Οι δικαστικοί διερμηνείς εξυπηρετούν στις ποινικές δίκες όπου εμπλέκονται αλλοδαποί, εξασφαλίζοντας την επικοινωνία μεταξύ των μερών και συμβάλλοντας σημαντικά στην απόδοση δικαιοσύνης. Βάσει της ισχύουσας ΚΑΥ, αποζημιώνονται με 17,61 ευρώ (μικτά), για μία παράσταση στο ακροατήριο μέχρι τις 15:00, ανερχόμενη σε 35,22 ευρώ (μικτά) από τις 15:00 και μετά. Δικαιούνται πληρωμή για μία μόνο δίκη την ημέρα, σε όσες δίκες κι αν κληθούν. Για κάθε ανάκριση, αποζημιώνονται με 11 ευρώ (μικτά).
Τα τελευταία χρόνια πληρώνονται πάντοτε έναντι και δεν τους καταβάλλεται το σύνολο των δεδουλευμένων τους επειδή, σύμφωνα με το Υπ. Δικαιοσύνης, το τελευταίο είναι υποχρεωμένο να πραγματοποιεί πληρωμές μέσω πάγιας εντολής, σταθερού ύψους 60.000 ευρώ, το οποίο πάντοτε υπολείπεται των εκκαθαρισμένων δεδουλευμένων τους, και επιπλέον επιμερίζεται μεταξύ διερμηνέων οδοιπορικών μαρτύρων. Έτσι, αυτή τη στιγμή τους οφείλονται περί τα 200.000 ευρώ από δεδουλευμένα προηγουμένων ετών. Ακόμη, σημειώνεται αδικαιολόγητη καθυστέρηση των πληρωμών που την περίοδο 2020-2021 έφτασε τους 12 μήνες.
Οι δικαστικοί διερμηνείς έχουν γνωστοποιήσει στα αρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών τα προβλήματα που απορρέουν από την πάγια καθυστέρηση των πληρωμών τους, την έναντι καταβολή των δεδουλευμένων τους συστηματικά εδώ και χρόνια, το χαμηλό ύψους της νόμιμης αποζημίωσής τους, την έλλειψη οργανωμένου εργασιακού πλαισίου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα λάβουν:
--Για την άμεση και πλήρη εξόφληση των μέχρι σήμερα εκκαθαρισμένων δεδουλευμένων των δικαστικών διερμηνέων και τη θεσμοθέτηση της τακτικής και πλήρους καταβολής των δεδουλευμένων κάθε μήνα.
--Για την αναγνώριση της παροχής του έργου της διερμηνείας σε δικαστικές διαδικασίες ως εργασιακή σχέση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης.

Οι Βουλευτές
Παφίλης Θανάσης
Γκιόκας Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Κομνηνάκα Μαρία