7 Δεκ 2021
ΑγρότεςΒουλή

Αγανακτισμένοι είναι οι αγρότες της Δημοτικής Ενότητας Θεσπρωτικού της ΠΕ Πρέβεζας καθώς βλέπουν το κόστος άρδευσης τα τελευταία 10 χρόνια συνεχώς να αυξάνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία του ΤΟΕΒ ΜΠΟΙΔΑ- ΜΑΥΡΗΣ η αναλογία κόστους ΔΕΗ ανά στρέμμα εκτινάχτηκε από 15,08Ε/στρέμμα το 2010 σε 58,95Ε/στρέμμα το 2020. Μια αύξηση της τάξης του 390% μέσα σε μια δεκαετία με αποτέλεσμα οι αγρότες να μη είναι σε θέση να καταβάλλουν το αντίτιμο των τελών τους και να έχουν συσσωρευτεί στο αντίστοιχο ΤΟΕΒ χρέη 561.092,77 ευρώ από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος έχει βεβαιωθεί στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ
Ταυτόχρονα η μη απαιτούμενη συντήρηση των εγγειοβελτιωτικών έργων με αντλιοστάσια που είναι κατασκευασμένα από την 10ετία του 1980 λόγω έλλειψης αντίστοιχης χρηματοδότησης του κράτους έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται συχνά μεγάλες ζημιές με απρόβλεπτες συνέπειες για την ομαλή της άρδευση των καλλιεργειών.
Παρ’ όλο που τα παραπάνω έχουν επισημανθεί πολλές φορές στους αρμόδιους των κυβερνήσεων και της Περιφέρειας, οι αγρότες της περιοχής εισπράττουν μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της ενέργειας που έχουν συναποφασίσει στην ΕΕ και υλοποιούν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις της χώρας και συνεχίζει να εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με τη παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η σημαντική αύξηση της τιμής της KWH (κιλοβατώρας) και η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι λογαριασμοί με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο ΤΟΕΒ της συγκεκριμένης περιοχής, καθώς επίσης και άλλοι ΤΟΕΒ της χώρας σε οικονομική αδυναμία και μεγάλα αδιέξοδα.
Ευθύνες όμως έχει και η τοπική διοίκηση (Περιφέρεια και Δήμοι), η οποία αποδέχεται αυτή την πολιτική, σπρώχνει τους ΤΟΕΒ σε δανεισμό και σε δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου.
Οι εξελίξεις αυτές θα φέρουν τους αγρότες, ιδιαίτερα τους νέους αγρότες και αυτούς που έχουν εγκριθεί με σχέδια βελτίωσης σε μεγάλη δυσκολία να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:
-Να διαγραφούν κάθε είδος τόκοι (συμβατικοί, υπερημερίας κλπ) και να υπάρξει διαγραφή χρεών σε ποσοστό τουλάχιστον 30% με βάση εισοδηματικά κριτήρια (πχ για εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ).
-Να δοθεί κρατική χρηματοδότηση για να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησης των αντλιοστασίων.
-Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να προβλεφθεί επιδότηση του αγροτικού ρεύματος έως 3.000 ευρώ ετησίως ανά δικαιούχο ώστε να καλύπτεται κατά 50% το κόστος του ρεύματος των βιοπαλαιστών αγροτών;
-Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στο αγροτικό ρεύμα;

Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος