21 Μαϊ 2020
ΑγρότεςΒουλή

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Μεγάλες θα είναι οι απώλειες για την παραγωγή και για το εισόδημα των σταφιδοκαλλιεργητών αλλά και αμπελουργών της Ηλείας, ιδιαίτερα σε περιοχές του Δήμου Πύργου (πρώην Δήμων Ιάρδανου, Ωλένης και Βώλακος), από το πρόβλημα της καχεξίας - ξήρανσης στους αμπελώνες της Κορινθιακής σταφίδας. Η ασθένεια εμποδίζει τη βλάστηση και σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε ξήρανση των κλημάτων, λόγω μυκητολογικών εξάρσεων, όπως είχε εκτιμήσει το 2017 το κέντρο φυτοπροστασίας Πάτρας.

Για δεύτερη φορά οι καλλιεργητές αμπελιού και κορινθιακής σταφίδας, έρχονται αντιμέτωποι με την έξαρση αυτής της ασθένειας. Το 2017 που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα η παραγωγή μειώθηκε πάνω από το 60% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Από τότε δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, αν και το είχαμε ως κόμμα επισημάνει με ερώτηση στην τότε κυβέρνηση.

Σε συνδυασμό με την γενικότερη επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης οι σταφιδοκαλλιεργητές και αμπελουργοί βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας ότι για άλλη μια καλλιεργητική χρονιά θα έχουν ελάχιστο εισόδημα παρά τα αυξημένα έξοδα καλλιέργειας στα οποία έχουν προβεί μέχρι σήμερα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για: 

  • Να γίνει εκτίμηση της κατάστασης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και φορείς ώστε να αντιμετωπισθεί το παραπάνω φαινόμενο της ξήρανσης των κλημάτων;
  • Να καλυφθεί με ευθύνη του κράτους η απώλεια εισοδήματος όλων των παραγωγών που επλήγησαν από την καχεξία;
  • Την οικονομική ενίσχυση των αγροτών ώστε να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και σε επαναφυτεύσεις των φυτειών που έχουν καταστραφεί με χρήση πιστοποιημένου με την ευθύνη του κράτους πολλαπλασιαστικού υλικού.

 


Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος