Παλιότερα λέγαμε διάφορα πολυνομοσχέδια «σκούπα». Γι΄ αυτό που έχετε φέρει τώρα τι να πούμε;

Έχετε προσθέσει σε ένα νομοσχέδιο, πολλά ακόμα νομοσχέδια πολλαπλών και λοιπών διατάξεων, που όλα αφορούν θέματα πρώτης γραμμής: Τη δημόσια υγεία, τους μισθούς, τις υπερωρίες, τα αναδρομικά συνταξιούχων, τα σχολεία και την καθαριότητα, τις συγκοινωνίες, τους πλημμυροπαθείς στην Εύβοια, την τηλεργασία.

Από τη μία καλείτε το λαό να ζήσει και να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα και από την άλλη ετοιμάζετε νέους εξοπλισμούς, νέες «αγορές του αιώνα», που -εκτός όλων των άλλων- δεν θα υπηρετούν πραγματικά την άμυνα, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αλλά θα είναι ενταγμένα στις επιθετικές επιδιώξεις και τον απόλυτο έλεγχο του ΝΑΤΟ.

Στη Σαουδική Αραβία στείλατε τους πυραύλους Πάτριοτ, για να μη μιλήσουμε για τα ελληνικά πολεμικά πλοία, που συμμετέχουν σε διάφορες αποστολές εκτός συνόρων.

Αυτό συμβαίνει και με την αγορά νέων οπλικών συστημάτων από τη Γαλλία, εξελίσσεται εν μέσω σφοδρών πιέσεων από άλλους ανταγωνιστές - «πωλητές» όπλων και κυρίως κινείται μέσα στο φαύλο κύκλο του κυνηγητού στρατιωτικών εξοπλισμών, που πληρώνουν ακριβά οι εργαζόμενοι.

Τα πράγματα για τον λαό μας είναι εξαιρετικά σοβαρά και κρίσιμα.

Η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο που φέρνει, αποδεικνύει την αυστηρή της προσήλωση σε ό,τι απαιτεί ο ΣΕΒ, σε ό,τι απαιτούν οι κατευθύνσεις της ΕΕ. Δεν περιμέναμε βέβαια και τίποτε άλλο...

Η προσήλωση αυτή σημαίνει διαρκή επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των μικρών επαγγελματιών. Τσακίζονται οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, και τις μεταφορές, για να γίνονται κροίσοι οι μεγαλοξενοδόχοι και να αυξάνουν τα κέρδη τους οι μεταφορικές. Ενώ, γνωρίζετε ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό έχουν πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα και πολλοί δεν έχουν κάνει καν μεροκάματο φέτος, τι νομοθετείτε τώρα;

Ότι απαιτούνται 50 ημέρες ασφάλισης για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό για την χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας. Πάρτε το πίσω! Αυτό που στοιχειωδώς χρειάζονται οι άνεργοι σήμερα είναι επιδότησή τους χωρίς απαγορευτικές προϋποθέσεις... Τώρα!

Τσακίζονται μισθοί, αναδρομικά, δώρα, ωράρια, για να θησαυρίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι και με κρατικό χρήμα.

Ακόμα και την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά, την πετσοκόβετε, για να περισσέψει κι άλλο χρήμα για τους διάφορους ομίλους για τους οποίους κόπτεστε...

Μιλάτε για προστασία και θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη στιγμή που αρνείστε να κάνετε τις προσλήψεις που πρέπει για να λειτουργήσει στοιχειωδώς.

Η παράταση της απασχόλησης ιδιωτών γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία, δεν λύνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης, ενώ αποτελεί ένα ακόμη μέτρο, που εντάσσεται στην πολιτική παραπέρα εμπορευματοποίησης και απαξίωσης της υγείας.

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα βέβαια.

Γιατί η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική της ΕΕ της διαφθοράς, είναι να ενισχύεται ο παρασιτικός και άχρηστος ιδιωτικός τομέας της υγείας, να ενισχύονται οι κλινικάρχες και να αποδυναμώνεται το δημόσιο σύστημα υγείας.

Φτάσαμε στο σημείο να απαντάτε ότι «δεν τρέχει και τίποτα» που το τεστ για τον Covid-19 θα μπορούν να το κάνουν μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν σε ιδιωτικά κέντρα!

Φτάσαμε στο σημείο να σας ακούμε να λέτε, ότι στέρεψαν τα τεστ γιατί γύρισαν από τις διακοπές οι υγειονομικοί...

Τέτοια φοβερή ικανότητα πρόληψης έχετε.

Συνεχίζετε να κλίνετε την «ατομική ευθύνη» σε όλες τις πτώσεις, την στιγμή που οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει υγειονομικές βόμβες. Αυτό δείχνει και η πραγματικότητα και οι καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του εργοστασίου στα Γιαννιτσά. Από έναν χώρο δουλειάς είχαμε 100 και πλέον κρούσματα και 4 νομούς σε καραντίνα!

Δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα, αν η κυβέρνηση έπαιρνε το μέτρο που πρότεινε το ΚΚΕ:

- Για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα εργοστάσια και σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς.

- Για συνεχείς υγειονομικούς ελέγχους ώστε οι ασύδοτοι εργοδότες να τηρούν υποχρεωτικά τα πρωτόκολλα προστασίας των εργαζομένων.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν γίνει κουρελόχαρτο, αφού η μεγαλοεργοδοσία, με τον αέρα που της δίνει η πολιτική σας και η ανοχή σας, φτάνει στο σημείο να απειλεί εργαζόμενους για να μην αποκαλύψουν κρούσματα ή άτομα εκτεθειμένα στον κορονοϊό, όταν υπάρχουν, σε χώρους δουλειάς.

Ή ακόμα χειρότερα, εργαζόμενοι να φοβούνται να κάνουν τεστ για να μην διαγνωστούν θετικοί και αναγκαστούν να χάσουν το μεροκάματο... Γιατί ξέρουν ότι αν συμβεί αυτό ο μισθός τους είναι απροστάτευτος, η θέση τους επισφαλής.

Γιατί δεν έχουν καμία ουσιαστική προστασία. Είναι αντιμέτωποι μόνο με την εργοδοτική και κρατική ασυδοσία. Αυτήν την πραγματικότητα έχετε δημιουργήσει για τους εργαζόμενους.

Το υπόβαθρο για το σημερινό νομοσχέδιο είναι όλο το μνημονιακό οπλοστάσιο, όπως το διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις διαδοχικά του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι άλλο αποδεικνύει όμως το νομοσχέδιο;

Αυτό που από την αρχή λέγαμε: Ότι «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».

Έρχεται να μονιμοποιήσει βαθιά αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν στο όνομα του έκτακτου της πανδημίας. Προσωρινές ήταν και είναι και οι όποιες, μικρές ανακουφίσεις. Μόνιμες βέβαια είναι οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς, η παραπέρα αντιδραστική ευελιξία, η διάλυση του ωραρίου, η καθήλωση των μισθών.

Όπως μόνιμες και «νόμιμες» γίνονται πλέον και οι ελλείψεις σε έργα και υποδομές που αφορούν την προστασία του λαού από φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, κ.ά.

Βέβαια, δεν είστε μόνοι σας, κύριοι της κυβέρνησης, σε αυτό το έργο. Έχετε όλοι μαζί εδώ μέσα ρόλο στο πώς το κόστος της νέας κρίσης θα πληρωθεί από τον λαό ξανά.

Αυτή είναι η στρατηγική του αδηφάγου κεφαλαίου και σε αυτή τη στρατηγική συναντιέστε όλοι: Η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, άλλοι, οι φίλοι σας της Κομισσιόν -προφανώς- αλλά και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός για να σας σιγοντάρει.

Θυμόμαστε πριν την πανδημία τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ να λέει ότι «η πανδημία δεν έχει ταξικό πρόσημο»... Έτσι του είπαν, έτσι λέει... Πραγματική κατάντια...

Γι' αυτό απολαμβάνει και τέτοια ανυποληψία από αυτούς που τάχα εκπροσωπεί, τους εργάτες και τις εργάτριες. Οι μόνοι που αναφέρονται πλέον στην ηγεσία της ΓΣΕΕ με καλό τρόπο, είναι οι «κοινωνικοί εταίροι», δηλαδή η κυβέρνηση, οι εργοδοτικές ενώσεις, ο ΣΕΒ.

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας θέλουν να ξεμπερδέψουν με ό,τι θεωρούν ότι στέκει εμπόδιο στην μεγάλη εκτόξευση της κερδοφορίας τους, έστω κι αν πατήσουν επί πτωμάτων. Μέρος αυτού του σχεδίου τους, είναι και το σημερινό νομοσχέδιο και ξέρουμε ότι έχει και συνέχεια, άλλωστε το ανατριχιαστικό -για τους εργαζόμενους- σχέδιο Πισσαρίδη, έχει πει η ίδια η κυβέρνηση, ότι το έχει ως οδηγό.

Και η νέα επίθεση θα περιλαμβάνει όλα τα μέτωπα: Μισθολογικά, ιδιωτικοποίηση ασφάλισης, νέες απαλλαγές και προνόμια για την μεγάλη εργοδοσία.

Ας δούμε λοιπόν, κάποια πιο συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο που τώρα συζητάμε: Κορυφή στο παγόβουνο της εργασιακής αθλιότητας που νομοθετείτε, είναι το άρθρο 10. Επιβάλλετε απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τίθενται σε προληπτική καραντίνα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ!

Σε περίπτωση που δεν εφαρμόζεται τηλεργασία στη διάρκεια της καραντίνας, ο εργαζόμενος θα υποχρεώνεται να αναπληρώσει με την επιστροφή στην εργασία του, τις μισές εργάσιμες ώρες κατά τις οποίες έμεινε εκτός, με απλήρωτη υπέρ-εργασία μίας ώρας ανά μέρα, πέραν του συμβατικού του ωραρίου. Τόσο χουβαρντάδες είσαστε... Και χωρίς μέτρα θα δουλεύεις και θα νοσήσεις και θα το πληρώσεις μετά, με τσάμπα δουλειά στον εργοδότη, με απλήρωτη εργασία!

Αυτά λέτε στους εργαζόμενους και κατά τ' άλλα ο υπουργός σας Βρούτσης λέει «δεν τρέχει τίποτα»... Αλλά αυτοί είστε...

Μόνο που δυστυχώς ο ελληνικός λαός ξεχνά γρήγορα. Γιατί όταν του έχει συμβεί ένα μεγάλο κακό από τον προηγούμενο, τυφλώνεται και εναποθέτει ξανά την ελπίδα σε πολιτικούς και κόμματα, που έχουν ίδιους στόχους με τους προηγούμενους. Δηλαδή είναι μόνο καλοί υπηρέτες των εκμεταλλευτών, μιας άρχουσας τάξης που δεν ξέρει τι έχει και που αυτό που ξέρει καλύτερα να κάνει είναι το να ξεζουμίζει τον εργαζόμενο και να βγάζει στο σφυρί τον κοινωνικό πλούτο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας...

Κυρίες και κύριοι,

Ένας εργαζόμενος που δουλεύει με 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο, θα πρέπει -όταν επιστρέψει στην εργασία του- να δουλεύει 9ωρο για 40 ολόκληρες ημέρες, χωρίς να πληρώνεται μάλιστα την επιπλέον ώρα. Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση και της κανονικής υπερ-εργασίας και των υπερωριών.

Αντί η κυβέρνηση να θεσπίσει ειδική άδεια, με πλήρη κάλυψη του εργατικού μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, για τις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα, ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία, έρχεται και τιμωρεί τους εργαζόμενους!

Μια είναι η σωστή στάση: Να αποσυρθεί αμέσως τώρα το άρθρο 10!

Συνέχεια αυτής της διάταξης είναι και η κατεύθυνση απελευθέρωσης των υπερωριών. Γιατί αυτό σημαίνει, η παράταση που δίνετε στην δυνατότητα των επιχειρήσεων και των εργοδοτών που έχουν εξαντλήσει τα νομίμως προβλεπόμενα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων τους, να τους απασχολήσουν υπερωριακά, χωρίς σχετική υπουργική απόφαση έγκρισης!!!

Προφανώς αυτό εννοούσε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου χτες, όταν είπε ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν το ωράριο τους. Μεγάλη καινοτομία και αυτή, αντί για οχτάωρο να δουλεύεις 10ωρο και 12ώρο!

Και όλα αυτά την ώρα, που η ανεργία κάνει θραύση, την ώρα που μαζικά επιβάλλονται αναστολές συμβάσεων και μειώσεις μισθών.

Η κυβέρνηση, αντί να περιορίσει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να επιβάλουν υπερωριακή απασχόληση, τους λύνει τα χέρια ακόμα περισσότερο.

Και φυσικά δεν φτάνουν αυτά...

Η κυβέρνηση βάζει χέρι και στο δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων!

Τι έρχεστε και κάνετε; Για όσους εργαζόμενους ήταν σε αναστολή εργασίας και ζούσαν με τα 534 ευρώ, λέτε τώρα, ότι με βάση αυτό το ποσό, θα υπολογίζεται το δώρο και όχι με βάση το τι καθορίζει η σύμβαση...

Και ποιος σας είπε ότι τα λεφτά του δώρου των Χριστουγέννων είναι δικά σας;

Αυτά είναι μόνο λεφτά των εργαζομένων. Τα έχουν δουλέψει και τα έχουν πληρώσει για να τα παίρνουν τις μέρες των γιορτών.

Αφού ως κυβέρνηση απαλλάξατε τις επιχειρήσεις από την πληρωμή των εργαζομένων τους, μεταφέροντας το βάρος, μέσω του προϋπολογισμού στη γενική φορολογία -δηλαδή πάλι στους ίδιους τους εργαζόμενους- αφού οι εργαζόμενοι κλήθηκαν ή καλούνται ακόμα σε μια σειρά από κλάδους να επιβιώσουν με το επίδομα αντί του κανονικού τους μισθού, τώρα βάζετε χέρι και στο δώρο.

Και αυτό το άρθρο δεν βελτιώνεται. Πρέπει να αποσυρθεί το άρθρο 17.

Το δώρο Χριστουγέννων να υπολογίζεται κανονικά με τον μισθό και όχι με τα 534 ευρώ.

Σαν να μην έφταναν όμως όλα αυτά και τα δωράκια που κάνετε στην μεγάλη εργοδοσία, όπως οι τσάμπα υπερωρίες και το μαχαίρι στο δώρο Χριστουγέννων, νομοθετείτε από τώρα την καθήλωση του μισθού μέχρι το Μάρτη του 2021, με βάση τον περιβόητο προηγούμενο νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου. Δικαίως λέγαμε και λέμε ότι έχει δύο νονούς αυτός ο κατάπτυστος νόμος.

Και πως θα καθοριστεί ο μισθός, κυρίες και κύριοι;

Βεβαίως, με βάση τις αρχές της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, των αντοχών της ελληνικής οικονομίας.

Ξέρουμε τι σημαίνουν αυτές οι μαγικές λεξούλες μέσα στον καπιταλισμό, όπως ξέρουμε και από τώρα τι θα μας πείτε τότε: «Έχουμε κρίση, υποχωρούν οι δείκτες, αν αυξηθεί κατά τι ο μισθός θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας»...

Τη γνωστή κασέτα δηλαδή, που πηγαίνει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και από υπουργό σε υπουργό.

Με τα ίδια ψεύτικα διλήμματα: 'Η μειώσεις μισθών ή απολύσεις!!!

Το πραγματικό δίλημμα, όμως, για τους εργαζόμενους και τον λαό είναι άλλο: Ή θα αποδεχτούν να τους φορτώσουν πάλι στην πλάτη το βάρος της πανδημίας και της νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, εκθέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία, τα δικαιώματα, ακόμα και τη ζωή τους.

'Η θα αντιταχθούν σε αυτά, θα απαντήσουν οργανωμένα και μαζικά στην αντιλαϊκή πολιτική και τα σχέδια κυβέρνησης - άρχουσας τάξης, προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους... Παλεύοντας για σύγχρονα δικαιώματα, για τις λαϊκές ανάγκες, αντιμετωπίζοντας και τις πρόσθετες δυσκολίες που βάζει η πανδημία στην ανάπτυξη της δράσης.

Κυρίες και κύριοι της ΝΔ,

Μέσα από αυτό το νομοσχέδιο έρχεστε και βάζετε ορισμένες ρυθμίσεις για τις πλημμύρες στην Εύβοια, που στοίχισαν την ζωή σε 8 συνανθρώπους μας και έγιναν μεγάλες υλικές καταστροφές.

Πριν πω για τα συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται, θέλω να σημειώσω τα εξής: Τρέχετε πιο γρήγορα και από την σκιά σας ακόμα, μόνο όμως για να φέρετε ρυθμίσεις - χάρισμα στην μεγάλη εργοδοσία, σε κάποιους λίγους ομίλους. Την ίδια στιγμή, απέναντι σε προβλήματα που αφορούν με τραγικό τρόπο δυστυχώς την ζωή του λαού μας, δεν έχετε τον ίδιο ζήλο.

Εκεί πάτε με βήματα χελώνας και αν τα κάνετε κι αυτά, όπως συνέβαινε και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Γιατί, όσον αφορά τις πλημμύρες στην Εύβοια ξέρετε ότι το θέμα δεν είναι τι δεν έγινε εκείνο το βράδυ, αλλά όσα δεν έγιναν από τις κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, σε μία περιοχή χτυπημένη από τις περσινές και προπέρσινες πυρκαγιές, που έκαψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους. Αντί να προετοιμαστείτε λοιπόν έγκαιρα, μας λέγατε κατόπιν εορτής το συνηθισμένο και πλειστάκις επαναλαμβανόμενο, ότι ήταν μεγάλο το ύψος της βροχής!!!

Λες και δεν το ξέρουμε και δεν το έζησαν οι πληγέντες κάτοικοι εκεί.

Αφού πνίγηκε ο κόσμος και η περιουσία του, ξέρετε τι γίνεται τώρα στην Εύβοια;

Τα μισθωμένα οχήματα - μηχανήματα που έκαναν αποκατάσταση, έχουν σταματήσει, γιατί τελείωσε το πετρέλαιο! Οι κάτοικοι με δικά τους μέσα, ανάμεσά τους και άνεργοι χωρίς εισόδημα, μετανάστες εργάτες της περιοχής, προσπαθούν να βγάλουν τη λάσπη από τα σπίτια, τα υπόγεια, τις αυλές, τα χωράφια και τα μαγαζιά.

Ακόμα και σήμερα, ένα μήνα μετά τις πλημμύρες!

Το κόστος αυτό είναι πολύ μεγάλο και δεν καλύπτεται από την αποζημίωση των 5.000 ευρώ ή τα 600 ευρώ του επιδόματος, που η συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων δεν τα έχει πάρει ακόμη.

Στηρίζουμε και καταθέτουμε και στα πρακτικά τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής που αφορούν ένα πλέγμα ζητημάτων από: Αποζημιώσεις σε καταστροφές, αποκατάσταση δρόμων και αιγιαλού, όπως και αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων για ομάδες με ιδιαίτερες ανάγκες -ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους, άνεργους- και για τα οποία έχουν μαζευτεί εκατοντάδες υπογραφές.

Ορισμένα από τα αιτήματα των κατοίκων είναι τα εξής:

-Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές (κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσκευής και εξοπλισμού, αυτοκινήτων, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, μηχανολογικού εξοπλισμού) στο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.

-Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, που πρέπει να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία χρηματοδότηση.

-Να αναλάβουν οι αρμόδιοι φορείς την απομάκρυνση της λάσπης από όλα τα σπίτια, τα μαγαζιά και τα χωράφια. Δεν μπορεί να γίνεται με ευθύνη των κατοίκων, ούτε να καλυφθούν τα έξοδα από το επίδομα που έχει εξαγγελθεί και δεν φτάνει ούτε για τις πιο άμεσες ανάγκες. Προϋπόθεση είναι ΤΩΡΑ να γίνουν προσλήψεις στις έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένες υπηρεσίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.

-Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα. Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.

-Να δοθεί μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες που έχουν τέτοιες απώλειες. Τέτοιοι είναι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δε λειτουργούν, οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο, οι καταστηματάρχες με ζημιές στα μαγαζιά τους.

-Να δοθεί επίδομα στους άνεργους, που χωρίς να έχουν εισόδημα προσπαθούν να καθαρίσουν μόνοι τους και δεν μπορούν να επιδιορθώσουν καμία ζημιά.

-Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων και των πληγέντων της περιοχής σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, δήμο χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης και δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής.

Σας το ξαναλέμε για να το καταλάβετε. Ότι και αν νομοθετήσετε, όσα μέτρα καταστολής και αν πάρετε, όση συκοφαντία και αν επιστρατεύσετε, τελικά θα βρείτε τους εργαζόμενους μπροστά σας.

Κι αυτό φοβάστε. Γιατί αν δεν φοβάστε, γιατί νομοθετήσατε τον περιορισμό των διαδηλώσεων, το ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος;

Ξέρετε πολύ καλά πως τώρα και τους επόμενους μήνες, θα αυξηθούν η ανεργία, η φτώχεια, οι αρρώστιες, ακόμα και η εξαθλίωση.

Ξέρετε ότι ήδη υπάρχει μία νέα γενιά στη χώρα μας που έχοντας μεγαλώσει, από τότε που έχει καταλάβει τον κόσμο γύρω της, δεν έχει ζήσει τίποτα άλλο πέρα από καπιταλιστικές κρίσεις, μνημόνια, αντιλαϊκά μέτρα, πανδημία, ανέχεια.

Το ΚΚΕ θα μπει μπροστά, ώστε η αγανάκτηση, η ανασφάλεια, να γίνουν δύναμη και λαϊκή αγωνιστική δράση με κατεύθυνση ρήξης με το σύστημα της βαρβαρότητας και την πολιτική των κομμάτων και των κυβερνήσεων που τα έχουν δημιουργήσει όλα αυτά, που στερούν την ανάσα και τη ζωή από το λαό και τη νεολαία.

Αντί σήμερα όλες οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας να αξιοποιούνται για να ευημερεί ο λαός μας, οι εργαζόμενοι βλέπουν, ο χρόνος να γυρίζει πίσω και να κατεδαφίζονται λαϊκές κατακτήσεις δεκαετιών.

Αυτά είναι τα μόνα που μπορεί να φέρει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης: Κρίσεις, φτώχεια, πολέμους...

Αυτά παρουσιάζετε ως νέα και καινοτόμα;

Γι' αυτό εμείς λέμε ότι πρέπει τελικά ο λαός να αποφασίσει να το πάρει αλλιώς.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα καταψηφίσουμε με χέρια και με πόδια το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο και επιπλέον θα ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία για να βρεθεί ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

Και να ξέρουν οι ψηφοφόροι του καθένα τι έπραξαν οι εκλεκτοί του.