Τους σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς της περιοχής επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην τοποθέτησή του σε τηλεδιάσκεψη της Αντιπροσωπείας της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας, τονίζοντας τα παρακάτω:
«Η κατάσταση στο Αιγαίο και την νοτιοανατολική Μεσόγειο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Οι δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν είναι ενδεικτικές, αφού αμφισβητούν συμφωνίες όπως η Συνθήκη της Λωζάνης και τα πρωτόκολλα του 1926 που καθορίζουν τα σύνορα, δηλώνουν ότι θα κάνουν γεωτρήσεις μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πραγματοποιούν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ επιδιώκουν νομιμοποίηση και συνέχιση των υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο γκριζαρίσματος του Αιγαίου.
Η ελληνική κυβέρνηση καθησυχάζει υποβαθμίζοντας την ουσία των τουρκικών παρεμβάσεων.
ΕΕ και ΝΑΤΟ κάνουν "πλάτες" και τα "στραβά μάτια" στην Τουρκία στην εισβολή της στη Συρία, στην επέμβασή της στη Λιβύη, στο απαράδεκτο τουρκολιβυκό Σύμφωνο, θεωρώντας την Τουρκία "στρατηγικό εταίρο" με στόχο να μην προσεγγίσει η Τουρκία τη Ρωσία.
Οι ανταγωνισμοί των επιχειρηματικών ομίλων για τον ορυκτό πλούτο βάζουν τους λαούς σε περιπέτειες.
Η απάντηση σε αυτά τα σχέδια είναι η κοινή πάλη των λαών κόντρα σε εθνικιστικές κραυγές και πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς για:
-Καμιά αλλαγή των συνόρων, κανένα παζάρι για συνδιαχείριση του Αιγαίου.
-Κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων.
-Ακύρωση της συμμετοχής σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες.»