Με αφορμη τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΚΚΕ η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος διοργάνωσε στις 29/5/2018 εκδήλωση με τίτλο "Η επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο".

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρεμβάσεις έκαναν ο Κώστας Λεβέντης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, ο οποίος μίλησε για την ίδρυση του ΠΣΑΠ, και ο Σάββας Κωφίδης, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, για την εμπειρία του από την οργάνωση του ποδοσφαίρου στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Δείτε εδώ το βίντεο που προβλήθηκε στην εκδήλωση

Πολύτιμη πηγή πείρας και διδαγμάτων η δράση του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ στο μέτωπο του αθλητισμού

Στην ομιλία του, ο Νίκος Σοφιανός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ συνέδεσε τη δράση του με την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα και ιδιαίτερο με το πιο λαοφιλές άθλημα, το ποδόσφαιρο. Οπως είπε: «Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του και όλη την περίοδο του Μεσοπολέμου, στη βαθιά παρανομία, ενάντια στους κατασταλτικούς μηχανισμούς του αστικού κράτους και της καπιταλιστικής εργοδοσίας, στο "Ιδιώνυμο" του Ελ. Βενιζέλου και γενικότερα στις διώξεις, τις δολοφονικές επιθέσεις, τη φυλάκιση και τον εκτοπισμό. Το ΚΚΕ και η ΟΚΝΕ ανέπτυξαν πρωτοπόρα δράση στο μέτωπο του αθλητισμού, οργανώνοντας τη διεκδίκηση, αλλά και τη δραστηριότητα αυτή καθ' αυτή, την ψυχαγωγία του λαού, που έπαιζε βασικό ρόλο στην ψυχική και ηθική ανάταση, με ιδιαίτερη φροντίδα αλλά και δημιουργικότητα. Παράλληλα, αποτέλεσε την οργανωτική ραχοκοκαλιά για τη συγκρότηση μαζικών αθλητικών σωματείων, που προσέλκυαν νέο κόσμο και τον έφερναν σε επαφή με τις θέσεις και την ιδεολογία του Κόμματος, σε δύσκολες συνθήκες παρανομίας. Σημαντικό ρόλο σ' αυτήν την προσπάθεια έπαιξαν οι πρόσφυγες, που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση και την οργάνωση των εργαζομένων στα αθλητικά σωματεία. Ετσι γεννήθηκαν σε κάθε πόλη ομάδες με έντονο το προλεταριακό - προσφυγικό στοιχείο και τα σημάδια μιας διαφορετικής κουλτούρας, από τα παράλια της Μικρασίας και του Εύξεινου Πόντου. Ομάδες που δεν ξέχασαν μέχρι σήμερα την καταγωγή και την ιστορία τους. Ο ΠΑΟΚ και ο Απόλλων Καλαμαριάς εδώ στη Θεσσαλονίκη, η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος, ο Απόλλων Σμύρνης και ο Ατρόμητος στην Αθήνα, η Νίκη Βόλου κ.ά., έχουν έντονα αυτά τα χαρακτηριστικά».

 

Το παιχνίδι παίζεται έξω απ' το γήπεδο

 
Μιλώντας για το σήμερα, ο Νίκος Σοφιανός τόνισε: «Σήμερα, δυστυχώς, το παιχνίδι "παίζεται" έξω από το γήπεδο. Το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο είναι μια επιχείρηση κέρδους και εξουσίας, μέσα αλλά κυρίως έξω από τα γήπεδα. Τα τελευταία επεισόδια αποτελούν συγκρούσεις πετρελαιάδων, τραπεζιτών, εφοπλιστών, βιομηχάνων και μιντιάδων - προέδρων, όχι απλά για ένα πρωτάθλημα αλλά για το ξαναμοίρασμα της επιχειρηματικής "πίτας", για την ισχυροποίηση κάποιων εταιρειών και τον παραγκωνισμό κάποιων άλλων. Γι' αυτό και δημιουργούν "στρατούς" που υπερασπίζονται τα οικονομικά συμφέροντα της ομάδας - επιχείρησης. Οι ιαχές περί κάθαρσης, διάλυσης της "παράγκας" κ.λπ., ακούγονται τουλάχιστον γελοίες όταν βγαίνουν από τα στόματα αυτών που απλά θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στην θέση του χαλίφη, που έχουν βαριές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Ολα αυτά τα χρόνια το κράτος, με τις διαδοχικές του κυβερνήσεις και με την τελευταία "αριστερή" εκδοχή του, στηρίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα, παραχωρώντας της σταδιακά τις δομές του αθλητισμού, ενώ ταυτόχρονα της εξασφαλίζει ευνοϊκό περιβάλλον για να δρα με φοροαπαλλαγές, χάρισμα χρεών με νομοθετήματα κ.ά. Αποδείχθηκε ότι κράτος και επιχειρηματίες λειτουργούν σαν επικοινωνούντα δοχεία, προκειμένου από τη μια να διασφαλίζονται οικονομικά - πολιτικά οφέλη και από την άλλη να χειραγωγείται ο λαός, να στοιχίζεται πίσω από ξένα γι' αυτόν συμφέροντα, να μετατρέπεται σε πελάτη της εξέδρας.

Αυτό που χρειάζεται για να κοπεί το κακό από τη ρίζα είναι η κατάργηση των ΠΑΕ και κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό. Η πραγματική εξυγίανση του ποδοσφαίρου απαιτεί τη δημιουργία ενός άλλου ποδοσφαιρικού οικοδομήματος, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος, θα διοικείται και θα ελέγχεται σε τακτική βάση από φίλαθλα και άλλα λαϊκά όργανα, θα αποκλείει κάθε επιχειρηματική δράση στο ποδόσφαιρο και οι πορείες των ομάδων θα καθορίζονται εντός των γηπέδων. Μόνο έτσι θα απαλλαγεί οριστικά ο αθλητισμός από την αρρώστια και τη σαπίλα».

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη από την εκδήλωση