Λόγω των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, των ανέργων και των λαϊκών στρωμάτων, κυρίως από τα μεγάλα αστικά κέντρα, δε θα κάνει φέτος διακοπές ή οι διακοπές του θα είναι πολύ λίγων ημερών. Το μεγαλύτερο διάστημα του καλοκαιριού, θα μείνει στις πόλεις.
Η κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες είναι άσχημη:
Με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τον Απρίλη υπήρχαν 1.185.012 άνεργοι, αριθμός που θα αυξηθεί τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο, λόγω της κατάστασης στον τουρισμό. Από το σύνολο των ανέργων επιδοτούνται μόλις οι 192.411, ποσοστό 16,23%.
Είναι επίσης εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που θα βρίσκονται σε εκ περιτροπής απασχόληση, αναστολή σύμβασης και σε άλλες μορφές ελαστικής απασχόλησης, με συνέπεια το εισόδημά τους να είναι τα 400€ και τα 534€.
Ταυτόχρονα λόγω των μέτρων της πανδημίας, των απολύσεων και τη γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης, τα δώρα Πάσχα (που δίνονται έως 30 Ιουνίου) και τα επιδόματα αδείας θα είναι μειωμένα από 20% και πάνω.
Λόγω της πανδημίας, πολλοί γονείς έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού. Για παράδειγμα όσοι γονείς έκαναν πλήρη χρήση της άδειας ειδικού σκοπού από 11 Μαρτίου, που θεσπίστηκε, έως 31 Μαΐου, έχουν ήδη «χρησιμοποιήσει» 14 ημέρες της κανονικής τους άδειας. Αντίστοιχα είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, που αναγκάστηκαν από τους εργοδότες να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας.
Επιπλέον, ένα μεγάλο τμήμα των παραλιών, είναι στην εκμετάλλευση ιδιωτικών επιχειρήσεων, με το κόστος για την είσοδο και τις ξαπλώστρες για μια τετραμελή οικογένεια να φτάνει τα 80€, ενώ στις οργανωμένες παραλίες που είναι δωρεάν να φτάνει το κόστος για την ομπρέλα τα 20€.
Το «νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού» για την περίοδο 2020 – 2021 κινείται στην πεπατημένη των περικοπών και της υπονόμευσης των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Τα όποια μπαλώματα σε τίποτα δεν αλλάζουν τον χαρακτήρα του προγράμματος, που έτσι και αλλιώς συνεχίζει να αφορά έναν περιορισμένο αριθμό εργαζομένων και ανέργων, καθώς οι επιταγές αυτές δεν αντιστοιχούν ούτε στο 10% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ.
Παρά τους ισχυρισμούς, ότι πρόκειται για «νέο, ενισχυμένο, διευρυμένο και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα» και φέτος η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των ανέργων, αλλά και οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να αποκλείονται, δε θα λάβουν καμία στήριξη προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα για λίγες μέρες διακοπών και ξεκούρασης.
Επιπλέον, τα 30 εκατομμύρια που θα δοθούν για φέτος - που και αυτά προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων, που συνεχίζουν να πληρώνουν πολλαπλάσιες εισφορές για το σκοπό αυτό - είναι λιγότερα από τα μισά που δόθηκαν το 2011, όταν το κονδύλι για τον «κοινωνικό τουρισμό» ήταν 62,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι ήταν 570.000 άτομα και οι μέρες διανυκτέρευσης 7.
Επίσης, παρά τη μερική επιδότηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, το κόστος μετάβασης για μια οικογένεια σε νησί ή σε κάποια περιοχή της χώρας παραμένει υψηλό και μάλιστα σε συνθήκες που το εργατικό εισόδημα ακόμα και αυτών που συνεχίζουν να εργάζονται έχει δραματικά συρρικνωθεί.
Επιβεβαιώνεται ότι τα «ρεκόρ» του τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια αφορούν τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και όχι την ανάγκη του λαού για λίγες μέρες ξεκούρασης και διακοπών, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία (Eurostat) για το 2018, οι μισοί Έλληνες άνω των 16 ετών (51%) δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διακοπές ούτε για μία βδομάδα.
Τώρα, στη σκιά της πανδημίας και της νέας καπιταλιστικής κρίσης, η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τον εσωτερικό τουρισμό, για να περιορίσει τις απώλειες των ξενοδοχειακών ομίλων. Γι' αυτό λανσάρει το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», που αποδεικνύεται όμως «φειδωλό» για τις λαϊκές οικογένειες, σε αντίθεση με τη γαλαντομία που δείχνει η κυβέρνηση στις μεγαλοεπιχειρήσεις του κλάδου, με διευκολύνσεις, χρηματοδοτήσεις και αντεργατικές ανατροπές.
Οι ευθύνες τόσο της σημερινής, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι τεράστιες για αυτή την πολιτική και τις συνέπειές της στο λαό.
Το δικαίωμα στις διακοπές και την αναψυχή αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων που παράγουν τον πλούτο, σηκώνουν το κύριο βάρος των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και ταυτόχρονα δεν μπορούν να απολαύσουν ό,τι δικαιούνται. Η εμπορευματοποίηση των παραλιών, των ελεύθερων χώρων, η συνεχής άνοδος στις τιμές καταλυμάτων, των διοδίων και των εισιτηρίων έχουν κάνει πανάκριβη την υπόθεση των διακοπών και της καλοκαιρινής αναψυχής.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε:
--Να διευρυνθούν οι δικαιούχοι του κοινωνικού τουρισμού, με κριτήρια που να παίρνουν υπόψη τους τις σημερινές συνθήκες. Να διπλασιαστούν οι ημέρες διανυκτέρευσης και να είναι δωρεάν η συμμετοχή των εργαζομένων και των ανέργων. Να ενταχθούν όλοι οι άνεργοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά και οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν με αναστολή σύμβασης, δουλεύουν εκ περιτροπής απασχόληση, έχουν μηνιαίο εισόδημα αυτή την περίοδο από 800€ και κάτω.
--Η μετακίνηση όσων κάνουν χρήση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού προς τα σημεία προορισμού με ΚΤΕΛ, τρένα, πλοία της ακτοπλοΐας να είναι δωρεάν. Να καταργηθούν τα διόδια.
--Να μην υπάρξει καμία μείωση μισθού και οι εργαζόμενοι να πάρουν ολόκληρο τα δώρο Πάσχα και το καλοκαιρινό επίδομα αδείας.
--Να δοθεί επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
--Να μην υπολογιστούν οι ημέρες κανονικής αδείας που αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση οι εργαζόμενοι γονείς και οι ευπαθείς ομάδες. Να καλύψει το κόστος το κράτος και η εργοδοσία.
--Να ανοίξουν όλες οι παραλίες για το λαό και να είναι δωρεάν η χρήση τους.
--Να μειωθεί η τιμή των εισιτήριων σε ΚΤΕΛ, τρένα, ακτοπλοΐα, πορθμεία, αστικές συγκοινωνίες κατά 50%. Να είναι δωρεάν για τους ανέργους.
--Με ευθύνη των δήμων να διαμορφωθεί πρόγραμμα καθημερινών εκδρομών - μπάνιου, δωρεάν και για όλους τους πολίτες.
--Με ευθύνη των δήμων να εξασφαλιστούν ελεύθεροι χώροι για αναψυχή, προγράμματα πολιτιστικής δραστηριότητας (π.χ. θερινά σινεμά, παραστάσεις σε δήμους κ.α.) δωρεάν και για όλους τους πολίτες.
--Να λειτουργήσουν οι δήμοι τα καλοκαιρινά camp δωρεάν για όλα τα παιδιά που θέλουν να συμμετάσχουν. Να αξιοποιηθούν όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στους δήμους, γυμναστήρια που υπάρχουν σε σχολεία, δημοτικές και σχολικές αίθουσες εκδηλώσεων για θεατρικά παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες. Για το σκοπό αυτό να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (γυμναστές θεατρολόγοι κ.α.) και να μετατραπούν οι συμβάσεις των ήδη υπαρχόντων εργαζομένων σε αορίστου χρόνου.
--Να λειτουργήσουν οι παιδικές κατασκηνώσεις και με ευθύνη του κράτους και των δήμων να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών και των εργαζομένων. Να διευρυνθεί ο αριθμός των παιδιών - δικαιούχων με βάση τα κριτήρια των υποδομών και των μέτρων προστασίας.

 

Οι Βουλευτές

Κουτσούμπας Δημήτρης
Παπαρήγα Αλεξάνδρα
Γκιόκας Γιάννης
Δελής Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κατσώτης Χρήστος
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω
Μαρίνος Γιώργος
Παπαναστάσης Νίκος
Παφίλης Θανάσης
Στολτίδης Λεωνίδας
Συντυχάκης Μανώλης