Η πρόταση μομφής κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατατέθηκε από μερίδα ακροδεξιών-φασιστικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο είναι άσφαιρη γιατί αφήνει ανέγγιχτη την επικίνδυνη πολιτική της ΕΕ. Αυτή της πολεμικής οικονομίας, των τεράστιων στρατιωτικών εξοπλισμών και της συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, των καθηλωμένων μισθών και συντάξεων, της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, των 13ωρων εξοντωτικής δουλειάς, της ακρίβειας, της «πράσινης» ενεργειακής φτώχειας, της ΚΑΠ των σκανδάλων τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ, της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της Παιδείας, των φαρμάκων κι εμβολίων εμπόρευμα, των προδιαγεγραμμένων εγκλημάτων του κόστους-οφέλους, που καθοδηγείται τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και από το Ευρωκοινοβούλιο και τις αστικές κυβερνήσεις όπως αυτή της ΝΔ στην Ελλάδα με τη σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων.
Η εν λόγω πρόταση «μέμφεται» την Επιτροπή για «αδιαφάνεια» και για τη διαδικασία λήψης των αντιλαϊκών αποφάσεων της και όχι για τον ίδιο τον αντιλαϊκό χαρακτήρα και το περιεχόμενο τους. Πίσω από την πρόταση μομφής στην ουσία εκφράζονται οι σφοδροί ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της ΕΕ, μεταξύ αστικών τάξεων και τμημάτων του κεφαλαίου για το μοίρασμα της πίτας του σχεδόν 1 τρισ. ευρώ για πολεμικούς εξοπλισμούς, αλλά και η διαπάλη μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων για τους όρους εφαρμογής της «πράσινης» μετάβασης σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας.
Ταυτόχρονα, δίνει την ευκαιρία να ανανεώσουν τη στοίχιση τους πίσω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι «Φιλελεύθεροι», οι Πράσινοι κ.α. που στηρίζουν την πολεμική προετοιμασία και την αντεργατική επίθεση που τη συνοδεύει όπως κι όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ αναζητώντας διαφοροποιήσεις σε τριτεύοντα ζητήματα για να ξεπλυθούν στα μάτια των λαών καθώς η αγανάκτηση τους ενισχύεται.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έχει καταδικάσει την ίδια την ΕΕ, τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την αντεργατική-αντιλαϊκή στρατηγική της, έχει καταψηφίσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πρόεδρο της Φον Ντέρ Λάιεν και υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και κυρίως μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Αντιπαρατίθεται με την ΕΕ, φωτίζοντας το δρόμο της αποδέσμευσης από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες με το λαό στο τιμόνι της εξουσίας και της οικονομίας.
Γι’ αυτό και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει με την ψήφο της, ούτε την άσφαιρη πρόταση «μομφής» σκοπιμότητας από την συνένοχη ακροδεξιά ούτε την επιχείρηση ξεπλύματος της Κομισιόν από τις υπόλοιπες αστικές δυνάμεις με εργαλείο την ίδια πρόταση.