Διώξεις; Ποιες διώξεις; Ούτε κουβέντα, ούτε απλή αναφορά στις διώξεις των χιλιάδων εκπαιδευτικών για τις οποίες κατά τα άλλα ρωτήθηκε δεν περιλαμβάνει στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης.

Η αρμόδια εκτελεστική αντιπροέδρος Μινζάτο ευθέως πλέκει το εγκώμιο στο «μηχανισμό αξιολόγησης των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα που περιλαμβάνει στοιχεία για την επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, τα οποία είναι σημαντικά για την ποιότητα της εκπαίδευσης».

Πρόκειται ακριβώς για εγκώμιο στο μηχανισμό της κυβέρνησης της ΝΔ που προωθεί τις πειθαρχικές διώξεις χιλιάδων εκπαιδευτικών που συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, την άρνηση μονιμοποίησης των νεοδιόριστων και τις καθαιρέσεις από θέσεις ευθύνης. Να πώς κλείνει η ΕΕ το μάτι στην κυβέρνηση κι εκθέτει όσους την διαφημίζουν ως πρεσβευτή του λεγόμενου «κράτους δικαίου».

Είναι άλλωστε οι κατευθύνσεις της ΕΕ για το λεγόμενο «αυτόνομο σχολείο», που λειτουργεί με όρους αγοράς, ενισχύει τις ταξικές ανισότητες, οδηγεί σε κατηγοριοποίηση ανάμεσα σε σχολεία και μαθητές, επιβάλλει πιο σκληρούς όρους δουλειάς για τους εκπαιδευτικούς, εδραιώνει τη μισθολογική στασιμότητα, υπονομεύει τον παιδαγωγικό τους ρόλο, αποσκοπώντας στην καθυπόταξή τους.

Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις επιδιώκεται η μετατροπή της εκπαίδευσης σε πεδίο κερδοφορίας και κατάρτισης «ευέλικτου» εργατικού δυναμικού, με την προώθηση αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία και κριτήριο τις ανάγκες της αγοράς και της κερδοφορίας των ομίλων.

Η ΕΕ και επισήμως ομολογεί πως είναι αντίπαλος των εκπαιδευτικών, των μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας, της στήριξης της εργατικής λαϊκής οικογένειας και μαζί με την κυβέρνηση ενορχηστρωτής της επίθεσης σε βάρος τους.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βασιστούν μόνο στο δικό τους αγώνα και τη διεκδίκηση τους, έτσι μπορούν να ακυρώσουν και τις διώξεις, να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους στη δουλειά με δικαιώματα, μέσα σε αυτά και το απεργιακό, αλλά και να βάλουν εμπόδια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης, στο μηχανισμό της τιμωρητικής ατομικής αξιολόγησης.

Το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό τους.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001386/2025

Κυβέρνηση ΝΔ και Υπουργείο Παιδείας δίνουν ρεσιτάλ αυταρχισμού απέναντι στους εκπαιδευτικούς που εναντιώνονται στα αντιπαιδαγωγικά κριτήρια της δήθεν αξιολόγησης. Πάνω από 2 000 εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε διαδικασία πειθαρχικών, επειδή συμμετέχουν στην απεργία-αποχή από την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση που έχουν κηρύξει οι ομοσπονδίες τους. Ανάμεσα σε αυτούς νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί των οποίων τη μονιμοποίηση αρνείται πεισματικά το Υπουργείο, εκπαιδευτικοί που καθαιρέθηκαν από θέσεις ευθύνης γιατί πήραν μέρος στις συλλογικές αποφάσεις.

Οι εκπαιδευτικοί εναντιώνονται στην αξιολόγηση, της οποίας στόχος είναι να τους καθυποτάξουν, να αποδεχτούν και να υπηρετήσουν το σχολείο της «αυτονομίας», της έντασης ταξικών φραγμών, της υποβάθμισης και ταξικής κατηγοριοποίησης, της εντατικοποίησης, της ελαστικοποίησης εργασιακών σχέσεων, των καθηλωμένων για χρόνια μισθών, την απαξίωση του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού. Αγωνίζονται ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, στην καταστολή με χημικά που δέχτηκε το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο και υπερασπίζονται το ίδιο το απεργιακό δικαίωμα, που βρίσκεται στο στόχαστρο.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.Πώς τοποθετείται σχετικά με το γεγονός ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί διώκονται πειθαρχικά για τη συμμετοχή σε απεργία που έχουν προκηρύξει τα συλλογικά τους όργανα για εφαρμογή του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην απεργία;

2.Είναι οι κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις της ΕΕ για την αξιολόγηση που οδηγούν στην κατηγοριοποίηση και ταξική διαφοροποίηση των σχολείων, υποβαθμίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης και, διαψεύδοντας για μια ακόμα φορά τους ισχυρισμούς περί «κράτους δικαίου» της ΕΕ, επιβάλλουν τιμωρητική ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών;

Απάντηση της εκτελεστικής αντιπροέδρου κ. Mînzatu εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σύμφωνα με το άρθρο 153 παράγραφος 5 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: Συνθήκη), το δικαίωμα για απεργία δεν εμπίπτει στη νομοθετική αρμοδιότητα της ΕΕ.

Όσον αφορά τα εκπαιδευτικά συστήματα στα κράτη μέλη, το άρθρο 6 της Συνθήκης περιορίζει τον ρόλο της ΕΕ στον τομέα της εκπαίδευσης στην υποστήριξη, τον συντονισμό ή τη συμπλήρωση των δράσεων των κρατών μελών. Τα κράτη μέλη παραμένουν αποκλειστικά υπεύθυνα για το περιεχόμενο της διδασκαλίας και την οργάνωση του εκπαιδευτικού τους συστήματος.

Ωστόσο, βάσει του πλαισίου συνεργασίας για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης, η Επιτροπή παρακολουθεί και αναλύει τις εκπαιδευτικές πολιτικές των κρατών μελών στην έκθεση παρακολούθησης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Ο μηχανισμός αξιολόγησης των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα περιλαμβάνει στοιχεία για την επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, τα οποία είναι σημαντικά για την ποιότητα της εκπαίδευσης».