14 Ιαν 2021
Βουλή


Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στους δρόμους της Αθήνας, στο Υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, αλλά και γονείς, διαμαρτύρονται και διεκδικούν. Και έχουν δίκιο. Και ξέρετε ότι έχουν δίκιο.

Ενώ κρατάτε ένα χρόνο κλειστά τα πανεπιστήμια, χθες η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο νομοσχέδιο, που κάλλιστα θα μπορούσε να είχε τίτλο: “Νέοι φραγμοί στη μόρφωση για τα παιδιά του λαού και ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια”.

Και μόνο το γεγονός ότι αυτό το νομοσχέδιο το παρουσίασαν από κοινού Κεραμέως και Χρυσοχοϊδης, αποδεικνύει το αντιδραστικό του περιεχόμενο! Η αντίληψή σας ότι η ένταση της καταστολής θα περιφρουρήσει την ακαδημαϊκή ελευθερία, είναι τουλάχιστον για γέλια! Μήπως καλύτερα να βάλετε τους ειδικούς φρουρούς να βρουν τους Χρυσαυγίτες που κρύβονται; Λέμε τώρα...

Το πρόβλημα είναι η ποινικοποίηση της συλλογικής διαδικασίας, η αστυνόμευση στα πανεπιστήμια. Για να μη θυμηθώ πως κάρτα φοιτητή δείχναμε στον αστυφύλακα όσοι από μας ήμασταν φοιτητές στη χούντα.

Είναι άδικο και αντιδραστικό η πανεπιστημιακή λειτουργία να βρίσκεται συνεχώς υπό παρακολούθηση. Είναι άδικο και αντιδραστικό να ταυτίζονται οι συλλογικά αποφασισμένες μορφές πάλης από φοιτητές, από εργαζόμενους, από πανεπιστημιακούς, με παραβατικές συμπεριφορές.

Είναι άδικο να μπαίνουν επιπλέον φραγμοί στις σπουδές των νέων. Νέων που αναγκάζονται να δουλέψουν για να τα βγάλουν πέρα, για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους.

Είναι άδικο και αντιδραστικό να ανακοινώνετε αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ, βάζοντας περισσότερα εμπόδια στα παιδιά του λαού, να περιορίζετε τις επιλογές των μαθητών.

Υποκρίνεστε ότι σας ενδιαφέρει το μορφωτικό τους επίπεδο, αλλά το Λύκειο το έχετε καταντήσει, εσείς και οι προηγούμενοι, ψυχοφθόρο εξεταστικό κέντρο.

Το ότι δε βάλατε τον περιορισμό των επιλογών για τους σημερινούς μαθητές της Γ Λυκείου, δείχνει ξεκάθαρα ότι φοβηθήκατε τις αντιδράσεις τους. Δείχνει και τη δύναμη που έχουν οι αγώνες της νεολαίας.

Ξέρετε πολύ καλά ότι το άδικο δε θα στεριώσει. Γιατί υπάρχουν αγώνες, υπάρχουν συλλογικές διαδικασίες. Υπάρχει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Άλλοι αγωνιζόμενοι μέσα στο κίνημα. Ο λαός και η νεολαία δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Κάτι παραπάνω ξέρει και ο κύριος υπουργός ΠΡΟΠΟ. Τα μέτρα αυτά θα μείνουν στα χαρτιά! Θα μείνουν ανενεργά. Θυμηθείτε το.

Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή συζήτηση πραγματοποιείται, ενώ έχει προηγηθεί η ανακοίνωση της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για τις οποίες είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι. Όχι ότι είναι γενικά κακό να συζητάς, αλίμονο, όμως το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θετικό μπορεί να προκύψει από αυτές τις συνομιλίες όταν αυτές πραγματοποιούνται ύστερα από παρέμβαση των Αμερικάνων, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ;

Γιατί αυτοί που εσείς αποκαλείτε “συμμάχους” είναι αυτοί που χρόνια τώρα είτε ανέχονται είτε κάνουν πλάτες στην επιθετικότητα της Τουρκίας και τα σχέδια της να θέσει στο τραπέζι του διαλόγου όλες τις διεκδικήσεις της.

Γιατί αυτοί στους οποίους έχετε εναποθέσει την υπεράσπιση της ασφάλειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι οι ίδιοι που τα υπονομεύουν με τα σχέδια τους για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, διχοτόμηση της Κύπρου που όπως όλα δείχνουν αυτά παζαρεύονται στις φανερές ή κρυφές συνομιλίες.

Κυρίες και κύριοι,

Εδώ και καιρό η κυβέρνηση καλλιεργεί ένα κλίμα υψηλών προσδοκιών γύρω από την προμήθεια Rafale και σήμερα αυτό γίνεται.

Δε θα σταθούμε μόνο στο γεγονός πώς κατάφερε η κυβέρνηση να αποκτήσει Rafale, αλλά δεν μπόρεσε, σε ένα χρόνο πανδημίας, να αποκτήσει περισσότερα μέσα μεταφοράς, γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς και άλλα πολλά, που τόσο τα έχει ανάγκη ο λαός μας για να προστατευτεί η υγεία και η ζωή του.

Η κυβέρνηση επιλέγει σκόπιμα η συζήτηση να περιστραφεί γύρω από το ερώτημα “χρειάζεται η χώρα να εξοπλίζεται, ιδιαίτερα όταν η τουρκική επιθετικότητα δυναμώνει”;

Και σε αυτό το ψεύτικο δίλημμα στοιχίζονται και τα άλλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, ασφαλώς και ακροδεξιές δυνάμεις εντός κι εκτός Βουλής.

Κατά την γνώμη μας, η συζήτηση δεν είναι εξοπλισμός ή όχι. Η συζήτηση για εμάς είναι τι είδους εξοπλισμός, με τι προσανατολισμό και για ποιες ανάγκες. Με αυτό το κριτήριο τοποθετούμαστε για τα εξοπλιστικά και με αυτό το κριτήριο ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ.

Μπορούμε να συζητήσουμε για τα εξοπλιστικά, αν δεν πάρουμε υπόψη, πως το ΝΑΤΟ στο νέο σχεδιασμό του, έχει στόχο να επεκτείνει την δράση του σε όλη την υδρόγειο, με το βλέμμα στραμένο στους ανταγωνιστές του, τη Ρωσία και την Κίνα, στα γεωστρατηγικά συμφέροντα του ευρωατλαντικού άξονα κατά άλλων λαών και χωρών;

Μπορούμε να συζητήσουμε για τα εξοπλιστικά προγράμματα βγάζοντας από την εξίσωση τον βασικό παράγοντα που λέει ότι η Ελλάδα, είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, όπως και η Τουρκία και το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται να εξοπλίσει σαν “αστακό” τη νοτιοτανατολική πτέρυγά του;

Μπορούμε να συζητήσουμε για τα εξοπλιστικά, όταν η άρχουσα τάξη της Ελλάδας, μοναδικό στόχο έχει την γεωστρατηγική αναβάθμιση των συμφερόντων της στην περιοχή των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής κλπ, κάτι που δεν έχει να κάνει όμως με αναβάθμιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού, αλλά βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με αυτά;

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου είναι ραγδαίες. Είναι εξελίξεις που επιδρούν καταλυτικά και στην εξέλιξη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία, την Κίνα, όπως και ανάμεσα σε «περιφερειακές» δυνάμεις, όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Ιράν.

Το θερμόμετρο στην περιοχή του Περσικού Κόλπου δείχνει να ανεβαίνει επικίνδυνα. Η αναβαθμισμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, με πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησής τους στην Αραβική χερσόνησο, έχει τις «κάννες» στραμμένες κυρίως προς το Ιράν.

Οι συμφωνίες, επίσης, αποκατάστασης κρατών της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής που συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ και ενισχύουν την «προβολή ισχύος» του στην περιοχή, αλλά και η υπογραφή συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων Σουδάν – Ισραήλ, ολοκληρώνουν το πάζλ των επικίνδυνων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή.

Το «κλειδί» για να κατανοηθούν καλύτερα αυτές οι εξελίξεις, βρίσκεται στους σχεδιασμούς της Κίνας, που απειλεί άμεσα πλέον την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, όπως και ο ενισχυμένος ρόλος της Ρωσίας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς αμερικανοΝΑΤΟικής έμπνευσης και υλοποίησης, επιζητά τον πιο αναβαθμισμένο ρόλο της η καπιταλιστική τάξη της χώρας, με όχημα την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Αυτόν το σκοπό υπηρετεί η ανάπτυξη των οικονομικών και στρατιωτικών σχέσεων των ελληνικών κυβερνήσεων με το Ισραήλ και τα κράτη του Κόλπου. Σ’ αυτό τον πολύ επικίνδυνο σχεδιασμό εμπλέκονται στρατιωτικές δυνάμεις και οπλικά συστήματα των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς, συμμετέχει η χώρα, με την συμφωνία όλων των αστικών κομμάτων και κυβερνήσεων.

Αυτή η εμπλοκή είναι ένα νήμα που διαπερνά με αυστηρή προσήλωση την πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Γι αυτό και πάμε από το κακό στο χειρότερο.

Όλοι αυτοί είναι που σήμερα πασχίζουν να αφαιρέσουν όλο αυτό το πλαίσιο από τη συζήτηση, για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα πληρωθεί αδρά από τον ελληνικό λαό.

Όμως η πείρα αποδεικνύει, ότι αυτοί οι εξοπλισμοί συνδέονται πρωτίστως με τις ανάγκες των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και όχι με την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.

Αυτά λοιπόν τα κρίσιμα στοιχεία εμείς τα θέτουμε στον ελληνικό λαό, για να έχει όλη την πραγματική εικόνα, για να κρίνει και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Ας δούμε λίγο τι λέει η λογική και η πείρα:

- Ποια ακριβώς αμυντική θωράκιση της Ελλάδας διακυβεύεται στην Σαουδική Αραβία, όπου στέλνονται συστοιχίες Patriot μαζί με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων;

- Τι δουλειά έχουν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού σε περιπολίες στον Περσικό Κόλπο; Ποιο ισοζύγιο πάνε να αντισταθμίσουν στην περιοχή, αν όχι την ενίσχυση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών δυνάμεων που βρίσκονται εκεί με το δάχτυλο στην σκανδάλη;

- Ποια συμφέροντα υπηρετούν η μετατροπή στρατηγικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών της Ελλάδας σε πολεμικά ορμητήρια των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών και η διαθεσιμότητα όλων των στρατοπέδων για τις ανάγκες τους, όπως προβλέπει η ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία; Μαθαίνουμε μάλιστα πως συζητιέται και επιπλέον νέα πολυετής ανανέωση της συμφωνίας και παραχώρηση επιπλέον βάσεων στις ΗΠΑ!

- Τι προσφέρει στην ασφάλεια του λαού η διάθεση κάθε χρόνο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 4 δις τον χρόνο, για το ΝΑΤΟ; Ο ελληνικός λαός ματώνει για να ξεχρεώνει μία συμμαχία που δεν βλέπει σύνορα στο Αιγαίο, δεν βλέπει απαράδεκτες βλέψεις της Τουρκίας, τροφοδοτώντας τελικά την επιθετικότητά της.

Μάλιστα το ΝΑΤΟ, πριν λίγες ημέρες, ανέθεσε στην Τουρκία για το 2021, την ηγεσία της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης που διαθέτει. Της ανέθεσε τη διοίκηση 6.500 ειδικά εκπαιδευμένων ΝΑΤΟικών στρατιωτικών!

- Τι δουλειά έχουν πολιτικό προσωπικό και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων, ενώ υποτίθεται ότι πρέπει να βρίσκονται εδώ υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού;

- Δεν γνωρίζετε κύριοι της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ, πως οι εξοπλισμοί, τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας προσμετρώνται αυτόματα στο μεγάλο σακούλι της ισχύος του ΝΑΤΟ; Και μάλιστα για αυτήν την τεράστια ισχύ, το ΝΑΤΟ δεν ξοδεύει δεκάρα, αφού ο λογαριασμός στέλνεται στους λαούς και στην περίπτωσή μας στον ελληνικό λαό.

Στον ίδιο αυτό λαό, που έχει τσακιστεί το εισόδημά του, εάν είναι μικρομεσαίος επαγγελματίας, στον εργαζόμενο λαό που ζει με τα 534 ευρώ του επιδόματος, σε ένα λαό που ζει με το επίδομα ανεργίας, σε ένα λαό που έχει μία δουλειά σήμερα αλλά δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο…

- Ποιος αλήθεια έχει την ευθύνη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία που απαξιώνεται διαρκώς;

- Ποιος αλήθεια έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι ναυπηγεία και κρίσιμες υποδομές της χώρας, συνδέονται πλέον με όρους ζωής και θανάτου με τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ;

- Τι δουλειά έχει ο ελληνικός λαός να χρυσοπληρώνει ώρες πτήσης ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, που έχουν μάλιστα πεπερασμένο όριο, πάνω από χώρες των Βαλκανίων, να “περιπολούν” σε ρόλο μπράβου του ΝΑΤΟ;

Και μάλιστα, αυτές τις “περιπολίες”, όπως στον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας, τις παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως “κέρδος” από τη συμφωνία των Πρεσπών, επειδή λέει πήραμε εμείς τη δουλειά του ΝΑΤΟικού χωροφύλακα, αντί για την Τουρκία. Μια συμφωνία που μας πάσαρε κάνοντας το χατήρι στις ΗΠΑ, για να δέσουν άλλη μια χώρα στα δεσμά του ΝΑΤΟ, επειδή τάχα ο λαός της το περίμενε με αγωνία και το ήθελε διακαώς!!! Όπως ακριβώς ο ελληνικός, ο τούρκικος, οι άλλοι λαοί, μας λένε οι φωστήρες όλων σας.

Θέλετε να πούμε κι άλλα; Να πάμε παλιότερα;

Ποιο χέρι αλήθεια πήρε τους S-300 από την Κύπρο, για την οποία είχαν αγοραστεί την δεκαετία του 90, και τους τοποθέτησε τελικά στην Κρήτη;

Η κυβέρνηση της ΝΔ εμπλέκει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε αποστολές που καμιά απολύτως σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας. Αυτό ακριβώς είναι και το βασικό στοιχείο που εναγωνίως και με κάθε θυσία η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κρύψει απ’ το λαό. Αυτό ακριβώς είναι το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα ενταχθούν και τα φρεσκοαγορασμένα Rafale.

Αυτή η συνολική εμπλοκή βέβαια, που εκθέσαμε παραπάνω, δεν είναι «πατέντα» μόνο της ΝΔ, δεν σας αδικούμε σε αυτό. Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διακρίθηκε, εντός κι εκτός συνόρων, για την αναβάθμιση των στρατιωτικών και πολιτικών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Εξόχως μάλιστα, με την κυβέρνηση του Τραμπ!

Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Το 2017, ο κ. Τσίπρας είχε επιστρέψει – μαζί με τις γελοιότητες της εκτός τόπου και χρόνου αμερικανιάς «περί διαβολικά καλού Τραμπ»- και με την προίκα της “αναβάθμισης των F16”. Μάλιστα τότε όλα τα άλλα κόμματα, πλην ΚΚΕ, συμφωνούσαν στην αναβάθμιση των F16!

- Τι έλεγε τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Ότι η αναβάθμιση εξασφαλίζει «αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο»! Ακριβώς δηλαδή, ό,τι λέει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ για τα Rafale.

- Τι έλεγε τότε το Υπ. Άμυνας των ΗΠΑ και η κυβέρνηση Τραμπ; Ότι “η αναβάθμιση των αεροσκαφών (...) θα ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμένει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ”!!!

- Τι έλεγαν τότε η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα για την στάση του ΚΚΕ να καταψηφίσει την αναβάθμιση των F-16;

Τα ίδια που λένε και τώρα. Δεν έλειπαν και οι ακροδεξιές φωνές (άλλωστε ένα τμήμα τους εκφραζόταν τότε από τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ), με απαράδεκτους αντι-ΚΚΕ ισχυρισμούς. Όπως βέβαια δε λείπουν και σήμερα, πιο πριν ακούσαμε έναν τέτοιο εκπρόσωπο κόμματος.

Όμως, κυρίες και κύριοι, η θέση του ΚΚΕ είναι σταθερά φιλική και συμφέρουσα για τον ελληνικό λαό. Φυσικά και είναι σταθερά κόντρα στους πολεμοκάπηλους και επικίνδυνους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης και του ΝΑΤΟ.

Οι εξελίξεις στην περιοχή με την αναβάθμιση των οικονομικών και στρατιωτικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, με τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τα αστικά κόμματα και προφανώς και την κυβέρνηση.

Αν κάποιοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις απέναντι στον λαό, αυτοί είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ που εδώ και χρόνια έχουν αναγορεύσει αυτές τις αμαρτωλές συμμαχίες, σε παράγοντες δήθεν ασφάλειας, ενώ πρόκειται για παράγοντες αστάθειας και συνεχούς ανασφάλειας.

Πώς δικαιολογούν το γεγονός ότι -στην σημερινή περίπτωση που συζητάμε- μία ΝΑΤΟϊκή σύμμαχη χώρα, η Γαλλία, εξοπλίζει μία άλλη ΝΑΤΟϊκή σύμμαχή της χώρα, την Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει υποτίθεται μία τρίτη ΝΑΤΟϊκή σύμμαχη πάλι χώρα, την Τουρκία;

Από πού κι ως πού αναγορεύουν τώρα σε προστάτη την Γαλλία; Με βάση ποια πραγματικότητα, λένε στον ελληνικό λαό, ότι π.χ. αύριο η γαλλική κυβέρνηση δε θα αλλάξει τις σχέσεις της με την τούρκικη ή άλλη κυβέρνηση; Μάλιστα είναι τόσο υπερφίαλοι, ορισμένοι από τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, που εκτίθενται σε κάθε βήμα.

Και βέβαια, τότε το φταίξιμο πέφτει στην πραγματικότητα. Φυσικά αναφερόμαστε στην στάση της Γαλλίας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, που είχε ως θέμα τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία. Σε εμάς δεν προκλήθηκε καμία έκπληξη.

Η ΕΕ υπολογίζει με βάση τους τζίρους και τις στρατηγικές σχέσεις που έχει με την Τουρκία. Ποιος αλήθεια εγγυάται ότι ακόμα και αν κατακτηθεί το “αεροπορικό πάνω χέρι στο Αιγαίο”, δε θα ανατραπεί αυτό το ισοζύγιο από ένα άλλο οπλικό σύστημα που μπορεί να αποκτήσει η τούρκικη κυβέρνηση;

Οι εξοπλισμοί, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ σημαίνουν περαιτέρω εμπλοκή σε ένα περιβάλλον όλο και πιο οξυμένων ανταγωνισμών.

Όλα τα παραπάνω εξυπηρετούν την επιδίωξη των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας να διαδραματίσουν ρόλο - κλειδί στην εκμετάλλευση του πλούτου της ευρύτερης περιοχής, στα επικίνδυνα σχέδια για τους λαούς, που οδηγούν στον πόλεμο, στην αλλαγή συνόρων, στον κατακερματισμό, σε προσαρτήσεις, που γεννούν το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Αυτές οι ανάγκες καθορίζουν το περιεχόμενο των εξοπλισμών αλλά και τα “όριά” τους. Πρέπει να είναι κάποιος πολύ αφελής για να μην μπορεί να εντοπίσει, ότι το ΝΑΤΟ, έχει αποφασιστικό λόγο και για την χρήση και για τον προσανατολισμό των οπλικών συστημάτων κάθε χώρας – μέλους του.

Η κούρσα των εξοπλισμών “τρέχει” και εγγυάται μόνο τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια και τα κέρδη των πολεμικών βιομηχανιών που τα χρυσοπληρώνουν οι λαοί, ακόμα και με το αίμα τους.

Η θέση του ΚΚΕ να καταψηφίσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ είναι θέση ευθυγραμμισμένη με τις ανάγκες του ελληνικού λαού, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών του για την θωράκιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων του, της ειρήνης και της ασφάλειάς του, της φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς της περιοχής και του κόσμου.