Η προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε ο Υπουργός Υγείας ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης με δυο ιδιωτικές εταιρείες που θα πραγματοποιήσουν πλήρη γονιδιακό έλεγχο σε 100.000 νεογνά, έχει δικαιολογημένα προκαλέσει προβληματισμό, ανησυχία και αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων σε επιστημονικούς φορείς, όπως η Ελληνική Εταιρεία Γενετικής, η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία και το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού που έχουν διατυπώσει την αντίρρησή τους.
Η προγραμματική σύμβαση αντανακλά τη γενικότερη κατεύθυνση των Οδηγιών και των Αποφάσεων της ΕΕ που υλοποιούνται στο ακέραιο από τις Κυβερνήσεις διαχρονικά και στη συγκεκριμένη περίπτωση από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και έχουν ως αντικείμενο την εμπορευματοποίηση κρίσιμων για την υγεία του λαού τομέων.
Πρόκειται για σύμβαση που το ίδιο το κράτος γίνεται αρωγός στον πόλεμο του ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα προωθήσει πιο γρήγορα την έρευνα και την παραγωγή υπηρεσιών που θα αποτελέσουν πεδίο επενδύσεων και υψηλής κερδοφορίας σε βάρος των αναγκών του λαού. Οι δύο εταιρείες που συμμετέχουν στην προγραμματική σύμβαση ουσιαστικά αποτελούν τους “μπροστινούς” αυτών των επιχειρηματικών ομίλων της Φαρμακοβιομηχανίας και της Βιοτεχνολογίας και οι οποίες θα έχουν την “πατέντα”, δηλαδή την ιδιοκτησία της έρευνας και των αποτελεσμάτων της.
Το γεγονός ότι αυτοί οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ως κίνητρο της αποστολής τους το κέρδος, εκ των πραγμάτων έρχεται σε αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες. Πρακτικά οι αρμόδιες δημόσιες δομές, όπως το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, με αυτή τη σύμβαση μετατρέπονται σε άτυπα παραρτήματα αυτών των επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να συλλέγουν τα δείγματα από τα νεογνά και να τα κάνουν προσφορά στην επιχειρηματική δράση των ομίλων, οι οποίοι θα πουλάνε τα εμπορεύματά τους, είτε με τις εξετάσεις που σχετίζονται με την πρόληψη και την θεραπεία ασθενειών, είτε στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, είτε στο ίδιο το αστικό κράτος που ενδιαφέρεται για το “προφίλ” της νέας γενιάς των ανθρώπων για να παίρνει πιο εξειδικευμένα αντιλαϊκά μέτρα.
Το επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι με τη σύμβαση προωθείται το ενδιαφέρον της για την πρόληψη δεν αποτελεί παρά απόπειρα συγκάλυψης της πολιτικής της που είναι η περαιτέρω προσαρμογή της δημόσιας υγείας στα επιχειρηματικά κριτήρια με την εμπορευματοποίηση των εργασιών της, της αξιοποίησης των υποδομών της έμμεσα και άμεσα από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που σχετίζονται με το χώρο.
Η θέση του ΚΚΕ είναι η πλήρης κατάργηση της σύμβασης, της οποίας το περιεχόμενο και η αποστολή δεν επιδέχονται βελτιώσεις ούτε έλεγχο από “ανεξάρτητους” φορείς αφού όπως έχει αποδειχθεί αυτοί αποτελούν ελεγκτικούς μηχανισμούς για την καλύτερη λειτουργία της “αγοράς”.
Η λύση βρίσκεται στην ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης των αναγκαίων προληπτικών εξετάσεων από τις δημόσιες μονάδες υγείας, με κρατική χρηματοδότηση και απολύτως δωρεάν παροχή σε όλους όσοι τις χρειάζονται χωρίς καμία εμπλοκή – άμεση και έμμεση – του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός πως τοποθετείται στο ζήτημα και αν σκοπεύει να ακυρώσει τη συγκεκριμένη σύμβαση.
Οι Βουλευτές
Λαμπρούλης Γιώργος
Δάγκα Βιβή
Δελής Γιάννης
Διγενή Σεμίνα
Έξαρχος Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κομνηνάκα Μαρία
Μαρίνος Γιώργος
Παπαναστάσης Νίκος
Συντυχάκης Μανώλης