Το αμέσως επόμενο διάστημα περίπου 25.000 εργαζόμενοι μέσα από το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας, οι οποίοι σήμερα δουλεύουν στους Δήμους, τις Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, θα βρεθούν στην ανεργία, αφού λήγει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι εργαζόμενοι μέσα από το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας δουλεύουν σε ίδιες συνθήκες με το υπόλοιπο τακτικό προσωπικό. Επί της ουσίας πρόκειται για εργαζόμενους που προσλαμβάνονται για να καλύψουν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στις υπηρεσίες και όχι για «ωφελούμενους», όπως αποκαλούνται. Στην πραγματικότητα πολλές υπηρεσίες δεν θα λειτουργούσαν αν δεν υπήρχαν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι.
Πρόκειται για εργαζόμενους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους προέρχονται από μακροχρόνια ανεργία και η λήξη του προγράμματος θα τους επαναφέρει στο πρότερο καθεστώς της ανεργίας. Επίσης, με βάση τη σημερινή νομοθεσία, πολλοί από τους συγκεκριμένους εργαζόμενους δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν και να πάρουν επίδομα ανεργίας, αφού δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.
Η παραμονή των εν λόγω εργαζομένων κρίνεται απαραίτητη για να μπορέσει να συνεχιστεί η σωστή λειτουργία σειράς υπηρεσιών στους Δήμους, στις Περιφέρειες και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στους ΟΤΑ, θέτουμε το αίτημα των χιλιάδων αυτών εργαζόμενων για παράταση του προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας και παραμονή στις θέσεις εργασίας τους.
Οι υπηρεσίες που έχουν ανάγκη από προσωπικό με εργασιακή εμπειρία, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απογυμνωθούν, εντείνοντας περισσότερο τις μεγάλες ελλείψεις, που ήδη υπάρχουν, καθώς όπως έχει ανακοινωθεί δεν θα υπάρξει νέο αντίστοιχο πρόγραμμα. Με βάση τα παραπάνω αναδεικνύεται η ανάγκη να καταργηθούν άμεσα οι αντεργατικές διατάξεις που έχουν θεσπίσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας οδηγίες της ΕΕ και που επί της ουσίας ανακυκλώνουν την ανεργία.


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ο κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

- Οι παραπάνω εργαζόμενοι να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους, καλύπτοντας τα τεράστια κενά στη λειτουργία των υπηρεσιών.

- Να μην αποδυναμωθούν ακόμα περισσότερο οι υπηρεσίες των δήμων, των περιφερειών και των αποκεντρωμένων διοικήσεων.

- Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για καταβολή του επιδόματος ανεργίας για όσο διάστημα θα βρίσκονται άνεργοι.

 

- Να προχωρήσει νομοθετική ρύθμιση, ώστε ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται στα συντάξιμα χρόνια.
Οι Βουλευτές
Κατσώτης Χρήστος
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω
Μαρίνος Γιώργος
Παπαναστάσης Νίκος
Στολτίδης Λεωνίδας
Συντυχάκης Μανώλης