Τους κινδύνους με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι ναυτεργάτες κατά την διέλευση των πλοίων από εμπόλεμες θαλάσσιες περιοχές αλλά και την καταπάτηση συνολικά των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων τους αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται με τις επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν που αποτελούν συνέχεια των βομβαρδισμών από το κράτος κατακτητή Ισραήλ, το οποίο διεξάγει γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ με το βομβαρδισμό πυρηνικών υποδομών απειλεί συνολικά την ανθρωπότητα με όλεθρο, ενώ ΕΕ και ΝΑΤΟ στηρίζουν τα προσχήματα και δικαιολογούν προκλητικά την κλιμάκωση.

Η Ιρανική Βουλή ανακοίνωσε το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ως ανταπάντηση στις επιθέσεις, ενώ η κυβέρνηση του Ιράν έχει προειδοποιήσει για αντίποινα, σημειώνοντας ότι «κάθε στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ στην περιοχή είναι θεμιτός στόχος».

Στρατηγικής σημασίας δίαυλοι της διεθνούς ναυσιπλοΐας όπως η Ερυθρά Θάλασσα, τα στενά Μπαμπ Ελ Μαντέμπ, ο Περσικός Κόλπος και τα στενά του Ορμούζ εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για τους Έλληνες ναυτεργάτες, αφού στην Ερυθρά Θάλασσα είναι εγκατεστημένη η ευρωενωσιακή επιχείρηση «Ασπίδες» με το συντονισμό της Ελληνικής κυβέρνησης και την μόνιμη συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας, με στόχο την θωράκιση του Ισραήλ και την προστασία των συμφερόντων των εφοπλιστών ενώ ελληνική συστοιχία Πάτριοτ είναι εγκατεστημένη στη Σαουδική Αραβία.

Όλα τα παραπάνω τεκμηριώνουν τους μεγάλους, αναβαθμισμένους κίνδυνους που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες διερχόμενοι από φλεγόμενα θαλάσσια περάσματα και λιμάνια-εστίες σφοδρών ανταγωνισμών. Αυτοί οι κίνδυνοι δεν μπορούν να εξαγοραστούν με έξτρα αμοιβές και εκκλήσεις «εθελοντισμού» από τους εφοπλιστές. Γιατί οι ναυτεργάτες είναι αυτοί που παίζουν τη ζωή και την ασφάλειά τους κορώνα-γράμματα, ενώ οι εφοπλιστές και οι μεγάλοι ναυτιλιακοί όμιλοι έχουν ως κριτήριο μόνο την αύξηση των κερδών τους.

Την ίδια στιγμή, είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο ότι συνελήφθησαν 19 ναυτεργάτες από λιμενικές και αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της απεργίας των ναυτεργατών στις 18 Ιούνη στο λιμάνι της Πάτρας, στη γραμμή Πάτρα–Ιταλία (Αδριατική), για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, τα μέτρα προστασίας για τη ζωή και την ασφάλειά τους.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του KKE υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-Στην ανάγκη άμεσου χαρακτηρισμού των θαλάσσιων περιοχών που μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις ως εμπόλεμες ζώνες και την υποχρέωση των εφοπλιστικών εταιρειών και των κυβερνήσεων να ενημερώνουν έγκαιρα τους ναυτεργάτες των πλοίων, που προσεγγίζουν εμπόλεμες ζώνες. Στο αυτοδίκαιο δικαίωμα ασφαλούς επαναπατρισμού των ναυτεργατών χωρίς καμία επιβάρυνση, ανεξάρτητα της χρονικής διάρκειας της σύμβασης που έχουν υπογράψει, με όλες τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και την ΕΕ;

-Στην άμεση ανάγκη διασφάλισης των συνδικαλιστικών ελευθεριών, των εργασιακών κι ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών ενάντια στον νόμο 4150/13 της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τον οποίο διατήρησαν σε πλήρη ισχύ όλες οι επόμενες κυβερνήσεις και δίνει το περιθώριο στους εφοπλιστές να καθορίζουν κατά τα συμφέροντά τους την οργανική σύνθεση των επιβατηγών πλοίων, παραβιάζοντας τις ΣΣΕ και τη Διεθνή Σύμβαση 180, που καθορίζουν τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των πληρωμάτων, υπονομεύοντας την ασφάλεια και προστασία των ναυτεργατών και των επιβατών;».