Οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού στον Νομό Ηλείας, κατέκαψαν πάνω από 180.000 στρέμματα γης σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το σύστημα «Κοπέρνικος» στις 19/8/2021. Και μόνο ο αριθμός αυτός είναι αρκετός για να δείξει το μέγεθος μιας καταστροφής που έχει αιτία - την εμπορευματοποίηση της γης, που έχει ένοχο – όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αντιμετωπίζουν τα δάση και το περιβάλλον ως πεδίο κερδοφορίας, που έχει τραγικές συνέπειες στη ζωή εργατικών – λαϊκών οικογενειών της περιοχής.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναμφίβολα την πρώτη ευθύνη σήμερα. Αλλά όλοι όσοι κυβέρνησαν μέχρι τώρα, έχουν διαχρονικά εγκληματήσει κατά του λαού, κατά των δασών και του περιβάλλοντος.
Η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών ακούγεται από τα χείλη όλων των πολιτικών δυνάμεων που έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα τον τόπο μας – μαζί και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ – ως κακόγουστο αστείο, αφού διαχρονικά απουσιάζει μια ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών και σε αυτό το πλαίσιο, λείπει ένα σύγχρονο συνολικό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, εξειδικευμένο και για κάθε δασικό σύμπλεγμα.
Δεν θα μπορούσε να είναι όμως και διαφορετικά. Η Ευρωενωσιακή κατεύθυνση που υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις, θέλει το κράτος να υπολογίζει κάθε φορά αν είναι οικονομικά πιο αποδοτικό “να προλάβει το κακό” ή να αναλάβει εκ των υστέρων το κόστος των ζημιών! Και πάντα στη ζυγαριά του “κόστος – όφελος”, κερδισμένοι βγαίνουν οι μεγάλοι όμιλοι και χαμένος ο λαός, πληρώνοντας διαρκώς τα κέρδη τους μέσα από την καταστροφή του, τόσο πριν, όσο και μετά το “κακό”.
Στη Νεμούτα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, οι ζημιές που άφησαν πίσω τους οι φετινές πυρκαγιές αποτυπώνονται ως εξής:
-20.000 ρίζες ελιές καμένες
-περίπου 30 αποθήκες και μαντριά καμένα.
-20 αμπέλια καμένα.
-150 μελίσσια καμένα.
-5 χιλιόμετρα λάστιχα ποτίσματος κατεστραμμένα.
-Γεωργικά μηχανήματα, περιφράξεις, διάφορα δέντρα πυρηνόκαρπα (κερασιές, καρυδιές) κατεστραμμένα.
-Πολλές άλλες, μικρότερης έκτασης ζημιές.
Οι άνθρωποι όμως, οι βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής, δεν είναι αριθμοί ούτε μια απλή καταγραφή που ολοκληρώθηκε ή κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί. Είναι άμεσες, επείγουσες ανάγκες ζωής για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Η “επόμενη μέρα” έχει κιόλας περάσει!
Γνωρίζοντας καλά ότι τα δύσκολα για όλο αυτόν τον κόσμο που είδε τους κόπους μιας ζωής να γίνεται στάχτη, αρχίζουν τώρα,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:
-Για να δοθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.
-Για να δοθεί αποζημίωση για τη φετινή παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχανε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση) και για όσα χρόνια απαιτούνται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Ξεχωριστή επιχορήγηση για την αγορά δέντρων και κλημάτων, αλλά και όλων των απαραίτητων ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγής.
-Για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος μέχρι την αποκατάσταση για να ζήσουν οι πυρόπληκτοι τις οικογένειες τους.
-Για να δοθεί αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για όλο τον εξοπλισμό στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
-Για να χορηγηθούν, με ευθύνη του κράτους, όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης.
-Για να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές που έχουν προκύψει στο χωριό.
-Για να υπάρξουν ΑΜΕΣΑ μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για το χωριό με απασχόληση ντόπιων εργατών στα αντιπλημμυρικά έργα με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων.
-Για να δοθεί αποζημίωση της παραγωγής από τις καταστροφές που έγιναν λόγω καύσωνα και παγετού.
-Ώστε το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής να περιλαμβάνει πρώτα και κύρια τις αποκαταστάσεις των ζημιών και να γίνει με ευθύνη του κράτους, από κρατικούς φορείς με την αξιοποίηση εργατικού δυναμικού από τις πληγείσες περιοχές, χωρίς εκπτώσεις στα μεροκάματα και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
-Για να υπάρξει άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης και στο πλαίσιό της, μελέτη αντιπυρικής προστασίας, από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για να επανέλθει και να βελτιωθεί το πευκοδάσος. Στελέχωση του δασαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας άμεσα με μόνιμους δασολόγους και δασοπόνους για να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα, την αναδάσωση και το σύνολο των πραγματικών αναγκών των δασών της περιοχής που δεν μπορεί να καλυφθούν με το ελάχιστο υπάρχον προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας. Απασχόληση εργατών από τις πυρόπληκτες περιοχές με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, για την εκτέλεση των αναγκαίων δασοτεχνικών έργων και εργασιών του καμένου δάσους άλλα και συνολικά του δάσους της περιοχής.
-Για να πραγματοποιηθεί άμεσα διάνοιξη των αναγκαίων δασικών δρόμων ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος πρώτης προσβολής, δημιουργία όπου είναι ανάγκη και σύμφωνα με την αντιπυρική μελέτη, νέων αντιπυρικών ζωνών και συντήρηση υπαρχόντων, καθαρισμός των δασών και η απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών από αυτά προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών στα εναπομείναντα δάση.
-Για να απαγορευτεί η υλοτόμηση στο δάσος από εργολάβους και εμπόρους, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση του εδάφους. Να επιτραπεί στους κατοίκους της περιοχής να κόψουν ξύλα για τις προσωπικές τους ανάγκες σε περιοχές που δεν επηρεάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα.
-Για να δοθεί στεγαστικό επίδομα ή να εξασφαλιστεί δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες για τα παιδιά των πυρόπληκτων που σπουδάζουν.
-Για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των αντιλαϊκών φόρων. Μηδενικό ΦΠΑ για όλους τους κατοίκους των πυρόπληκτων δήμων. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες, εφορία, ΔΕΗ, δήμους, να καλυφθούν ασφαλιστικά οι αγρότες και όλοι οι πυρόπληκτοι με ευθύνη του κράτους.
-Για να δοθεί στους εργάτες γης άμεσα έκτακτο επίδομα και επίδομα ανεργίας για το επόμενο διάστημα.
-Για να ληφθούν για τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ της περιοχής αντίστοιχα μέτρα και επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα υπολειτουργεί η επιχείρηση τους.
Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος
Παπαναστάσης Νίκος