20 Απρ 2021
ΑθλητισμόςΒουλή


Το σύνολο σχεδόν των ολυμπιακών έργων και αθλητικών εγκαταστάσεων στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού σήμερα δεν εξυπηρετούν τις χρήσεις και το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν. Άλλα υπολειτουργούν, άλλα παραμένουν κενά “κουφάρια” που απαξιώνονται και άλλα εντάσσονται στα σχέδια επενδυτών που θα τα εκμεταλλευτούν αλλάζοντας τον χαρακτήρα τους.

  •  Η Ολυμπιακή μαρίνα Αγ . Κοσμά

Τραγικό παράδειγμα είναι η Ολυμπιακή μαρίνα του Αγίου Κοσμά που φιλοξένησε το άθλημα της ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς του 2004 και από την οποία δεν δόθηκε ούτε καν ένα τμήμα της για χρήση ναυταθλητισμού.

Ουσιαστικά η Ολυμπιακή μαρίνα αφορά τρία αθλήματα με τους Συλλόγους τους, Ιστιοπλοΐα, Κωπηλασία, Κανόε-Καγιάκ. Στην περιοχή αυτή οι εγκαταστάσεις θα χρησίμευαν μεταολυμπιακά για την εξυπηρέτηση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και των τοπικών ναυταθλητικών ομίλων. Αντί να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω, εκδιώχθηκε η ΕΙΟ και τα σωματεία με αδιαφανείς διαδικασίες. Στο θαλάσσιο χώρο της ζώνης θα διεξάγονταν προπονήσεις και αγώνες σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και διάφορες άλλες αθλητικές συναντήσεις.

Σήμερα τη μαρίνα τη διαχειρίζεται η εταιρεία Ελληνικό Α.Ε. και πρόκειται να μεταβιβαστεί μαζί με το σύνολο των εκτάσεων στην Lamda Development, δηλαδή το σχήμα του επενδυτή για το χώρο του Ελληνικού. Η μαρίνα έχει αποφέρει ήδη σημαντικά κέρδη (άνω του 70% των εσόδων της Ελληνικό Α.Ε.) που αποδίδονται στην αύξηση των διερχόμενων σκαφών, όπως και των αιτημάτων για μόνιμη θέση ελλιμενισμού. Είναι φανερό ότι το παράκτιο μέτωπο αποτελεί «χρυσοφόρο πεδίο» για τη Lamda Development και τους υπόλοιπους επενδυτές. Ωστόσο όρος για αυτό είναι να εκδιωχτούν απ’ το χώρο οι υπάρχοντες αθλητικοί Σύλλογοι και κάθε μαζική δραστηριότητα αθλητισμού ή αναψυχής για το λαό της περιοχής και ευρύτερα του Λεκανοπεδίου.

  •  Οι εγκαταστάσεις του Κανόε-Καγιάκ

Το Ολυμπιακό Κέντρο Κανόε-Σλάλομ του Ελληνικού γειτνιάζει με το χώρο που φιλοξενούνταν μεγάλος αριθμός Ολυμπιακών Αθλημάτων και συγκεκριμένα τα αθλήματα χόκεϊ, μπέιζμπολ, σόφτμπολ, καλαθοσφαίρισης, χειροσφαίρισης και ξιφασκίας.

Μετά το 2004 το Ολυμπιακό Κέντρο Κανόε-Σλάλομ προβλεπόταν να αποτελέσει έδρα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κανόε-Καγιάκ, έδρα της εθνικής ομάδας Κανόε-Σλάλομ και έδρα αθλητικών σωματείων και άλλων φορέων που ασχολούνται με το Κανόε-σλάλομ, το καγιάκ και άλλα τέτοια αθλήματα. Οι φορείς αυτοί θα είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις για προπονήσεις και για διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων σε τοπικό, πανελλήνιο ή ακόμη και διεθνές επίπεδο. Σήμερα το κέντρο εντάσσεται στα σχέδια του Επενδυτή για την κατασκευή καζίνο και πολυτελών ξενοδοχείων για μεγάλα πορτοφόλια.

  •  Το ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά

Όσο αφορά το ΕΑΚ Νεότητας του Αγ. Κοσμά που γειτονεύει με τη μαρίνα, παραμένει ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο που υποστηρίζει ως ένα βαθμό ανάγκες αθλητών/τριών αγωνιστικού αθλητισμού, ενώ παράλληλα παρέχει δυνατότητα δραστηριοτήτων άθλησης και αναψυχής στο λαό της περιοχής. Με βάση τη σύμβαση παραχώρησης για το Ελληνικό προβλέπονταν η σταδιακή μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων μέχρι το τέλος του 2015 σε χώρο εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής που θα δημιουργηθεί στο Ελληνικό. Μέχρι σήμερα βέβαια δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια και οι εγκαταστάσεις επτά κλειστά (Καλαθοσφαίρισης, Πάλης, Πυγμαχίας, Τζούντο, Ενόργανης και Ρυθμικής Γυμναστικής, Στίβου και Άρσης Βαρών), τρία ανοικτά προπονητήρια (γήπεδο Χόκεϊ, γήπεδο Στίβου και γήπεδο Ρίψεων) και ένα κλειστό καταδυτήριο Ολυμπιακών προδιαγραφών που βρίσκονται στο χώρο μαραζώνουν και κάθε τόσο λόγω της λειψής συντήρησης προκαλούνται ατυχήματα κινδυνεύοντας αθλητές.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, που θα διασφαλίσουν την αποκλειστική χρήση των εγκαταστάσεων από τους ναυταθλητικούς Συλλόγους και τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες καθώς και την οργάνωση προγραμμάτων γνωριμίας και επαφής με τα αθλήματα της θάλασσας για το σχολικό πληθυσμό.
  • Να καταργηθεί η Σύμβασης Παραχώρησης που, μεταξύ πολλών δυσμενών επιπτώσεων στους κατοίκους της περιοχής, εκδιώκει τις αθλητικές δραστηριότητες από την παραλιακή περιοχή Αγίου Κοσμά –Ελληνικού και στερεί την ελεύθερη πρόσβαση του λαού στο παραλιακό μέτωπο.
  • Να δεσμευτούν και να χορηγηθούν άμεσα οι κρατικοί πόροι προκειμένου να γίνει κάθε προβλεπόμενη συντήρηση και αποκατάσταση των εγκαταστάσεων, καθώς και όπου χρειάζεται αντικατάσταση του αθλητικού εξοπλισμού στο ΕΑΚ Νεότητάς του Αγ. Κοσμά, έτσι ώστε να συνεχίσει να αξιοποιείται με ασφάλεια από τους αθλητές υψηλού επιπέδου αλλά και από το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία του Λεκανοπεδίου.


Οι Βουλευτές

Κατσώτης Χρήστος

Γκιόκας Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Μανωλάκου Διαμάντω

Παφίλης Θανάσης