυτικής Αττικής είναι δραματική με τις συνθήκες στο κτίριο, τις γενικότερες ελλείψεις, την ακαταλληλότητα και την ταυτόχρονη έλλειψη χώρων να θέτουν σοβαρά εμπόδια στη σωστή, ολοκληρωμένη, έγκαιρη και με επιστημονικούς όρους πραγματοποίηση του σύνθετου έργου των εργαζομένων σε αυτό.
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την ακαταλληλότητα χώρου, οι αίθουσες αξιολόγησης δεν έχουν εξαερισμό, ο κοινός χώρος εργασίας δεν έχει φυσικό φωτισμό, λείπει στην κυριολεξία το οξυγόνο. Υπάρχει σημαντική έλλειψη χώρου, με τις 7 αίθουσες να χρησιμοποιούνται για τις αξιολογήσεις και να μένει μόλις ένας κοινός χώρος για να στεγάσει τους 42 εργαζόμενους. Οι αίθουσες μεταξύ τους χωρίζονται με γυψοσανίδες, επισφραγίζοντας όχι μόνο την αθλιότητα των συνθηκών εργασίας αλλά και θέτοντας ζητήματα επιστημονικής δεοντολογίας, με την άρση διασφάλισης του απορρήτου ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Δεν υπάρχει χώρος αναμονής για γονείς, με αποτέλεσμα όλες οι σημαντικές διαδικασίες, συμπλήρωση των αιτήσεων και αναμονή να πραγματοποιούνται σε έναν διάδρομο, στην κυριολεξία στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον. Σε αυτή την απαράδεκτη συνθήκη, συμπληρώνεται η εικόνα εγκατάλειψης με τα προβλήματα που παρατηρούνται σε ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, με τους χώρους να πλημμυρίζουν τακτικά, και να ελλοχεύει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.
Πλάι σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση έρχεται να προστεθεί η ολιγωρία του Υπουργείου Παιδείας, με τις ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό, σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι, με μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόσληψή τους, και την απουσία συνέχειας στην παρακολούθηση των μαθητών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα, συνολικά για την κυβέρνηση η εξασφάλιση σύγχρονων όρων για την αναβαθμισμένη επιστημονική άσκηση του έργου τους, σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως είναι η αξιολόγηση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρίες.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:
- Άμεσα να επιλυθούν τα προβλήματα επικινδυνότητας στη λειτουργία του κτιρίου και να μετεγκατασταθεί άμεσα σε κατάλληλο χώρο, με την ταυτόχρονη έναρξη της διαδικασίας ανέγερσης νέου σύγχρονου κτιρίου.
- Να ιδρυθεί δεύτερο ΚΕΔΑΣΥ στη Δυτική Αττική, προκειμένου να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού, καθώς το μοναδικό που υπάρχει καλύπτει μια τεράστια γεωγραφική έκταση.
Ο Βουλευτής
Τσοκάνης Χρήστος