Την ανάληψη από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της των τεράστιων ευθυνών τους για να τερματιστεί το αδιέξοδο προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά, στην ηπειρωτική χώρα και στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους, ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρ. Επιτροπή και στο Συμβούλιο.

Η ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου -Αλαβάνου έχει ως εξής:

«Με τεράστια ευθύνη ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και όλων των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της εκμετάλλευσης, αφού ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, βρίσκονται σε διαρκή εγκλωβισμό στα ελληνικά νησιά. Η Τουρκία, με όχημα το προσφυγικό και οδηγώντας χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, επιδιώκει μεταξύ άλλων να εξασφαλίσει την ακόμα ενεργότερη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην εισβολή της στη Συρία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως κι η ΕΕ, επιμένει στην εφαρμογή της ατελέσφορης Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου που ευθύνονται για τις ανθρώπινες απώλειες, για την εκρηκτική κατάσταση τόσο στα ελληνοτουρκικά σύνορα όσο και στα ελληνικά νησιά, όπως ανέδειξε κι ο πρόσφατος λαϊκός ξεσηκωμός των νησιωτών. Επιδεικνύει πυγμή σε πρόσφυγες, μετανάστες και νησιώτες, ζητάει την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή αντιδραστικών μηχανισμών, όπως η Ευρωσυνοριοφυλακή και οι δυνάμεις ταχείας επέμβασής της (RABIT), ενώ στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στην πολιτική των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ που διαιωνίζει την πολεμική σύγκρουση στη Συρία και στηρίζει την εισβολή της Τουρκίας.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή/το Συμβούλιο στο αίτημα:

- να καταργηθούν ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η ήδη ανενεργή συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι χιλιάδες πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά και να οδηγηθούν στις χώρες που έχουν ως προορισμό;

- να κλείσουν όλα τα hot-spots και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά;

- η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους, με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους;».